Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Nya verk av Elisabeth Ohlson visas på stor retrospektiv

juni 6, 2025

Polisen: Många av de som rekryterar barn är själva barn

juni 6, 2025

Potatiskrisen avslöjar sanningen om ryska ekonomin

juni 6, 2025

Trump: Inte intresserad av att prata med ”galne Musk”

juni 6, 2025

Boklistan vecka 23: Udda integrationsroman, psykohistoria och jättebäbisarnas kamp

juni 6, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
15°C
Växlande molnighet
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom
Mat & Dryck

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 22, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

– Det är den här skönheten vi försöker fånga i flaskorna, säger Olav Bleie på Alde Sider.

Han pekar ut över den spegelblanka Hardangerfjorden, de snöklädda fjälltopparna och sluttningarna som i mitten av maj står i full äppelblom, och fortsätter:

– Det är så vackert att man tappar andan.

Platsen, som är idealisk för fruktodling, har blivit synonym med det som norrmännen kallar för ”ciderundret” – en utveckling som tog fart 2016, när gårdsförsäljning tilläts för norsk hantverkscider.

I dag omsätter norsk hantverkscider över 200 miljoner norska kronor, varav hälften genom Vinmonopolet, där cider är en av de snabbast växande kategorierna. Att producenterna har kunnat presentera sin cider direkt på gårdarna är enligt Bernt Bucher Johannesen på Hanen, en organisation som lyfter nationella livsmedel och upplevelser, den enskilt viktigaste faktorn i utvecklingen.

– Det gjorde det attraktivt och lönsamt för producenterna att sätta i gång. Cidern fick sedan en oväntad skjuts under pandemin, då norrmännen tvingades semestra på hemmaplan och upptäckte den, förklarar han.

Den första kommersiella ciderproducenten startade så sent som 2004 och fyra av fem producenter har startat efter att gårdsförsäljningen infördes. Man får sälja upp till 15 000 liter per år direkt på gården, förutsatt att minst en tredjedel av produktionen kommer från frukt som odlats på platsen.

Norge har sedan många år tillbaka politiska beslut på att norsk livsmedelsproduktion, i alla led, ska stärkas och cidern har tack vare det fått stöd från flera håll. Bland annat genom ett statligt finansierat forskningscentrum som bistått med kemiska analyser, en ciderrådgivare och sensorikutbildning. Dessutom finns en norsk pommelierförening som håller i pommelierutbildningar – motsvarande sommelierutbildningar, fast för must och cider.

I Hardanger kretsar numera det mesta kring cidern – gårdarna, hotellen, restaurangerna och turismen.

– Tack vare att vi organiserade oss tidigt fick ”cidern från Hardanger” skyddat geografiskt ursprung redan 2009 – en kvalitetsstämpel vi är väldigt stolta över, säger Olav Bleie som är en av områdets ciderpionjärer.

Utvecklingen i Hardanger har drivits på av den yngre generationen där många, precis som Olav Bleie, vänt tillbaka hem och ändrat inriktning på familjens fruktgård – från ätfrukt till ciderproduktion.

I dag kommer 80 procent av den norska cidern från områdets drygt 25 producenter.

– Länge var många av oss amatörer med olika intressen, men vi har hela tiden jobbat tätt tillsammans, säger Olav Bleie och avslutar:

– Det är en gammal tradition som fått nytt liv.

Tips.Fyra ciderresmål i Hardanger

Alde Sider.  Ett av de första, men också största, ciderhusen. Beläget i en vacker gammal gård. Öppet både för gårdsförsäljning och guidade turer i fruktgården. aldesider.no

Siderhuset Ola K. Restaurang med vattennära fjordläge som serverar cider från samtliga Hardangerproducenter. olak.no

Lofthus Sideri. Gårdsbutik med servering mitt bland äppelgårdarna och magnifik utsikt. lofthus-sideri.no

Utne Hotel. Ett hotell med anor från 1722 som omfamnat cidern. Bo, ät eller njut ett glas cider på terrassen. utnehotel.no

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Tolv goda och prisvärda viner till sommarens fester

Mat & Dryck juni 5, 2025

Upptäck en ny smakvärld vid grillen

Mat & Dryck maj 31, 2025

”Husmanskost är inkarnationen av den svenska vanligheten”

Mat & Dryck maj 29, 2025

Hundra år av köttbullar

Mat & Dryck maj 29, 2025

Goda nyheter i mars

Mat & Dryck maj 29, 2025

De bästa vinnyheterna i juni

Mat & Dryck maj 29, 2025

Alf Tumble: Vet du vem som gjort vinet du dricker?

Mat & Dryck maj 29, 2025

Redaktörens Val

Polisen: Många av de som rekryterar barn är själva barn

juni 6, 2025

Potatiskrisen avslöjar sanningen om ryska ekonomin

juni 6, 2025

Trump: Inte intresserad av att prata med ”galne Musk”

juni 6, 2025

Boklistan vecka 23: Udda integrationsroman, psykohistoria och jättebäbisarnas kamp

juni 6, 2025

MP kräver biståndsministerns avgång

juni 6, 2025

Senaste Nytt

Invigning av nyrenoverade Slussen-torget – efter nio år

juni 6, 2025

Umebornas avföring skickas 26 mil norrut – ”Vansinnigt”

juni 6, 2025

Ryska jätteattacker – flera dödade i Kiev

juni 6, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?