Hamnarbetarna i Marseille är kända för att vara stridbara – och nu tar de strid mot kriget i Gaza.
”Vi gör det här för freden”, skriver de i en kommuniké.
– Vi fick på onsdagen veta att ett fartyg som trafikerar en regional linje på Medelhavet på torsdagen skulle lasta ombord delar till maskingevär tillverkade av det franska företaget Eurolinks. Vi har nu identifierat lasten, och lyckats ställa den åt sidan, säger Christophe Claret, ordförande i hamnarbetarfackets lokala klubb, till nyhetsbyrån AFP.
Det rör sig om 19 pallar med sammanlagt 14 ton försvarsmateriel, enligt fackförbundet. Den grävande nyhetssajten Disclose uppger att lasten innehåller ett slags länkar mellan kulor i maskingevär som möjliggör automateld under längre perioder. De ska säljas till IMI Systems, enligt den irländska nyhetssajten The Ditch. Ett företag som ägs av Elbit Systems, som också har verksamhet i Sverige.
Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu sade förra året att just denna export endast är avsedd för vidareförsäljning till andra länder.
– Men det finns inga bevis för det. Och risken finns att det israeliska företaget i stället säljer till sin största kund, den israeliska armén, säger Diclose-reportern Ariane Lavrilleux till tv-kanalen France 24.
Både Socialistpartiets ledare Olivier Faure och det radikala vänsterpartiet Det okuvade Frankrikes förgrundsgestalt Jean-Luc Mélenchon hyllar hamnarbetarna för blockaden.
”Embargo nu för alla vapen som används i folkmordet!”, skriver Mélenchon på sociala medier.
Utvecklingen är besvärande för Frankrikes regering. President Emmanuel Macron har manat till ett vapenembargo mot Israel och sade i oktober förra året att Frankrike stoppat all export av offensiv krigsmateriel som kan användas i kriget i Gaza. ”Defensiva” vapen, som främst har att göra med försvar mot robotangrepp, tillåts dock fortfarande.
Läs mer:
Rekordår för israeliska vapentillverkare – trots sanktioner
Irland och Spanien kan gå före med sanktioner mot Israel
Macrons krav på vapenembargo mot Israel väcker het debatt