”Vad gjorde du förra veckan?”, var rubriken på Elon Musks mejl som gick ut till myndighetsanställda i USA in slutet av februari. Det så kallade effektiviseringsdepartementet, Doge, vill varje vecka ha in en lista på fem prestationer och de som inte svarar på mejlet har Musk hotat med avsked.
– Om du inte svarar antar vi att du inte är närvarande, har president Donald Trump kommenterat mejlet från Doge.
Flera myndigheter, bland annat FBI och Pentagon, har avvisat att det skulle vara ett krav att de anställda svarar på mejlet. Jordbruksdepartementet har uttryckligen uppmanat sina anställda att inte besvara det.
Vita huset har tydliggjort att det inte räcker med ett uteblivet svar för att förlora jobbet. Senare har Trumpadministrationen även meddelat att det är upp till myndigheterna själva att avgöra om svaren ska samlas in varje vecka, men att det finns en ”stark uppmaning” om att göra det.
En genomgång från Washington Post, som intervjuat ett dussintal myndighetschefer, visar nu att många myndigheter vägrade gå med på Elon Musks direktiv till sina anställda redan från början.
Därtill sjunker antalet myndigheter som fortfarande kräver in svar från sina anställda. Vissa skickar fortfarande ut frågeformuläret men följer inte upp svaren, andra uppger att de inte vet vad de ska göra av de insamlade ”prestationslistorna”. Flera myndighetsanställda som Washington Post talat med uppger att de fortfarande får frågorna, men att de inte behandlas seriöst. Vissa svarar på frågorna på främmande språk, andra ger Chat GPT i uppgift att svara med tiotals sidor av nonsens, säger några av uppgiftslämnarna.
Det finns dock myndigheter som fortsatt lyder Elon Musks ord. Securities and Exchange Commission, den amerikanska myndigheten som sköter tillsynen för handel med värdepapper exempelvis. Myndigheten skickar dagligen ut påminnelser till sina anställda om att svara på frågorna om sina prestationer.
Office of Personnel Management, myndigheten som ansvarar för den statliga arbetsstyrkan, har aldrig fått några direktiv om hur svaren på frågeformuläret ska hanteras, visar intern mejlkorrespondens som Washington Post tagit del av.
Tidningen skriver också att det är oklart hur effektiviseringsdepartementets uppdrag kommer att se ut när Elon Musk lämnar sin roll för att i stället bli mer av en rådgivare till Trumpadministrationen.
Presidenten har uppgett att entreprenören inom några månader väntas lämna Vita huset och återgå till sitt företagande. Exakt när Musk lämnar Doge har dock inte kommunicerats.