Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Engelskan har dominerat Eurovision – tills nu

maj 13, 2025

Pensionärer i möten med bankerna: ”Bedrägerierna skenade iväg”

maj 13, 2025

Hanna Fahl: Fem låtar att hålla koll på i kvällens semifinal

maj 13, 2025

Varning: Risk för vattenbrist i sommar

maj 13, 2025

Självutnämnd ”kung” gripen i gryningsräder

maj 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Hammarbys säkerhetschef: ”Finns skäl till varför så många tusen går på fotboll”
Sport

Hammarbys säkerhetschef: ”Finns skäl till varför så många tusen går på fotboll”

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

När började Göran Rickmer jobba för Hammarby egentligen? Ordförande i supporterföreningen Bajen fans blev han i alla fall 1990.

– Sedan höll jag på med det i tre, fyra år. Parallellt började jag jobba i Hammarby.

På den tiden gick det inte att köpa säsongsbiljetter, berättar han.

– Först fick vi kolla i DN efter ”Bajen lirar”.

Men det var rätt tradigt att stå där och köa varenda gång. De skulle ju ändå gå på alla matcher.

– Så vi var några stycken som började prata med Hammarby om det där.

Det utmynnade i en uppgörelse. Ett visst antal säsongsbiljetter skulle säljas för att idén skulle få fäste på permanent basis.

– Det fixade vi, med bravur!

Fakta.Göran Rickmer

Jobbar sedan mitten av 1990-talet för Hammarby, och har innan dess en bakgrund i supporterrörelsen – bland annat som ordförande i Bajen fans.

Har i dag titeln evenemangs- och säkerhetschef.

Men så var det någon eller några som skulle täcka det nyuppkomna behovet av att hantera det hela från klubbhåll.

– Hammarby hade två anställda på den tiden. Jag och en kompis skrev in en ansökan. Jag fixade faktiskt min egen lön från början, via stipendium.

– Så ja, det är lite oklart exakt när jag började jobba för Hammarby.

Det var en annan tid, för att använda Hammarbys säkerhetschefs egna ord. Trettio år senare har mycket hänt.

”Bajen” hade i fjol ett allsvenskt hemmapubliksnitt på 23 578 åskådare. Koncernens egna kapital uppgick till närmare 147 miljoner kronor. Den ivorianska yttern Bazoumana Touré blev i vintras klubbens ”överlägset största spelarförsäljning genom tiderna”.

Men en sak är på många sätt densamma, enligt Rickmer:

Debatten kring fotbollen och supportrarna.

Han exemplifierar med sin egen klubbs fjolår.

– Utifrån grov brottslighet hade vi kanske det bästa året någonsin. Enligt uppgift från Polismyndigheten hade vi tre anmälningar om misshandel vid våra hemmamatcher. Två av tre i krogmiljö.

Men:

– Parallellt finns en allmän bild av att det är stimmigt och stökigt på fotbollsmatcher, och därav en förväntan på att vi ska vidta åtgärder. Men när jag tittar på statistiken så går det jäkligt bra.

Han hejdar sig.

– Peppar peppar.

Samtidigt får man ha viss förståelse för att ”problembilder generaliseras”, precis som i övriga samhället, säger Rickmer.

– Här klumpar man ihop våldsanvändande med brott mot ordningslagen i form av pyroteknik. Men för mig som jobbar med säkerhetsfrågor, vi behöver vara finkirurgiska i hur vi tar beslut och vidtar åtgärder, för att de ska träffa rätt.

När du pratar om de här positiva siffrorna, var hamnar då pyrotekniken?

– Det handlar ju om en mängdbrottslighet, i form av brott mot ordningslagen. Det ska man inte förringa.

SVT publicerade i början av januari en granskning som visade att minst 7 756 pyrotekniska produkter tändes under fjolårets totalt 240 allsvenska matcher.

Ordningsläget i stort ”uppvisar en försiktigt positiv tendens”, och de allvarligaste incidenterna rörande våld och hot har minskat. Det skriver Polismyndigheten i sin utvärdering av ordningsläget inom elitfotbollen 2024.

Men ”den fortsatt mycket omfattande användningen av illegal pyroteknik är dock det huvudsakliga skälet till det negativa ordningsläget inom elitfotbollen”, skriver myndigheten vidare.

