Regeringens proposition om gårdsförsäljning har landat hos riksdagen, som ska rösta om nya lagen i april. Det mesta pekar på att från den 1 juni kan bland andra små bryggerier börja sälja sina varor direkt till konsumenter.
– Vi är väldigt glada att det nu verkligen blir gårdsförsäljning, men vi hade velat se ett förslag som är mindre reglerande, säger Christofer Bergenblock (C), ledamot i socialutskottet.
Centerpartiet anser att regeringen borde varit tuffare mot EU-kommissionen, som granskat förslaget, och låtit även bryggerier och vingårdar med något större produktion omfattas av lagen.
Partiet vänder sig också mot att nya lagen inledningsvis är tillfällig och gäller under sex år.
– Många små aktörer startar förmodligen inte gårdsförsäljning. Man vågar inte investera i exempelvis en försäljningslokal om lagstiftningen kan vara borta om sex år. Vi hade velat se en permanent lag, säger Bergenblock.
Han anser också att det är fel att sprit-, vin- och öltillverkare måste ta betalt av kunder som besöker dem.
– Om du går på en rundvandring på en vingård blir den varken bättre eller sämre för att du betalar för den.
I argumentationen med EU-kommissionen och övriga EU-länder har svenska regeringen tryckt hårt på att gårdsförsäljningen är en del av ett besök, inte ett sätt att utmana Systembolagets monopol.
Trots invändningarna kommer Centern att rösta för regeringens förslag.
Övriga oppositionen är emot.
– Vi kommer säga nej. Det här kommer rubba hela systemet som vi har byggt upp, säger Karin Rågsjö (V), ledamot i socialutskottet.
Hon syftar på alkoholpolitiken som helhet och möjligheten för Systembolaget att kunna behålla sitt monopol.
Även S ska rösta mot lagen. De anser att den riskerar att lämna över beslutanderätten över svensk alkoholpolitik till EU.
”Det är utveckling som skulle få allvarliga konsekvenser för folkhälsan, inte minst för barn som lever i familjer med missbruk”, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, i ett mejl.
MP är också kritiskt.
”Vår ståndpunkt baserar sig på ett värnande av Systembolagets detaljhandelsmonopol, som ju handlar om att värna folkhälsan”, skriver Ulrika Westerlund, ledamot i socialutskottet.
Fakta.Gårdsförsäljning av alkohol
Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs den 1 juni i år.
Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.
Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.
Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
Läs mer:
Svenska vinmakare kan få sälja själva: ”Sensationellt”
Expert om gårdsförsäljningen: ”Räkna med att någon kommer att testa lagstiftningen”