På onsdagen tog nedgångarna på aktiemarknaderna ny fart i spåren av tullkriget. Turbulensen kan påverka delar av det som ska bli din framtida pension.
Den stora delen av pensionen är normalt inkomstpensionen. Den påverkas inte direkt av hur det går på börsen. Här är det lönen och hur många år du arbetat som avgör hur stor den blir.
Då återstår det tre lådor där det kan finnas fonder med aktier i: Tjänstepensionen, premiepensionen och det privata sparandet om man har sådant.
Tjänstepensionen
Alla som har kollektivavtal har tjänstepension. Även företag som inte har kollektivavtal kan ha tjänstepensionslösningar, liksom egna företagare som sätter av pengar. Ett bra första steg om man inte har koll på var man har sin tjänstepension placerad är att logga in på minpension.se eller be arbetsgivaren om hjälp.
Tjänstepensionen hanteras av olika pensionsbolag. Det finns två sorters förvaltning.
Traditionell försäkring: Har du en sådan kan du inte själv påverka hur dina pengar i tjänstepensionen placeras. Pensionsbolaget placerar bland annat i aktier så avkastningen påverkas av börsnedgångar. Men det finns också räntepapper, fastigheter och andra tillgångar som ska mildra stötarna när börserna tappar.
Traditionella försäkringar har alltså lägre aktieandel och därmed en lägre risk. För den som vill ha en lugnare utveckling för sina pensionspengar och inte behöva engagera sig själv kan det här vara att föredra.
Fondförsäkring: Här är delen där en börskrasch kan påverka värdet. Här kan man som sparare välja fonder själv. Gör man inget val så placeras pengarna i en förvald fond som pensionsbolaget valt ut. Det finns olika lösningar så kontrollera hur just dina pengar är placerade.
I fondförsäkringar kan man välja aktie- eller räntefonder eller kombinera de två.
– Aktiefonder kan med sin högre risk på sikt ge bättre värdeutveckling än räntefonder, men värdet kommer att variera mer under tiden, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
– Det finns inga garantier för att en högre risknivå ger bättre värdeutveckling, men som ung kan det vara bra att välja aktiefonder i stor utsträckning eftersom det troligtvis kommer att ge dig en bättre värdeutveckling över tid, fortsätter hon.
Vilken fördelning man vill ha är givetvis individuellt. Man kan få en vägledning av hur statliga Sjunde AP-fonden gör med förvaltning i premiepensionen.
Argumentet att det fortfarande finns aktier kvar när man går i pension är att pensionskapitalet finns kvar och kan fortsätta växa även under pensionsåren.
– Fonder med lägre risk, räntefonder, kan passa dig som närmar dig pensionen och fäster stor vikt vid ett stabilt värde som inte varierar så mycket. Ju närmare du kommer planerat uttag av pension, desto större anledning har du att se över risknivån för att inte riskera att pensionen blir lägre än vad du räknat med, säger Monica Zettervall.
Premiepension
Det är en mindre del av den allmänna pensionen. Här finns möjlighet att själv välja fonder för den som är intresserad. Ungefär hälften av svenskarna har sin premiepension placerad i det statliga förvalet AP7 Såfa (se faktarutan ovan).
Även här gäller att ju längre tid det är kvar till pensionen desto mer aktier kan man ha i sparandet.
Privat sparande
Här är det främst sparande i fonder som gäller, men det går också att spara direkt i aktier. Ett val är att göra det på ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Där betalar du en låg skatt på kapitalet varje år, oavsett om dina tillgångar har ökat eller minskat i värde. För 2025 är skatten 0,888 procent. Så när du säljer fonder och tar ut pengar från ISK-kontot eller kapitalförsäkringen är de skattade och klara.
Väljer man ett fondkonto, värdepappersdepå, betalar man 30 procent skatt vid försäljning av värdepapper med vinst. Det får man ha med i beräkningen när pengarna tas ut. Men du kan också dra av förluster i din deklaration till Skatteverket.
– För de allra flesta utgör det egna pensionssparandet en mindre del av den totala pensionen, säger Monica Zettervall.
Även här kan man ha större andel aktiefonder ju längre tid det är kvar till pensionen.
Läs mer:
Trumps tullar träder i kraft
Soffliggarfonden skakig – experter: ”Sälj inte i panik”