Säg doge och de flesta tänker nog på Elon Musk med sin motorsåg.
Men kanske bör vi i stället tänka på medeltidens Italien. Eller Mussolini.
För doge är ju inte bara förkortningen för Trumps nya Department of Government Efficiency. Det är även namnet på statschefen i stadsstaten Venedig, från 700-talet och i tusen år framåt. Denne valdes på livstid av aristokratin och styrde länge med närmast oinskränkt makt.
Detta påminde bloggen Gray Mirror om redan i höstas. För övrigt är ordet ”doge” bara venetianska för italienskans ”il duce”, lade författaren till. ”Just sayin’.”
När Trumpadministrationen förklarat krig mot universiteten och myndigheterna är det inte för att de hatar intellektuella eller elitism.
Hans namn är Curtis Yarvin. Han var först ut av många att kalla sig nyreaktionär, redan kring 2007. Först var han även med att använda det röda pillret (från filmen Matrix) som en metafor för att ha fått upp ögonen för hur vänstereliten egentligen kontrollerar allas hjärnor (Vanity Fair 20/4-22). Under pseudonymen Mencius Moldbug har han försvarat slaveri och rasbiologi med stöd i 1800-talsromantikern Carlyle, skojat om att de lägsta samhällsklasserna kan användas till biobränsle och beklagat att Breiviks terrorattack på Utöya var ”ineffektiv”.
Men nu behövs inte längre några pseudonymer. De ägg som Yarvin ruvat på i internets mörkaste vrår kläcks öppet hemma hos tech-mogulerna i Silicon Valley. Eller i Vita huset, där han numera utpekas som den nye chefsideologen.
Ändå finns Yarvin ännu inte på särskilt många svenskars radar. När det äntligen kom en artikel om honom i Svenska Dagbladet (4/4) tonade den rentav ned hans inflytande. Resonemanget landade i en retorisk fråga om huruvida man ens behöver ”leta ideologer eller ideologi för att förstå Donald Trump”. Främst är presidenten väl ändå en maffiaboss och hans vision inget annat än en kleptokrati?
Men jag tror att vi ska akta oss för att avfärda Trumps ledarskikt som ett gäng korrupta och enkelspåriga klåpare, vilket är vanligt i svenska medier. För när vi himlar med ögonen över havererade presskonferenser, läckta militära gruppchattar och vansinnestullar tappar vi siktet på huvudproblemet: nämligen att de två män som står strax bakom Trump och Musk är allt annat än några nyckfulla clowner – utan tvärtom både metodiska och intellektuella.
Jag tänker på den omvittnat beläste techmiljardären Peter Thiel, som sponsrat vicepresident JD Vances politiska karriär med de största beloppen i amerikansk historia. Och Vance själv, som tack vare Thiel nu befinner sig blott en hjärtattack bort från världens mäktigaste ämbete.
Men, kanske någon nu invänder, om de nu är så intellektuella, vilka idéer kan rimligen förena detta ideologiska motsatspar?
Å ena sidan: den katolske konvertiten Vance, en konservativ etnonationalist från hederskulturens och fentanylmisärens Appalacherna, som ondgör sig över den gränslösa globaliseringen, barnlösa ”kattkvinnor” och att män inte längre får vara män.
Å andra sidan: den homosexuelle jetsettern och techmiljardären Thiel, en före detta libertarian som anser gränser vara till för att överskridas. Thiel tror på teknik som ska förädla människoarten, skapa evigt liv och bygga helt nya samhällsformer ute på internationellt vatten.
Vilken tankevärld kan dessa två dela?
Jo, Yarvins, vars tänkande de båda lyft fram som sin kanske viktigaste inspirationskälla.
Yarvin menar att hela den västerländska civilisationen är så sjuk att den förtjänar att gå under.
För Yarvin talar inte bara om den framtid han vill se: ett odemokratiskt USA uppbrutet i ett lapptäcke av små kungadömen som styrs av varsin vd, utan allmän rösträtt men med en blomstrande ekonomi (inte helt olikt stadsstaten Venedig).
Yarvin menar även att hela den västerländska civilisationen är så sjuk att den förtjänar att gå under. Rötan började med upplysningen och nu är kollapsen på god väg. ”Det är inte ens att demokratin är dålig, det är att den är svag.” Det som nu förenar högern i USA, menade Yarvin nyligen i en intervju i New York Times (18/1), är att man kommit till denna insikt.
Alltså att man som Vance förstått att det moderna kaoset bara kan betvingas genom en utrensning som går så ”vilt till” att många vanliga konservativa hittills inte varit ”bekväma” med det.
Eller att man, som Thiel och många andra i Silicon Valley, tror att stagnationen i väst bara kan övervinnas genom autokrati. För mänskligheten måste till varje pris förädlas av tekniska innovationer – men de flesta individuella exemplar av denna art är för dumma för att inse det själva. Kanske, menar tech-kompisen Balaji Srinivasan, bör vi bara låta de smartaste fortplanta sig.
Så när Trumpadministrationen nu förklarat krig mot universiteten och myndigheterna är det inte för att de hatar intellektuella eller elitism. Tvärtom är det för att deras egna intellektuella gått i gång på Yarvins undergångsromantiska genikult. De tror alla att universiteten och byråkratin håller tillbaka den sanna eliten.
Detta är nördarnas revansch och de renlärigas rasande äckel inför allt mänskligt och ofullkomligt. ”Rage”, helt enkelt, för att använda föregångaren till doge: ”retire all government employees”.
Upphovsmannen till det förslaget? Curtis Yarvin.
Just sayin’.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Trumps paus räcker inte – det här är fortfarande ett mycket farligt läge
Max Hjelm: Varför gör inte Vänsterpartiet upp med konspirationsteorierna?