Omelett med stekta champinjoner. Ägg tillhör varorna som sjunkit i pris, perfekt då att göra en omelett. Det är både snabbt och enkelt, och kan till exempel toppas med stekta champinjoner – ytterligare en vara som gått ner i pris. Strö lite finhackad persilja eller gräslök på toppen, för extra färg och smak (färska kryddor har också blivit billigare). Servera med en grönsallad.
Kycklingwok. Fjäderfä har blivit billigare enligt SCB. Passa på att woka ihop strimlad kyckling, färsk eller rester från en tidigare måltid, med salladskål, strimlad gul lök och champinjoner. Servera med ris – som till skillnad från både pasta och potatis – gått ner i pris.
Vitkålssallad. Den populära treveckorsalladen har vitkål som bas, och kan kombineras med andra billiga varor som morot och purjolök. Men strunta i paprikan som blivit dyrare. Använd matolja i stället för olivolja till dressingen, och toppa gärna med apelsinfiléer vid servering för lite extra fräschör.
Fiskgryta. Djupfryst fisk har blivit billigare, så botanisera i frysdisken och gör en matig gryta tillsammans med purjolök och strimlade morötter. Antingen låter du basen vara baserad på fiskbuljong, eller så tillsätter du kokosmjölk för lite krämighet. Oavsett vilket blir det gott med lite pressad apelsin på slutet.
Räkmacka. Det känns nästan oanständigt att tipsa om räkmacka i en text att äta billigt, men faktum är att flera viktiga komponenter faktiskt sjunkit i pris. Gör den på tinade frysta räkor (som sjunkit i pris), servera på grovt bröd (som också sjunkit i pris) tillsammans med kokt ägg och en hemslagen majonnäs på ägg och matolja (som båda blivit billigare). Om du sparar räkskalen kan du dessutom koka en god buljong till fiskgrytan här ovanför.
Vegetarisk ärtsoppa. Ärtsoppa är ju billigt även i ”grundform”, men fläsket har gått upp i pris. Ärtorna har däremot blivit billigare, så gör en vegetarisk variant.
Grillad lax. Färsk lax har också sjunkit i pris. Stek eller grilla den och servera med guacamole (ja, avokado finns på billigare listan) och en fräsch sallad med kalla kokta bönor (hemkokta eller på tetra), strimlat äpple och en vinägrett.
Purjolöksplättar. Inspireras av koreanska pajeon, och gör goda plättar. Byt ut originalets salladslök mot späd (och billig) purjolök. De innehåller visserligen vetemjöl (som blivit dyrare) men blir matiga tack vare ägg. Servera med hemgjord snabbkimchi på salladslök och ris.
Fiskbiffar. Gör egna biffar på färsk eller fryst fisk. Smaksätt till exempel med chili och ingefära om du vill ge dem asiatisk smak. Servera med fried rice med ärtor.
Melon med lufttorkad skinka. Damma av en gammal italiensk förrättsklassiker. ”Blandad chark” har sjunkit i pris – och dit borde väl lufttorkad skinka höra? Servera den med klyftor av honungsmelon – den vara som sjunkit mest i pris på hela listan.