Börsen i Shanghai öppnade med en uppgång på över 10 procent på tisdagen, vad är det som händer?
Tisdagen var första handelsdagen efter den kinesiska nationaldagsledigheten som inleddes 1 oktober. Veckan innan hade den tidigare vikande börsutvecklingen i Kina vänts till ett glädjerus med en uppgång på 25 procent. Anledningen är att de kinesiska beslutsfattarna till sist verkar erkänna att den kinesiska ekonomin har problem. Det efter en lång period med deflation, negativa förväntningar, lågt förtroende för ekonomin och sjunkande bostadspriser.
Nu inträffade två händelser som gav hopp om framtiden snabbt efter varandra. Först sänkte centralbanken räntan och minskade kravet på bankernas kapitaltäckning. Bankerna uppmuntrades att låna ut pengar till aktiehandlare, för att få fart på börsen. Några dagar senare överraskande den mäktiga politbyrån, som består av 24 män, med att meddela att den kommer stimulera ekonomin så mycket som det krävs, utan att specificera hur.
Det var en stor omsvängning som skapade förväntningar och optimism. Tidigare har regimen i bästa propagandastil förnekat att ekonomin alls har några problem.
Är uppgången på börsen ett tecken på att kinesisk ekonomi åter är på fötter?
Det är långt ifrån säkert. Investeringarna på börsen handlar om spekulationer och förhoppningar om snabba värdeuppgångar. Men de flesta bedömare är överens om att det kommer behövas mer stimulanser än vad som hittills har aviserats för att få fart på ekonomin och stoppa fastighetsmarknadens nedgång. Det senare är avgörande. Kineserna håller upp till 80 procent av sina tillgångar i fastigheter. Så länge den marknaden är skakig kommer de att vara försiktiga med att göra sig av med pengar. Och ökad konsumtion behövs i Kina för att få en mer uthållig tillväxt. Jämfört med andra stora ekonomier står konsumtion för en liten del av ekonomin.
Hittills saknas dock övertygande åtgärder om hur prisnedgången på bostadsmarknaden ska stoppas. Inte heller har lösningar presenterats på hur lägenheter som sålts i planeringsstadiet men inte byggts klart ska färdigställas. Ytterligare ett bekymmer är de miljontals bostadsskelett med tomma lägenheter som ingen vill köpa på grund av en vikande marknad.
För att få kineserna att konsumera mer behövs dessutom mer djupgående reformer i välfärdssystemet. i dag känner kineser att de behöver en rejäl buffert vid eventuell sjukdom eller om de förlorar jobbet.
På tisdagen höll Kinas nationella utvecklings- och reformkommission presskonferens om ekonomin. Hur togs deras besked om stimulanser emot?
Många blev besvikna. När presskonferensen började hade börsen stigit med över 10 procent. Rykten gick om att nu skulle till sist ett rejält stimulanspaket komma. Men så blev det inte och uppgången på aktiemarknaden dämpades. Att Zheng Shanjie, ordförande för kommissionen, meddelade att Kina kommer nå sina ekonomiska mål i år, en tillväxt på 5 procent, var väntat och togs emot med en axelryckning. Och det stimulanspaket som meddelades, totalt 200 miljarder yuan till investerings- och byggnadsprojekt, var ljusår från den bazooka Kina meddelade under finanskrisen 2008.