Den andra januari i år fick Martin Norsell, nytillträdd generaldirektör på Universitetskanslersämbetet, ett mejl från sin gamla chefscoach som han känner sedan tiden som rektor på Högskolan i Dalarna.
”Le mot alla och lär dig deras namn så fort du kan. Var lite ’översocial’ med personalen. Då kommer de lättare att ta de förändringar du vill, när du slår till”, skriver coachen.
Martin Norsell svarar:
”Japp, så jobbar jag just nu!”.
Två månader senare stämmer de träff på Grand Hotel i Stockholm. Generaldirektören vill att hans gamla coach ska göra ett utredningsuppdrag för myndigheten.
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, är en myndighet som granskar och kvalitetssäkrar Sveriges universitet och högskolor. Martin Norsell basar över ungefär 120 anställda. Kontoret är nybyggt och ligger i Hammarby sjöstad i Stockholm.
Myndighetens arbete granskades nyligen av Statskontoret på uppdrag av regeringen. I februari 2024 kom den samlade bedömningen. Statskontoret riktade då kritik mot myndighetens omfattande inköp av konsulttjänster.
Från 2021 till och med halvårsskiftet 2024 handlade det om cirka 46 miljoner kronor.
Bakgrunden till de höga konsultkostnaderna handlar bland annat om ett omfattande digitaliseringsarbete som den tidigare generaldirektören drog igång. För att reda ut konsultröran bad Martin Norsell sin gamla coach om hjälp.
– Det behövdes en oberoende utredare för uppdraget, säger Martin Norsell när vi träffas på myndighetens kontor.
Till en början bedömde han att det skulle ta ungefär en månad att genomföra utredningen.
Kontraktet mellan konsulten och Universitetskanslersämbetet tas fram den 5 mars, dagen efter mötet på Grand Hotel. Där framkommer att konsulten tar 1 100 kronor i timmen exklusive moms och ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 april. Överstiger summan 700 000 kronor ska upphandlingen som huvudregel annonseras, men här görs en direktupphandling.
Det ska visa sig att uppdraget drar ut på tiden och kostnaderna för myndigheten blir betydligt högre.
– Det borde ha gått snabbare, och det skulle det ha gjort om allt varit i sin ordning. Men utredaren började gräva och det fanns mycket att reda i, säger Martin Norsell.
Fakta.Myndigheterna i Sverige
I Sverige finns 367 myndigheter med ungefär 250 000 anställda. De ska genomföra de beslut som riksdagen och regeringen fattar.
Myndigheterna är fristående, men styrs av regeringen som ansvarar för myndigheternas verksamhet inför riksdagen.
Till sin hjälp för att göra utredningen tar konsulten in sin son och sin svärson. De är medförfattare till rapporten. En av dem är bosatt utomlands medan den andre är skriven på samma adress som konsulten.
Är utredningen oberoende när din gamla coach och hans familj skriver rapporten?
– Ja, jag ser inga problem med det. Han tog in två underkonsulter, säger Martin Norsell.
När han märkte att uppdraget drog ut på tiden valde han att låta utredaren jobba på.
Deras kontakt är intensiv, sedan januari handlar det om ungefär 400 mejl som DN tagit del av. I ett mejl varnar konsulten GD:n för att någon i ledningen ”läcker som ett såll”.
När ett utkast till rapporten är klar i maj reagerar en person i ledningen på hur den är skriven:
”Jag tycker inte den är i skick att spridas till alla medarbetare. Jag tycker det känns som att den är skriven för Martin och inte till någon annan”.
Rapporten omarbetas och slutversionen är klar i augusti. Konsulten har då fakturerat cirka 1,2 miljoner kronor.
I mitten av september skriver en ekonom på Universitetskanslersämbetet en motrapport till utredningen med synpunkter på vad som beskrivs som felaktigheter och oklarheter. Controllern tycker att konsultrapporten är så undermålig att myndigheten ska kräva pengarna tillbaka.
– Den kritiken som framförs håller jag inte med om, säger Martin Norsell.
Att utredningsuppdraget inte annonserats och upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling anmäls också till Konkurrensverket.
Martin Norsell menar att han inte gjort något fel som gav uppdraget till sin gamla coach i stället för att göra en offentlig upphandling. Att stoppa utredningen för att göra en upphandling hade bara ökat konsultkostnaderna, menar han.
– Mitt fokus var att stoppa blödningen, säger han och syftar på de externa konsulter som var inne i myndigheten och jobbade med digital verksamhetsutveckling.
De kontrakten avslutas också under våren.
– Ett av projekten var den här inpasseringskiosken, säger Martin Norsell och pekar mot en sluss som alla behöver passera genom för att komma in på myndighetens kontor.
Men även om konsultens utredningsuppdrag är slutfört är inte hans tid på myndigheten över.
Martin Norsell fortsätter att anlita honom – som sin personliga chefscoach.
Konsulten fakturerar myndigheten för att stötta generaldirektören i sitt ledarskap.
Varför måste du ha en extern coach till hjälp för att leda myndigheten?
– Det är ganska vanligt att man gör det till den här typen av roller. Ofta är det väldigt viktigt att man har någon som är oberoende utifrån som inte är inblandad själv, säger Martin Norsell.
Konsulten är väl inblandad och har varit det under det senaste halvåret genom sina intervjuer och sin rapport?
– I den delen ja, men den är ju inte kvar längre.
När personalen på myndigheten ska informeras om rapporten hyrs det in ytterligare en konsult, trots att myndigheten har fem anställda kommunikatörer. För ”ledningsstöd” och en kort artikel fakturerar konsulten 17 500 kronor.
– Jag behövde stöd i det arbetet, hon var med och skrev den. Man kan väl säga att kommunikationsavdelningen är ett av våra verkliga utvecklingsområden, säger Martin Norsell.
Fakta.Det här är Martin Norsell
Martin Norsell tillträdde som chef för UKÄ i december förra året.
Han var före dess rektor för Högskolan Dalarna.
Han är professor i militärteknik och har tidigare bland annat varit prorektor och forskningschef vid Försvarshögskolan i Stockholm.