Årets säsongsinledning har samtidigt haft fall av inkastade föremål (AIK–IFK Norrköping och Örebro SK–Västerås SK, superettan) som genererat rubriker. Vad gäller Hammarby stoppades seriepremiären mot IFK Göteborg i några minuter sedan ett knallskott smällt av inne på arenan.

Göran Rickmer återkommer flera gånger till begreppet ”moral”. Han är av uppfattningen är läktaren är ”ganska självsanerande” – precis som övriga samhället.

Han ger exempel från vägarna.

– Det är väl klart att när det är 90 så är det 90. Men vem ligger inte i 99? För att det litegrann är accepterat. Men det är inte okej att damma 50 framför en skola. Då blir folk lacka.

– Jag tror man behöver ha med sig det där.

Ska du kunna skapa trygga och säkra arrangemang behöver du fundera på vad som är accepterat och mottagligt för den du ska agera mot, säger han.

– Pyroteknikfrågan är jätteintressant ur den aspekten.

– Det är olagligt, men om majoriteten tycker att det är okej… Antingen får vi fundera på hur vi ska få fler människor att tycka att det inte är okej, moraliskt sett.

– Eller så måste vi ändra lagstiftningen. Vi kan ju inte ha lagar som majoriteten av de som är här tycker att det är okej att man bryter mot. Då faller hela systemet.

Pratar du om en majoritet av hela arenan då, eller kortsidan?

– Det är ju på hela arenan.

Svensk fotboll och svensk idrott måste ta ansvar i den här diskussionen, menar Göran Rickmer.

– Vi kan inte begära att Polismyndigheten ska föra diskussionen med oss, eller politiker som uppenbarligen har lite viktigare saker att hålla på med än att diskutera huruvida någon tjugoårig kille ska få dra en pyroteknisk pjäs på en fotbollsmatch.

– Den här frågan äger idrotten enbart. Ingen annan kan äga den.

Hur gör man då?

– Man kan börja med att prata om den.

I vilka forum?

– Vi är medlemsstyrda. Jag vill inte ha en kvasidemokrati där den som låter mest ska få komma till tals. Jag vill ha gemene man…

Fakta.Göran Rickmer om…

…att supporterrörelsen är skicklig på att mobilisera i symbolfrågor som VAR och 51-procentsregeln, men kanske inte lika duktiga när det kommer till problem i den egna rörelsen:

– Visst är det så. Det är ju bara att gå in på vilket supporterforum som helst. Om den egna supportergruppen har gjort någonting som inte är accepterat, då sluter man sig, och pekar man gärna tillbaka och säger: Men ni har gjort det här också. Medan alla andra supportergrupperingar gärna pekar mot den klubben vars supportrar gjort bort sig. Så minnet är ganska kort.

– Där har ju idrottsrörelsen, vi som jobbar med fotbollsklubbarna och även supportrar ett stort jäkla ansvar. Det avståndstagande du kan ta mot en annat lags supportrar borde också kunna rimligtvis ta inåt i din egen familj.

Han fortsätter:

– Det finns ju ett skäl till varför så här många tusen personer går på fotboll. Vi får jättehöga mätresultat på trygghetskänsla, på säkerhetskänsla – från människor som går på fotboll, och egentligen inte tycker att det här är en så viktig fråga.

– Samtidigt är det som att man i debatten där borta tycker att det är en jäkligt viktig fråga.

Just nu blir utfallet mest låsta lägen, säger Rickmer.

– Klubbarna som rimligtvis borde ha dialogen, samverkan, som borde nyansera – de står där mitt emellan, och så blir det bara en symbolfråga.

Diskussionen om vilken bild som kommuniceras, och huruvida den grundar sig i det som sker ute i fotbollsverkligheten – på läktaren, på matcherna – gör att Rickmer vill återanvända ett uttryck som ofta förknippas med den gamla RF-basen Björn Eriksson.

– Jag har hittills inte sett en enda tidning eller ett enda tv-bolag rapportera om att trafiken fungerar på Västerbron.

– Det vore därför konstigt om man i tidningen skrev: I går fungerade det bra på fotbollsmatchen.

