Siffror från Jordbruksverket visar att direktkonsumtionen av konfektyrprodukter år 1960 låg på 6,7 kilo per person, år 2000 hade den siffran fördubblats och låg på 14,8 kilo. Efter millennieskiftet stannade den drastiska ökningen av och preliminära siffror visar att direktkonsumtionen för 2023 låg på 16,4 kilo per person.
Nyhetsbyrån Siren har gjort en grundläggande branschgenomgång som utgår från företag i Sverige som tillverkar choklad- och konfektyr med fler än fem anställda. Totalt kvalar 52 företag in på kriterierna. Genomgången visar på en tydlig sydsvensk dominans inom branschen. I Skåne finns det totalt tolv tillverkare och en kommun som sticker ut är Jönköping med sex tillverkare.
– Vi svenskar gillar ju sötsaker och intrycket vid tidigare kriser under 2000-talet är att vi har tenderat att vardagslyxa lite mer. Det sitter nog långt inne att gå i från det, säger Brill Ivarsson, analytiker på Svensk Handel, till Siren.
Han betonar även till Siren att företag inom branschen visat sig vara anpassningsbara och bytt ut råvaror och sortiment under trycket från fraktproblematik och skenande priser på till exempel kakao.
Enligt Sirens genomgång är Cloetta det i särklass största bolaget inom branschen sett till både antalet anställda, 611 personer år 2023, och omsättning, 3 727 miljoner kronor 2023. Men efter Cloetta finns det ett stort antal konfektyrtillverkare där majoriteten, trots återkommande kriser som pandemi och fraktkaos, ökat antalet anställda under de senast redovisade åren.
– Men nu har ränte- och inflationskrisen drabbat gemene man mer direkt och det är ännu för tidigt att säga hur utfallet blir för företagen. En gissning är att fler konsumenter prioriterar om och skiftar från premiumsegmentet till billigare alternativ. En av våra medlemmar som tillverkar och säljer konfektyr i den något högre prisklassen vittnade i ett samtal i dagarna om vikande efterfrågan, säger Brill Ivarsson till Siren.