Tillåt pyroteknik under kontrollerade former. Byt ut kamerorna och inför larmbågar vid entréerna på 3 arena.
Det är tre fotbollsförslag från Moderaterna i Stockholm.
Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer säger att det först och främst är ”jättebra att man bryr sig”.
Bättre kameror är något både Hammarby och Djurgården framfört önskemål om i omgångar. Det handlar samtidigt inte om alla kameror, enligt Rickmer.
– Vissa kameror används ur andra aspekter, sitter till exempel i fläktrum. Men vad gäller de som används för att kunna hantera eventuella lagöverträdelser och sådant – absolut behöver de utvecklas.
Vad gäller förslaget om att införa larmbågar vid entréerna till 3 arena säger han:
– Den frågan är mer komplex än att bara kunna säga ja eller nej.
– Men vi är inte negativa, även om vi hittills inte hittat något system som vi tycker kan ersätta den visitation vi har i dag. Det finns massor av olika aspekter. En människa som utför ett arbete är en människa, och kan lösa massor av andra saker. En maskin är en maskin.
– Det faller ofta på investeringskostnader eller kapacitet.
M-förslaget som kanske kommer att väcka mest debatt är det om att tillåta pyroteknik – under kontrollerade former, med hänvisning till systemet i Norge.
– Jag tycker att det är jättebra att man utvärderar, och jag tror också det är viktigt att det kommer från politikerhåll. Polisen ska förhålla sig till lagen, och har viktigare saker för sig än att hålla på och utvärdera det här, säger Göran Rickmer.
– Så jag tycker att det är jättebra att någon tar tag i frågan och lyfter den. Sedan får man se vad de kommer fram till.
– Jag tycker att det också borde tas upp på nationell nivå.
Hur tror du att det kommer att tas emot av supporterrörelsen?
– Det handlar om hur det kommer att utformas, och vad man kommer fram till.
– Det är klart att om du lägger fram ett förslag om att folk ska stå i skyddsdräkter med 100 meters mellanrum, så kommer det inte att landa speciellt bra.
Tryggve Pederby är ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU). Han säger att hans uppfattning är att det inte råder exakt samma syn kring frågan om legal pyroteknik i hela supporterrörelsen.
– Men generellt är vi positiva till att testa och utvärdera legala versioner – så länge man kan uppleva att det är lika effektfullt och häftigt.
– Det bör bli i en form som ändå har en effekt. Det kan inte vara så att man måste tömma hela kortsidan för att tända en bengal. Det blir inte legalt på riktigt, så att säga. Det gäller att hitta en bra balans.
Han säger att medskicket från SFSU och supporterrörelsen är tydligt i den här typen av frågor.
– Att vi vill vara med och prata, och ta ansvar. Inte göra som på tidigare sätt, att det är någon annan som helt bestämmer och att vi sedan ska acceptera slutresultatet.
Läs mer:
Hammarbys säkerhetschef: ”Finns skäl till varför så många tusen går på fotboll”
18 fotbollsröster: Så ska 2025 bli ett lyckat år på de allsvenska läktarna
M i Stockholm: Legalisera pyroteknik på fotboll – under kontrollerade former