Syftet med forskningsstudien är bland annat att studera hur mammor och kvinnliga vårdnadshavare till barn som är involverade i gängkriminalitet upplever sin hälsa, sina erfarenheter av att vara vårdnadshavare till ett gängkriminellt barn och hur de blivit bemötta av myndighetspersoner.
Etikprövningsmyndigheten anser att högskolan underskattat risken för vårdnadshavarna och har därför begärt att högskolan kompletterar sin ansökan med ”ett fördjupat resonemang” om riskerna som kan uppstå.
Forskaren vid Södertörns högskola har avböjt att kommentera. I en komplettering till Etikprövningsmyndigheten skriver högskolan att risken för repressalier från kriminella anhöriga kan förekomma oavsett om en person ingår i forskningsprojektet eller inte och att det därför är viktigt att syftet med studien – att forska om kvinnors hälsa och inte om brottslig verksamhet – tydliggörs i informationsbrevet till kvinnorna.
I sin ansökan skriver högskolan att intervjuerna ska ske antingen i lokaler hos kommunen, i föreningslokaler eller på Södertörns högskola, beroende på kvinnans önskemål. I en komplettering förtydligar högskolan att kvinnorna själva kan välja plats för intervjun.
Myndigheten anser däremot att det ”vittnar om en okunskap” över den utsatta situation som mödrarna befinner sig i och bedömer att ”forskningen innebär en betydande risk för forskningspersonerna.”
Johan Modin, direktör på myndigheten, säger att han inte anser att det är rädsla för gängen som stoppar studien.
– Att det blir ett avslag beror på att beslutande avdelning bedömt att sökanden inte nått upp till den skyddsnivå som är tillräckligt godtagbar och att informationen är missvisande, det betyder inte att gängen stoppar forskningen.
En forskare som ska bedriva ett forskningsprojekt bär ett stort ansvar i att begränsa riskerna så långt som det är möjligt, säger Johan Modin.
– Beslutet är ett avslag nu utifrån att riskerna är för stora. Men forskaren kan överväga om beslutet ska överklagas till Överklagandenämnden för etikprövning eller begränsa riskerna ytterligare i en ny etikansökan.