Tidningen Aktuell Hållbarhet listar varje år de 101 mäktigaste inom hållbarhet. Emma Wiesner, Frida Berry Eklund, Peter Carlsson och Therése Lindgren är fyra av dem som knipit en plats.
Emma Wiesner, europaparlamentariker för Centerpartiet.
Har bland annat haft huvudansvar för EU:s proteinstrategi som röstades igenom i oktober 2023.
Vad innebär hållbarhet för dig?
– För mig handlar hållbarhet om att lämna planeten i ett skick som gör att det är möjligt för nästkommande generation att leva på samma sätt som vi har gjort, och inte begränsa deras möjligheter. Jag är liberal och för mig handlar liberalism om att leva på ett sätt som gör att jag kan leva i frihet utan att det påverka någon annans möjlighet till frihet.
Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan?
– Att sänka utsläppen. Det var det som gjorde att jag valde att kliva in i politiken från första början. Jag lärde mig om klimat och växthuseffekten som 13-åring och blev otroligt besviken på att ingenting gjordes. Klimatfrågan är ju en energifråga, så jag utbildade mig till civilingenjör i energi och valde att engagera mig politiskt.
Vad har du personligen för mål?
– Det är att sänka utsläppen. Jag återkommer ofta till det, valrörelsen är ganska stökig. Det handlar mycket om politik, om spelet, oss som politiker. Politik skiljer sig en hel del från energibranschen som är en ganska snäll bransch. Det är skönt att ha med sig det här större målet.
Peter Carlsson, vd och grundare av batteriföretaget Northvolt
Northvolt grundades 2016 av Peter Carlsson och Paolo Cerruti. Båda har bakgrund hos elbilsjätten Tesla.
Vad är hållbarhet för dig?
– Nu är ju jag ganska nördig i det jag gör, men hållbarhet för mig är att bygga tekniska lösningar för våra behov. I vårt fall handlar det om att bygga lösningar för hållbar transport och för hållbara energisystem, där man går från att förbruka olja och kol till förnyelsebara system.
– Sen så gäller det att lösningarna är byggda med cirkulära värdekedjor. Det vill säga från de olika komponenter och råmaterial vi använder, till hur vi producerar och återvinner våra produkter.
Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan anser du?
– Den viktiga frågan är ju att få alla delar i den här samhällsomvandlingen att jobba tillsammans och inte vika ner sig när det är lite tufft. Jag tror att det är väldigt viktigt att alla systematiskt jobbar tillsammans för att komma framåt.
Hur ser ditt hållbarhetsengagemang ut i övrigt?
– Det finns nåt amerikanskt uttryck: ”you have to eat your own dog shit”, haha… Det är klart att jag försöker beivra teknologin och till viss del leva som jag lär. Jag kör elbil, jag har skaffat en elbåt, jag har installerat solceller. Men jag är inte… Jag reser fortfarande med flyg till Skellefteå ganska frekvent. Jag försöker motivera mig med att vikten av Skellefteå, vår fabrik och det vi gör motiverar att jag antagligen har ett högt koldioxidavtryck på grund av mina flygresor.
Frida Berry Eklund, kommunikatör
Opinionsbildar om klimatet. Har grundat Our Kids’ Climate, skrivit böcker och har tillsammans med Ola Spännar skapat Klimatkollen.
Vad innebär hållbarhet för dig?
– För mig handlar det om hur man kan verka inom planetens gränser. Hur kan vi se till att människor, djur och natur lever goda liv och att inte vissa lämnas åt slumpen.
– Den ena delen handlar om hur vi skapar det här systemet, som måste se ut på ett helt annorlunda sätt än vad det gör i dag. Den andra delen handlar om resiliens: vi vet att det finns polykriser inbyggda i systemet vi lever i. Hur bygger vi en motståndskraft för att hantera dem?
Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan?
– Jag måste fuska och säga två. Det ena är hur vi relaterar till och pratar med barn och unga som växer upp i en värld som kommer bli svårare att leva i. Hur får vi med barn på omställningståget och vad behöver de få med sig för att leva så fullgoda liv som möjligt?
– Det andra är bredare och handlar om hur vi får med medborgare. Om allmänheten är med på omställning så skapar det tryck på beslutsfattare – så det är en jätteviktig fråga. Det är därför bland annat Klimatkollen kom till: genom att synliggöra utsläppen ökar vi chansen till ansvarsutkrävande.
Therése Lindgren, influerare och grundare av stiftelsen Svenska Djurfonden.
Influerare och djurskyddsförespråkare.
Vad innebär hållbarhet för dig?
– För mig handlar det om att hela tiden försöka ta beslut med minst negativ miljöpåverkan.
– Jag jobbar ju i sociala medier och har framför allt unga kvinnor som följare. Jag driver frågor som ligger dem, eller oss, nära – minskad konsumtion, äta mer växtbaserad kost, flyga mindre flygplan. Min förhoppning är att folk ska inspireras av det. Jag har tagit avstånd från fast fashion och gör inte längre reklam för modeföretag. Där har jag en förhoppning att fler influencers ska inspireras och ta efter.
Vilken fråga känner du mest för?
– Min hjärtefråga är ju verkligen djur och djurskydd. Det finns ett hållbarhetsperspektiv i det också, att det inte är hållbart att konsumera eller exploatera djur. Typ att rida kamel utomlands som jag ser en del influencers och privatpersoner göra på Instagram. Men också hur vi använder djur i mat- och klädindustrin.
– Ofta när man pratar om hållbarhet hamnar man i koldioxidutsläpp och om man pratar om djur är det för att man nämner kors fisar. Men det är ju mer än så. Djurindustrin är jättestor och den måste också vara hållbar om man inte ska göra avkall på nästa generations resurser.