Förslaget som läggs fram i kommunstyrelsen gäller så kallad problematisk skolfrånvaro och ska även innehålla en ”analys av behovet att utöka särskilda undervisningsgrupper och antalet platser på resursskolor, samt hur många elever som i dag nekas plats i dessa.”
M-förslaget handlar också om att grundskolan tillsammans med socialtjänsten ska ta fram en gemensam åtgärdsplan och samla ansvaret för den här elevgruppen centralt ”för att säkerställa en sammanhängande stödinsats för dessa elever.”
Partiet anser alltså att det är svårt att i dag få en samlad bild av omfattningen av långvarig skolfrånvaro. När Skolverket gjorde en nationell kartläggning där kommuner fick svara på situationen under en period under hösten 2023 hade drygt 4 procent en frånvaro på minst fem veckor.
Det motsvarade 47 000 elever i förskoleklass och grundskolan och bedömdes vara högre än före pandemin.
”För att få en rättvisande bild av elevernas frånvaro behöver huvudmän ha tydliga rutiner för frånvaroanmälan och registrering av frånvaro”, skrev Skolverket i rapporten som publicerades i november i fjol.
Regeringen gav härom året en utredare i uppdrag att titta på frågan och för två månader sedan landade ett förslag om ett nationellt frånvaroregister på regeringens bord.
I Göteborg skrev grundskoleförvaltningen i sin årsrapport att det gjordes 569 anmälningar om elevers frånvaro under fjolåret. I höstas startades också Göteborgs första så kallade resursskola och ytterligare två är på väg.
Efter tillstånd från Skolinspektionen startade Göteborg också i höstas distansundervisning som särskilt stöd riktat till elever i årskurs 6-9 ”som inte kan delta i ordinarie undervisning på grund av dokumenterad medicinsk, psykisk eller social problematik.”
15 elever fick den möjligheten och under våren utökas försöket med fem platser. M-ledaren Axel Josefson menar att det är bra.
– Och det finns flera bra lokala initiativ, men det hanterar inte volymen. Enbart i Göteborg torde det handla om kanske ett par tusen elever med problematisk frånvaro. Därför behövs ett samlat grepp. Lika viktigt är ett nytt och tätt samarbete med socialtjänsten, säger Josefson.
Många kanske håller sig hemma för att de är mobbade och känner att skolan inte ger dem stöd. Vad hjälper då en central registrering dem?
– Skolan måste givetvis jobba med värderingarna i sin skolmiljö och räcker inte det måste nya kreativa och individuella lösningar fram. Att de här barnen inte får undervisning kan inte ursäktas.
Läs mer:
Före detta hemmasittare hjälper elever tillbaka till skolan
Så vill skolministern få tillbaka hemmasittarna till skolan
Så var Melissas liv som hemmasittare: ”Vad är det för fel på mig?