Den långdragna frågan om att småskalig försäljning av vin, öl, sprit och andra jästa drycker ska debatteras och beslutas av riksdagen på onsdag. En majoritet av ledamöterna väntas rösta för att den nya lagen införs den 1 juni.
De företag som vill starta försäljning ska söka tillstånd hos sin kommun. Och kommuner ska bevilja sina tillstånd utifrån föreskrifter som Folkhälsomyndigheten tar fram. De föreskrifterna väntar in riksdagens beslut och är ännu inte klara.
Riksdagsledamot Christofer Bergenblock (C), som engagerat sig i frågan om gårdsförsäljning, konstaterar att en del kommuner runt om i Sverige har varit proaktiva och föreberett sina tillstånd, till exempel sett över vilka avgifter som en näringsidkare ska betala för att få sälja alkohol.
Folkhälsomyndigheten har skickat sitt förslag på föreskrifter på remiss till kommunerna. Utifrån svaren fastställs nu reglerna för hur gårdsförsäljningen ska gå till mer exakt.
Ett krav är att den som sköter försäljningen ska genomgå ett kunskapsprov. Folkhälsomyndigheten bedömer att detta prov kan genomföras från och med den 1 juni. Så tidigast några dagar in i juni kan den första gårdsförsäljningen komma i gång, tror Christofer Bergenblock.
– Jag är kritisk till att regeringen inte kunde få på plats lagstiftningen redan den 1 maj. Det hade gjort väldigt mycket för att bedriva gårdsförsäljning redan i sommar.
Nu befarar C-ledamoten att det finns kommuner där näringsidkare inte kommer få tillstånd förrän framemot hösten.
– I kommuner som kanske släpat benen efter sig, eller inte är intresserade, tror jag hela sommaren passerar innan någon har fått tillstånd till gårdsförsäljning.
Hos kommunernas intresseorganisation Sveriges kommuner och regioner (SKR), väntar man på information från Folkhälsomyndigheten.
– Det är väldigt kort föreberedelsetid för kommunerna. Folkhälsomyndigheten måste vara tydlig med vad som gäller, så att kommunerna vet det innan de ger sina tillstånd, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad hos SKR.
Hon framhåller att det är svårt för kommunerna att förbereda sig innan föreskrifterna finns på plats. Hennes intryck är ändå att kommuner som vet att det kommer ansökningar om gårdsförsäljning har varit mer aktiva än andra.
Inför beslutet i riksdagen har Sverigedemokraterna och Centerpartiet haft invändningar mot att det finns för många begränsningar runt gårdsförsäljningen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill i stället helt avslå regeringens förslag och hänvisar till att gårdsförsäljningen riskerar Systembolagets monopol och därmed är ett avsteg från svensk alkoholpolitik.
Läs mer:
Stockholm stoppar gårdsförsäljning på söndagar
Klartecken för gårdsförsäljning av alkohol – inga invändningar från EU-kommissionen