Sommaren 2015 slog en brutal värmebölja till mot stora delar av Europa, med temperaturer på 37–40 grader Celsius i bland annat Paris, London och Berlin. Nästan exakt ett år senare publicerades en vetenskaplig studie i Environmental Research Letters, med ett uppseendeväckande budskap.
Värmeböljan kunde kopplas till en inbromsning av strömsystemet Amoc, där Golfströmmen är en del. Inbromsningen hade enligt forskarna lett till en nedkylning av havet söder om Grönland, där den så kallade ”kalla fläcken” finns – den enda plats på jorden där temperaturen har sjunkit de senaste 100 åren.
– Lågtryck har en tendens att fastna över det kalla havsvattnet och det för i sin tur in luft från sydväst mot Europa. Det skapar vädermönster som gör Europa till en ’hotspot’ för värmeböljor, säger Stefan Rahmstorf, professor i havens fysik vid Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland.
I höstas skickade han, tillsammans med flera andra klimatforskare, ett brev till Nordiska rådet där de varnade för ”katastrofala och oåterkalleliga effekter” om Amoc kollapsar. Det är, enligt FN:s klimatpanel IPCC, ett osannolikt scenario detta århundrade – men om det sker väntas ”abrupta förändringar i regionala vädermönster och stora effekter på ekosystem och mänskliga aktiviteter”.
Den tydligaste effekten för vår del av världen är dock inte värmeböljor, utan kyla. En studie i Science Advances 2017 visar hur den kalla fläcken söder om Grönland sannolikt skulle växa och röra sig in över landområden som Island, Storbritannien och Skandinavien. I en studie från förra året, även den i Science Advances, beräknade forskarna att det på många håll i norra Europa kan bli omkring tre grader kallare – per årtionde. Framför allt handlar det om vintermånaderna som skulle bli väldigt mycket kallare.
”Inga realistiska anpassningsmetoder kan hantera så snabba temperaturförändringar som vid en kollaps av Amoc”, skriver forskarna i studien.
Men exakt hur mycket kallare det blir om Amoc kollapsar är mycket osäkert, poängterar Léon Chafik, oceanograf vid Stockholms universitet.
– Det är mycket möjligt att den globala uppvärmningen delvis kompenserar för den nedkylning som kan ske regionalt, säger han.
Även om nedkylningen inte blir så dramatisk som i det värsta scenariot, väntas en annan effekt: värre extremväder.
– Om du kyler ner den norra delen av Europa men värmer den södra delen, får du mycket starkare temperaturkontraster som driver mer extremväder, säger Stefan Rahmstorf.
Europa skulle också se förändrade nederbördsmönster och en minskad matproduktion som en konsekvens av en kraftig inbromsning eller kollaps av Amoc, enligt IPCC.
En annan effekt som kan ge svåra konsekvenser är att havsnivån i Nordatlanten stiger ytterligare, kanske med flera tiotals centimeter. USA:s östkust drabbas skulle värst, men även i Europa väntas havet stiga.
Livet i havet kan också drabbas av en kollaps av Amoc, eftersom mindre syre förs ned i havsdjupet av strömmarna.
– Det är svårt att förutse vad som kommer att hända med det marina livet i Nordatlanten, men det kommer sannolikt bli en massiv störning, säger Stefan Rahmstorf.
Även globalt skulle konsekvenserna bli kännbara, exempelvis genom att den globala uppvärmningen ökar i tempo. Havet fångar i dagsläget omkring en fjärdedel av all koldioxid som släpps ut av människan, men den andelen kan minska om Amoc försvagas.
– Amoc spelar en avgörande roll i att transportera ner koldioxid till djuphavet. Om Amoc försvagas så saktar denna process ned, vilket kan leda till en snabbare ökning av koldioxid i atmosfären, säger Léon Chafik.
IPCC konstaterar också i en specialrapport från 2019 att en kollaps av Amoc skulle leda till minskad nederbörd i Sahelområdet i Afrika, vilket kan leda till minskad matproduktion och därmed ökat migrationstryck. En liknande koppling syns i Asien, där monsunregnen kan minska i styrka.
Även den tropiska regnskogen kan påverkas, eftersom mer värme skulle stanna kvar på sydligare breddgrader vilket skulle få regnskogsbältet att förflyttas söderut.
– Det kommer att orsaka torka i områden som tidigare var blöta och översvämningar i områden som inte är anpassade till så kraftiga regn, säger Stefan Rahmstorf.
Läs mer:
Är Golfströmmen på väg att kollapsa?
Peter Alestig: Något är väldigt märkligt med jorden just nu
Deras hem ska rivas – på grund av klimatkrisen