Helena Andersson Melander har kritiserats för sin dubbelroll. Samtidigt som hon varit förbundskapten har hon varit klubbtränare i Eskilstuna och även haft andra uppdrag inom gymnastiken.
I november meddelade föreningen Stockholm Top Gymnastics att man avsåg att sluta skicka gymnaster på landslagsläger på grund av missnöje med landslagsverksamheten och talade om en ”toxisk miljö”.
Tonya, Paulsson, en av Sveriges främsta gymnaster, berättade att hon på grund av missnöje med situationen i Eskilstuna avsåg att börja tävla för Taiwan.
Ytterligare en landslagsgymnast, Alva Eriksson, som tävlar för Stockholm Top Gymnastics, instämde i kritiken om särbehandling och favorisering.
Nu väljer Gymnastikförbundet att agera. I ett pressmeddelande säger man att Helena Andersson Melander kommer att sluta som förbundskapten med omedelbar verkan och att hon kommer att få en annan roll och ”fokusera mer på utvecklingsmiljön i Eskilstuna i syfte att stärka de landslagsgymnaster som tränar där”.
– Att vara förbundskapten, föreningstränare samt head coach för vår satsning med SOK är sammantaget ett närmast omänskligt uppdrag. Utöver detta har funnits ett ansvar för junior- och seniorgruppen som uppstod på initiativ av Helena i syfte att öppna upp och inkludera flera gymnaster från olika delar av landet, säger Jonas Juhl Christiansen.
Som svar på delar av kritiken säger Christiansen.
– När man jobbar med elitidrott kommer det alltid finnas starka åsikter och det är ofrånkomligt att dessa ibland går isär. Uttagning till landslag eller mästerskap kan väcka känslor till en sådan grad att det kan upplevas på gränsen till att förverkliga eller släcka en gymnasts dröm.
Redan i en DN-intervju i mitten av december flaggade förbundets generalsekreterare Catharina Espmark för förändringen.
DN sökte vid upprepade tillfällen Andersson Melander för att hon skulle ge sin bild av kritiken, men hon avböjde.
Till förbundets hemsida säger hon nu:
– Ska vi i Sverige nå den högsta nivån – och det kan vi – så behöver vi satsa, kraftsamla och samarbeta. Det ser vi även inom andra idrotter i Sverige och i andra länder inom gymnastiken. Men att göra det innebär ett mycket större arbete än vad många nog skulle tro, för alla löpande dialoger med gymnaster, föreningstränare och resursteam syns ju inte utåt. Jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans i landslaget och jag ser fram mot att nu kunna fokusera min insats framåtriktat ännu mer som coach på tränings- och tävlingsgolvet, det är det jag brinner för allra mest, säger Andersson Melander.
Någon ersättare som förbundskapten är inte utsedd. Enligt förbundet pågår arbetet med att tillsätta en ny landslagsledning.