Med isbrytare och istäckt vatten i norra hamn i Luleå som bakgrund presenterade representanter från SGU och Bergstaten en ny undersökning från opinionsföretaget Novus gällande svenskarnas syn på gruvnäring.
Enligt rapporten tycker en majoritet av svenskarna att en inhemsk gruvnäring är viktig för ekonomin och för att skapa fler arbetstillfällen.
– Det är en glädjande utveckling, att en tydlig majoritet av befolkningen nu förstår hur viktig gruvnäringen är, säger Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser på SGU.
Hälften av svenskarna är positiva till att bo i närheten av en aktiv gruva. Det gäller framför allt invånare i Mellansverige och Norrland. Mer tveksamma till att ha en gruva som granne är boende i Stockholmsområdet och kvinnor.
I dagsläget finns det 13 aktiva gruvor i Sverige. Den senast invigda var en guldgruva som öppnade i maj förra året i Lycksele. Det var Sveriges första nystartade gruva på över ett decennium. Enligt Kaj Lax behövs fler gruvor om Sverige och Europa ska klara självförsörjningen.
– 90 procent av malmen som bryts i Sverige kommer från gruvor som är äldre än 50 år. Alla gruvor tar slut. Ska vi ha en balans av malm behöver vi öppna fler gruvor. En liten gruva var tionde år räcker inte långt.
Trots få gruvor är intresset för att starta nya stort i Sverige, enligt Bergsstatens bergmästare Helena Kjellson. Enligt deras siffror finns det i dagsläget 812 gällande undersökningstillstånd och 159 gällande bearbetningskoncessioner, det tillstånd som krävs för att få bryta en fyndighet. Under 2024 inkom fem ansökningar om bearbetningskoncessioner, två har avslagits och två har fått bifall – en i Vilhelmina kommun och en i Vittangi utanför Kiruna.
Sedan 2015 har det kommit in max fyra ansökningar per år. Helena Kjellson tror att ökningen, fem ansökningar 2024, kan bero på att Natura 2000-prövningen flyttats från början av tillståndsprocessen till slutet av processen.
– Det gör att man inte behöver har gjort lika många undersökningar vad gäller miljöfrågorna utan att man kan fokusera mer på just mineralförekomster och därför kanske kan ansöka tidigare.
Bland de mineraler som prospektörer letar efter är sökandet efter sällsynta jordartsmetaller det som har fått flest undersökningstillstånd. Flest undersökningstillstånd har beviljats i Norrbottens län och Västerbottens län, enligt Helena Kjellson.
– Väldigt mycket av prospekteringen är det vi kallar för gruvnära och vi har många aktiva gruvor i norra Sverige. Det är till viss del väldigt naturligt att man letar i närheten av dem och får många tillstånd i de områdena, säger Helena Kjellson.
Fakta.Bergsstaten
Bergsstaten grundades 1637 och är i dag en enhet inom Sveriges geologiska undersökning. Deras uppgift är att handlägga ärenden som rör både prospektering och utvinning av mineral. De prövar frågor om tillstånd och ska även fungera som en tillsynsmyndighet när det gäller efterlevnaden av minerallagen.
Källa: Bergsstaten