Regeringen och SD lade på tisdagen fram en rad satsningar från den kommande budgeten. Temat är tillväxt och de största posterna går till infrastruktur och forskning.
– Det handlar om stora framtidsinvesteringar som har varit eftersatta under lång tid och är nödvändiga för att svensk ekonomi ska växa, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Enligt statsministern kommer regeringen senare i höst att lägga fram en infrastrukturproposition som omsluter sammanlagt svindlande 1 200 miljarder kronor fram till år 2037. Men satsningarna nästa år är betydligt mer blygsamma. Regeringen skjuter till cirka 1,5 miljarder extra under 2025 för framför allt upprustning av vägar och järnvägar.
Regeringen och SD är också överens om att skjuta till mer pengar till svensk forskning. Tillskottet blir 1,5 miljarder kronor nästa år för att sedan växa ytterligare de kommande åren.
Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) behövs en stark forskningssektor för att attrahera internationell kompetens. Principen för fördelningen av de nya pengarna är att den bästa forskningen ska få mest.
– Regionalpolitiken ska inte längre vara avgörande för hur pengarna fördelas, säger Johan Pehrson.
Andra förslag ur den kommande budgeten är sänkt så kallad expertskatt för utländska medborgare och sänkt arbetsgivaravgift för fåmansföretag.
– Syftet är att göra det enklare för företag att hitta kompetens i de fall den inte går att finna inom landet, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg angående expertskatten.
Regeringens förslag innebär att en person med en månadslön på 88 000 kronor ska få sänkt skatt i stället för den nuvarande nivån på 119 000 kronor.
Samtidigt har regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommit överens om att avskaffa flygskatten.
– Vi tar helt enkelt bort den helt. Människor behöver flyget för att transportera sig inom Sverige. Vi avskaffar flygskatten för att främja flygtrafiken i hela landet, säger Linda Lindberg (SD).
Hon räknar med att beskedet leder till lägre biljettpriser och ökad efterfrågan på flygresor. Priset på en inrikesbiljett beräknas i genomsnitt bli 82 kronor lägre per passagerare.
– Mest troligt är att det blir fler resenärer på våra flyg och att det påverkar utsläppen, säger Linda Lindberg.
Även näringsminister Ebba Busch (KD) utgår från att utsläppen kommer att öka på kort sikt på grund av den avskaffade skatten men understryker samtidigt att nya EU-regler är på väg att reglera flygets utsläpp. Hon ser avskaffandet som ett sätt att stödja svenska företag.
– Det här är jätteviktigt för många företag och näringslivet i Sverige, säger Ebba Busch.
Statens kostnad för att avskaffa flygskatten blir nästa år 870 miljoner och året därpå 1,82 miljarder. Enligt beräkningarna blir en inrikesresa 82 kronor billigare, en Europaresa 76 kronor, Thailandsresa 517 kronor och en USA-resa 323 kronor.
Svenskt Näringsliv välkomnar regeringens förslag.
– Regeringens föreslagna åtgärder är ett steg i helt rätt riktning för att få fart på Sverige. Satsningarna på infrastruktur och forskning är nödvändiga för att stärka Sveriges tillväxt. Det är också på tiden att flygskatten avskaffas. Det är en missriktad klimatåtgärd som har skadat vår konkurrenskraft och minskat tillgängligheten i Sverige, kommenterar vice VD Karin Johansson.
Läs mer: Regeringen avskaffar flygskatten