När Joakim Medin landar i Istanbul på torsdagen sms:ar han frun Sofie Axelsson och meddelar att han kommit fram. Sedan kommer ett till sms, där han skriver att han tror att han ”kommer att bli plockad”. Det sista meddelandet kommer strax före tolv: ”Nu tar de in mig på förhör”.
På fredagen får hon en hälsning via utrikesdepartementet. De meddelar att Joakim mår bra, under omständigheterna.
– Det var skönt att få höra det, när man inte hört något får honom på ett dygn, säger hon.
Nu hoppas hon att regeringen och utrikesdepartementet gör allt de kan för att få honom fri.
– Min man har frihetsberövat av ett land som är allierat med Sverige. I det här läget är det allra viktigaste att han får komma hem så snabbt som möjligt, säger hon.
Skälet till gripandet har inte bekräftats officiellt från något håll, men enligt uppgifter till bland andra nyhetsbyrån Reuters ska det handla om att Joakim Medin har förolämpat president Erdogan och haft samröre med terrororganisationer.
Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Joakim Medin ha haft ett videomöte med domstolen i Ankara, där han delgivits formell misstanke om brott, vilket DN rapporterat om tidigare.
Reuters skriver också att gripandet av Medin beror på att han misstänks för att vara inblandad i aktionen där en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus i januari 2023. Reuters hänvisar till turkiska myndigheter. Medin ska enligt anklagelsen ha varit en av 15 inblandade.
– Joakim Medin är journalist, han syr inte dockor och hänger inte upp dem. Han är inte kopplad till PKK eller någon annan organisation, han har rest till Turkiet många gånger för vår räkning, säger dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson till DN.
Varken han eller någon annan på Dagens ETC:s redaktion haft direkt kontakt med Joakim Medin. Vid lunchtid på lördagen uppgav Andreas Gustavsson för Dagens ETC att Medin fått träffa sitt juridiska ombud i fängelset, och att han inte fått veta vad han anklagats för.
– Han kunde framföra en hälsning till sina närmaste och bad om en bok för att kunna fördriva tiden i cellen, där han sitter ensam. Han mår efter omständigheterna bra. Ombudet kommer nu att besöka honom dagligen, säger Andreas Gustavsson till tidningen.
Till DN säger Andreas Gustavsson att UD bekräftat för honom att Joakim Medin ställts inför en domare och åklagare i Turkiet. Han har också fått uppgifter om att Joakim Medin ska ha varit efterlyst av Turkiet i ”ett antal år”, vilket ska ha legat till grund för gripandet.
– Utifrån turkiska medieuppgifter som detaljerat beskriver Joakims arbete som journalist, framför allt resor till kurdkontrollerade områden i andra länder, tycks det ha pågått en detaljerad kartläggning av honom i avsevärd tid.
Det här var inget ni kände till?
– Nej, nej, då hade Joakim Medin såklart inte åkt till Istanbul. Att det skulle ha funnits en efterlysning i flera år, det kan turkiska myndigheter hävda, men det låter högst osannolikt.
Sofie Axelsson, som också är journalist på Dagens ETC, säger att hon fått bra stöd av kollegor och vänner.
– Min känsla är att många tycker att det här är en viktig fråga, både för att få loss Joakim och för att markera för yttrandefriheten, säger hon.
– Oberoende journalistik ska vara fredad. Vi ska kunna åka på jobb utan att bli frihetsberövade, inte minst i länder som är allierade med Sverige.
DN söker utrikesdepartementet.