Samtidigt som bristen på idrottshallar är stor i Stockholms stad står flera skolidrottshallar tomma på kvällstid. Tidigare i höstas meddelade kommunens styre att man nästa år vill avsätta 6,5 miljoner kronor för att kunna öppna upp fler hallar till föreningslivet under kvällar, helger och lov.
Nu föreslår Stockholms stads styre ytterligare en åtgärd för att göra skolidrottshallarna mer tillgängliga.
– Det handlar om att förenkla för rektorerna att låna ut skolidrottshallarna till föreningslivet. Detta genom att vi flyttar över ansvaret till utbildningsförvaltningen centralt, säger Maria-Elsa Salvo.
Vad innebär det, lite mer förenklat?
– I dag tar rektorerna det avgörande beslutet för om man ska kunna hyra ut skolidrottshallarna till föreningslivet i Stockholm, säger hon och fortsätter:
– Men med det här förslaget vill vi att beslutet fattas av utbildningsförvaltningen centralt, vilket förenklar möjligheterna att tillgängliggöra hallarna på kvällstid, helger och lov.
Maria-Elsa Salvo menar att frågan tidigare inte har varit helt okomplicerad, mycket på grund av att det kan uppstå juridiska frågetecken kring till exempel arbetsmiljöansvar utanför skoltid.
– Men i och med det här förslaget kommer alla stadens hallar finnas samlade i samma bokningssystem, vilket gör att man löser den juridiska frågan.
Under torsdagen kommer förslaget tas upp i utbildningsnämnden och Maria-Elsa Salvo menar att den eventuella förändringen hade blivit ”en förenkling” för skolorna.
– Jag tror att de flesta skolorna förstår vinsterna för samhället, om fler barn och unga kan få idrotta och föreningslivet kan få möjlighet att nyttja skolornas lokaler.
– Jag tror det kommer ses som mycket positivt.
Förslaget kommer som en konsekvens av ett utredningsarbete som har ägt rum under året, där man gjort en inventering av stadens skolidrottshallar och analyserat deras tillgänglighet.
– Utredningen har pekat ut elva skolidrottshallar runt om i Stockholm som man i ett första skede vill gå vidare med och göra mer ordentliga utredningar kring, för att titta på exakt vilka åtgärder som krävs för att öppna upp dem.
Fakta.Skolidrottshallarna som Stockholms stad vill ”gå vidare med”
Björngårdsskolan (Södermalm): Stora åtgärder krävs.
Hedvig Eleonora skola (Norra innerstaden): Mer åtgärder krävs.
Hjorthagens skola (Norra innerstaden): Mer åtgärder krävs.
Höglandsskolan (Bromma): Mer åtgärder krävs.
Mariehällsskolan (Bromma): Stora åtgärder krävs.
Midsommarkransens skola (Hägersten-Älvsjö): Mer åtgärder krävs.
Nockebyhovsskolan (Bromma): Relativt enkla åtgärder krävs.
Olaus Petri skola (Norra Innerstaden): Relativt enkla åtgärder krävs.
Ormkärrsskolan (Enskede-Årsta-Vantör): Relativt enkla åtgärder krävs.
Ulvsundaskolan (Bromma): Relativt enkla åtgärder krävs.
Vårbergsskolan (Skärholmen): Relativt enkla åtgärder krävs.
Källa: Stockholms stad.
Vilka konkreta förändringar hoppas du kunna se 2025 i den här frågan?
– Jag hoppas att vi kommer kunna fortsätta framåt med stormsteg. Det har hänt väldigt mycket på ett år och jag hoppas vi kan öppna upp fler skolidrottshallar löpande framöver, säger Maria-Elsa Salvo.
Läs mer här:
Budgetförslaget: Nya miljoner ska ge fler öppna hallar
Stockholms miljardsatsning: Bygger ”en av norra Europas största” idrottsanläggningar
Över hundra barn i kö för att spela pingis – men Spårvägen har inte plats