Situationen inträffade när Enhetsfront för Palestina i söndags hade påbörjat sin marsch upp längs Avenyn i centrala Göteborg.
I höjd med Kungsportsplatsen bröt sig, enligt polisanmälan, några ur demonstrationståget ut och sökte upp en fotograf. Mediesajten Riks, som 2020 lanserades av Sverigedemokraterna men i fjol såldes, uppger att den aktuelle fotografen är en av deras frilansmedarbetare.
Fotografen själv säger till DN att han ”bevakat Palestinarörelsen från dag ett” och att det länge aldrig uppstått några problem.
Han säger att han brukar stå på avstånd, hade teleobjektiv och att han vid Kungsportsplatsen ställde sig på en bänk på Avenyns västra sida för att få bättre överblick.
– Jag hann bara uppfatta något i ögonvrån när jag fick en karatespark mot huvudet, säger han och lägger till att killen ”blev fångad av en av mina personskydd” men ”lyckades slita sig loss och sprang iväg”.
Fotografen polisanmälde händelsen och tog sig till akuten där han plåstrades om. Han säger också att han överlämnat sitt bildmaterial till polisen.
Chefen i polisområde City i Göteborg Max Olsson säger att ”utredningsläget ser lovande ut”.
– Vi har inhämtat bilder av god kvalitet och väntar in fler. Vi tror oss kunna identifiera en eller två misstänkta gärningsmän.
Brottsrubriceringen är misshandel och såvitt Max Olsson känner till har ingen motanmälan gjorts.
Arrangören Enhetsfront för Palestina skriver på Instagram att fotografen ”kommer ofta provokativt fram i ansiktet med kamera på demonstranter, kallar dem för ”terrorister” och ”Hamasanhängare”.
Intill en film där två maskerade män står på taket till en busshållplats på Avenyn och bränner bengaler skriver Enhetsfronten att polisen i söndags ”bröt överenskommelsen om respektavstånd mellan provocerande högerextremister och den tillståndsgivna demonstrationen.”
Det som skedde vid Kungsportsplatsen beskriver de som att provokatörer orsakade stökigheter och att dessa fördes bort av civilpolis och ordningsvakter.
Men arrangören vänder sig också mot polisen och ”ser allvarligt på att de ännu en gång släpper fram provokatör (…) så nära demonstrationen att de kan utgöra ett fysiskt hot mot fredliga demonstranter”.
Enhetsfronten talar om ett tidigare löfte som hittills fungerats men nu brutits. Men också att det ”skett en förändrad attityd från polisens sida, från relationsskapande till konfliktsökande”.
Beskrivningen avvisas av Emil Hagström, operationsledare för särskilda händelsen Gunder i polisregion Väst som hanterar effekter av Israel-Gaza-konflikten.
Hur ser ni på påståendet om ”en bruten överenskommelse”?
– Vi har inga överenskommelser på det viset, utan vi jobbar med ordningen på allmänna sammankomster. I det arbetet ser vi över vilka faktorer som påverkar, och vi har även ett uppdrag att skydda medias rätt att rapportera om händelser.
Hagström säger att han tycker att de har en bra kommunikation med arrangörerna.
– Vårt uppdrag är att underlätta för dem att genomföra sina sammankomster, men också förstås vara gränssättande mot brott.
Arrangören skriver att ni ”ännu en gång” släppt fram personer så att de ”kan utgöra fysiskt hot”.
– Vi har alltså att balansera mot andra intressen också, man har till exempel rätt till mediarapportering, det är otroligt viktigt att skydda. Vi har inte upplevt att hot riktats mot de som uttrycker sin åsikt i den allmänna sammankomsten. Vi måste skydda båda intressena.
Fakta.Tidigare anmälan utreds
Polisutredningen om händelsen där en annan frilansjournalist anmält misshandel och att ha bestulits på sin kamera under en Palestinademonstration i Göteborg i slutet av augusti utreds fortfarande av åklagare.
Där är flera personer delgivna misstanke om brott.