Forskare vid bioteknikföretaget Colossal Biosciences i USA har genom att ändra generna hos en vanlig gråvarg lyckats framodla tre vargungar som liknar jättevargen, som dog ut för mer än 10 000 år sedan. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.
Colossal Biosciences chefsforskare Beth Shapiro förklarar att detta gjordes genom att ta dna från ett 72 000 år gammalt skallfragment och en 13 000 år gammal jättevargtand som jämfördes med dna från vargar, rävar och schakaler.
Sedan modifierades blodceller i vanliga vargar som fördes över till donatorägg från en tamhund. När embryona var färdiga överfördes de till hundar och drygt tre månader senare föddes vargvalparna. Nu är valparna mellan tre och sex månader gamla och hålls i ett hemligt område någonstans i USA.
Colossal Biosciences har tidigare försökt och försöker fortfarande återskapa mammutar, dronter och pungvargar och menar att ”jättevargarna” eller är världens första framgångsrika försök i återskapandet av en utdöd art.
Men enligt flera andra forskare innebär inte detta att jättevargen, eller ”skräckvargen” som den också kallas, har återskapats. Vincent Lynch, biolog vid universitetet i Buffalo, tonar ner det hela.
– Det enda du kan göra är att få något att ytligt se ut som något annat, inte fullt återuppliva utrotade arter, säger han till AP.
Love Dalén är professor i evolutionär genetik på Stockholms universitet och sitter med i Colossals rådgivande styrelse. Han säger till CNN att vargarna till 99,9 procent är vanliga vargar.
– De bär på gener från jättevargen och de här generna får dem att se ut mer som jättevargar, säger han.
Vetenskapsmagasinet New Scientist skriver att Colossal Biosciences inte har lycktas återskapa en utdöd art utan att valparna är vanliga vargar med en ”genredigering” som gör att de liknar den utdöda jättevargen.