10. ”Turist” (2014)
Regi och manus: Ruben Östlund. I rollerna: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren m fl. 2 tim.
”Force majeure”, som den engelska titeln löd, blev Ruben Östlunds lavinartade internationella genombrott. Ett alpint familjedrama om en svensk medelklassfarsa som i ett avgörande ögonblick blottar sin svaghet och sviker sin familj på det mest katastrofala och oförlåtliga sätt. En oundgänglig studie i manliga koder och tillkortakommanden.
9. ”Ett anständigt liv” (1979)
Regi: Stefan Jarl. Med: Kenneth ”Kenta” Gustafsson, Gustav ”Stoffe” Svensson, Eva Blondin m fl. 1 tim och 42 min.
Andra delen av modstrilogin slog ner som en bomb i Sverige 1979. En epokgörande skildring av missbruk, utanförskap, utsatthet, socialt arv och våld med den färgstarka Kenta som guide. En film som under 45 år var Sveriges mest sedda dokumentär på biograferna, tills den förra året fick se sig slagen av Filip & Fredriks ”Den sista resan”.
8. ”Fucking Åmål” (1998)
Regi och manus: Lukas Moodysson. I rollerna: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Ralph Carlsson m fl. 1 tim och 29 min.
Publiksuccé om tonårskärlek i svensk småstad som tidigare röstats fram som en av de bästa svenska filmerna någonsin. En framgångssaga som fick extra skjuts av det uppmärksammade rabaldret på Guldbaggegalan då Alexandra Dahlström blev avbruten på scen när hon ville tala om sexism och Moodysson tog på sig hundöron och skällde ut Harry Schein.
7. ”Utvandrarna” (1971)
Regi: Jan Troell. Manus: Bengt Forslund, Jan Troell, Vilhelm Moberg. I rollerna: Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg m fl. 3 tim och 11 min.
Första delen av det mäktiga eposet om det småländska paret Karl-Oskar och Kristina som flyr hembygdens steniga åkrar och den obönhörliga svälten för att finna lyckan i det stora landet i väster. En av Sveriges stora internationella exportsuccéer (tillsammans med andra delen ”Nybyggarna”) baserad på författaren Vilhelm Mobergs romansvit.
6. ”Tystnaden” (1963)
Regi och manus: Ingmar Bergman. I rollerna: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Birger Malmsten m fl. 1 tim och 36 min.
Historiens första Guldbagge gick till denna existentiella Bergman-klassiker – trots visst motstånd från Bo Widerbergs uppstickare ”Kvarteret Korpen”. Efter den korta jurydiskussionen kunde dåvarande SFI-bossen Harry Schein ringa hem och gratulera sin hustru, Ingrid Thulin, till att hon vunnit en bagge för bästa kvinnliga huvudroll.
5. ”Mannen på taket” (1976)
Regi och manus: Bo Widerberg. I rollerna: Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Thomas Hellberg m fl. 1 tim och 52 min.
Widerbergs filmatisering av Sjöwall-Wahlöös ”Den vedervärdige mannen från Säffle” brukar räknas som den bästa svenska polisfilmen som någonsin har gjorts. Carl-Gustaf Lindstedt är briljant som den plågade kommissarie Beck som kallas in för att ta hand om ett fall där ett mordoffer visar sig vara en kontroversiell polis som räddats av kårandan.
4. ”Sånger från andra våningen” (2000)
Regi och manus: Roy Andersson. I rollerna: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C W Carlsson m fl. 1 tim och 38 min.
Efter ett tjugofemårigt långfilmsuppehåll gjorde Roy Andersson comeback med en egensinnig estetik. Hans elaborerade tablåer utvecklade i en serie reklam- och kortfilmer slog filmvärlden med häpnad. Första delen i en trilogi om den svåra konsten att vara människa med udden riktad mot individfixering och nedmonteringen av folkhemmet.
3. ”En kärlekshistoria” (1971)
Regi och manus: Roy Andersson. I rollerna: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom m fl. 1 tim och 55 min.
Roy Anderssons kärlekskranka mästerverk är en av tidernas största svenska succédebuter. En hyperautentisk ”Romeo och Julia”-historia från det svenska folkhemmet. Rolf Sohlmans och Anne-Sofie Kylins oskuldsfulla rollfigurer kämpar på med sin ömma och trevande romans med en zombieliknande vuxenvärld som fondtapet.
2. ”Persona” (1966)
Regi och manus: Ingmar Bergman. I rollerna: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand m fl. 1 tim och 24 min.
Banbrytande 60-talsklassiker där Bibi Anderssons sjuksköterska och Liv Ullmanns patient byter identiteter med varandra. Den hör till filmhistoriens mest ikoniska, stilbildande och inflytelserika verk. I Sight & Sounds senaste stora omröstning korades ”Persona” till historiens artonde bästa film.
1. ”Fanny och Alexander” (1982)
Regi och manus: Ingmar Bergman. I rollerna: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Jarl Kulle, Ewa Fröling, Erland Josephson, Gunn Wållgren, Allan Edwall, Pernilla August, med flera. 4 tim och 58 min.
Och Guldbaggarnas Guldbagge går till (trumvirvel) …
….”Fanny och Alexander”!
”En summering av hela mitt liv som filmskapare”, sa Ingmar Bergman om sitt episka mästerverk som hade premiär under julhelgen 1982. Ett sagolikt familjdrama om den stora och välbärgade släkten Ekdahl som utspelar sig i ett vintrigt Uppsala i 1900-talets gryning och blandar saga och verklighet, komedi och tragedi, ont och gott, den stora och den lilla världen, asketiska prästhem och överdådiga borgarsalonger. Med en budget på cirka 40 miljoner var produktionen en av de dyraste i svensk filmhistoria. Satsningen bar frukt. Filmen blev både en publik- och kritikersuccé som kammade hem Guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll (Jarl Kulle), samt fyra Oscar, däribland bästa utländska film.
Se ”Fanny & Alexander” gratis på SVT Play fram till den 19 januari
Guldbaggevinnare som visas på SVT Play under januari
I samband med Guldbaggegalans 60-årsfirande finns 15 vinnarfilmer att strömma på SVT Play. De flesta ligger kvar fram till början av februari.
”Heja Roland!” (1966)
”Mannen på taket” (1976)
”Mitt liv som hund” (1985)
”Offret” (1986)
”Picassos äventyr” (1978)
”Il Capitano” (1991)
”Ninas resa” (2005)
”Fucking Åmål” (1998)
”Lilja 4-ever” (2002)
”And then we danced” (2019)
”Clara Sola” (2021)
”Triangle of sadness” (2022)
”Återträffen” (2013)
”Äta sova dö” (2012)
”Spring Uje spring” (2020)
Klassiska återträffar mitt i filmens galacirkus