Klara Lundquist förväntar sig en fysisk match mot hemmanationen Tyskland på torsdagen.
– Vi måste gå ”all in” och ha koll på nyckelspelare som Leonie Fiebich och Luisa Geiselsöder.
Sedan väntar en nyckelmatch mot Storbritannien på fredag, en nation Sverige vann två tajta matcher mot i EM-kvalet. En trygghet att ha i bakhuvudet, hoppas Lundquist och konstaterar att varje match samtidigt har sin egen historia.
Avslutningsvis ställs Sverige mot en av guldfavoriterna, Spanien. Under det gångna året i Girona har Klara Lundquist mött flertalet spelare – ”alla är jätteduktiga och de har många som är unga och talangfulla”. I konkurrensen i spanska ligan utsågs hon till årets guard och kom med i All star-lagen, för både anfall och försvar.
– Jag går in med ett ganska bra självförtroende. Jag känner ett lugn och en trygghet i vad jag ska göra på plan.
Det blir 25-åringens tredje EM och hon ser fram emot att ta en större roll.
– Med det kommer press och ansvar och också lite nervositet, men jag försöker att bara se möjligheter i stället. Att inte försöka sätta några måsten tror jag gör att jag kan känna mig mer avslappnad och att jag kan gå ut och köra och verkligen göra mitt bästa och hjälpa laget.
En annan av veteranerna är 37-åriga Frida Eldebrink.
– Det slår en att ”wow, vi har gjort en jävla resa”, från att inte spela EM på 25 år och sen så jobbar vi jättestrategiskt och tar oss till EM från i stort sett botten. Och sen står jag här 12 år senare och ska göra mitt femte, det känns helt otroligt faktiskt.
Hennes första EM, 2013, har fortfarande bästa platsen i minnesbanken – att de alla var rookies var en speciell känsla. Också att hon och de andra spelarna banade en väg.
– Vi fick visa världen att det finns bra svenska basketspelare och det har ju öppnat extremt många dörrar för spelare i dag som får proffskontrakt i Europa, vi satte på något sätt Sverige på kartan.
Om årets EM blir hennes sista mästerskap får kropp, knopp och tiden utvisa men hon ser vilken roll som blir hennes – förutom att sin vana trogen stå för många poäng.
– Jag tror att jag kan sprida lugn och trygghet i att det är en resa, att om det inte blir vinst i första matchen så är det inte över utan man måste tänka en helhet på tre matcher.
En som saknas i svenska laget är Elin Eldebrink, Fridas skadade tvillingsyster.
– Det är tråkigt. Jag och Elin har ju på något sätt en telepatisk kontakt, jag kan förutspå vad hon ska göra på basketplanen. Plus att vi har gjort hela resan tillsammans.
Ettan och tvåan i de fyra olika EM-grupperna går till kvartsfinal. Både svenska guarderna tror på Sverige. Lundquist ser ett lag med väldigt bra dynamik med mycket längd och rörelse och många skyttar. Kanske inte det teknikmässigt bästa men en grupp där alla litar på varandra.
– Vi tror på varandra och visar vår glädje och energi. Sedan måste vi verkligen fortsätta att jobba tillsammans i försvaret; det är också en nyckel.
Eldebrink tror på mixen av rutinerat och ungt och hungrigt.
– Men vi slår ju från underläge och det är tuffare förutsättningar, bara två lag som går vidare i stället för tre, men jag är hoppfull.
Läs mer: Dödens grupp, skador, favoriter – guide till basket-EM