Rickmer fortsätter:

– Om vi i fotbollen vet om att det är så här, så behöver vi förmedla ut den bilden vi har, som bygger på fakta, erfarenheter, kunskap och undersökningar där man frågar våra besökare.

Den bilden visar något annat, säger han.

– Att det är ganska tryggt och säkert att gå på fotboll.

– Sedan blir vi förvånade över att debatten inför en fotbollsallsvenska varje vår ska handla om någonting som vi uppenbarligen vet inte stämmer. Att debatten nästintill styrs av personer som inte går på fotboll.

Fakta.Göran Rickmer om…

…publikrörelserna inom idrotten, och det som nu sticker ut i Sverige:

– Så fort svensk fotboll, eller för all del vilken idrott som helst i hela världen ska få dit ny publik ser man till att sänka biljettpriserna på de sämsta biljetterna: Kortsidorna. Så attraherar man många unga människor som kommer in samtidigt, och så blir det stimmigt och stökigt.

– Det svensk fotboll har gjort nu de sista åren efter covid är att faktiskt förändra och föryngra publiken ganska mycket, och ändå har inte den publiken slagit sönder fenomenet.

– Går du tillbaka till 80-talet, 90-talet och 00-talet så kan du se att när publikbommarna har kommit, vilket de gör kontinuerligt, har det kommit mycket ung publik och sedan har de unga människorna kanske inte haft samma beteendemönster som de lite äldre. Det blir röj på läktarna, och då har de äldre tröttnat, sedan har de andra tröttnat, så sitter man där med tusen åskådare på läktarna – och så är det publikkris igen.

– Men nu har svensk fotboll gått från att vara den obstinata tonåringen till att kanske bli lite mer 20-åring, lite mer förståndig. Det händer fortfarande grejer, men alla är medvetna om att det inte får gå för långt.

– På det sättet har ju svensk fotboll lyckats bra.

Göran Rickmer menar att det här också är viktigt för att han tror att trygghet handlar om en uppfattad känsla. Att människor som känner sig trygga också kommer att uppvisa goda beteendemönster.

– Det är likadant på en fotbollsläktare. Ändå väljer vi att låta den andra bilden frodas.

– Om nu statistiken visar att det går åt rätt håll, varför går vi inte ut med det då? I stället för att vi alltid är tvåa på bollen och pratar om problembilder som majoriteten av klubbarna i Sverige inte känner igen sig i. Många klubbar har inte problem inne på ett matcharrangemang överhuvudtaget.

– Hur kommer det sig att vi då inte förmedlar den bilden? Samtidigt är vi trötta på debatten om att bengaler är ett mordvapen…

Det finns en allsvensk match från 2024 som sticker ut.

Den 20 oktober spelar Hammarby derby mot Djurgården. Med runt kvarten kvar att spela bryts matchen, sedan personer i Djurgårdens klack fyrat av knallskott och kastat bengaliska eldar mot planen.

Polisen tar sedan beslutet att upplösa den offentliga tillställningen – i motsats till beslutet att återuppta matchen som fattades på matchmötet.

Hammarby har överklagat polisens beslut – ett beslut som kom med många frågor. När ska en match brytas? Var går gränsen? Hamnar fotbollen i knät på andra krafter som kan bryta matcher med detta som konsekvens? Var ska det i så fall sluta?

När den här texten skrivs är den förvaltningsrättsliga processen pågående. Parallellt ska matcher fortsätta spelas, arrangemang fortsätta planeras.

– Jag tycker att beslutet var felaktigt, vilket nog alla känner till vid det här laget, säger Rickmer med ett snett leende.

– Men det är ingenting som påverkar oss i vardagen. Jag har också respekt för det beslut som tagits. Det påverkar inte vår samverkan med polisen, som ju är en extremt viktig aktör i de här frågorna.

– Sedan behöver vi inte vara överens i alla beslut för det.

Men finns det något som gör att du på ett mer övergripande plan planerar annorlunda inför en match i år utifrån det som hände i höstas?

– Nej. Vi gör det som alltid, i samverkan med Polismyndigheten och andra aktörer.

– Sedan kan jag bara konstatera att, precis som i fotbollen, ju längre bort du kommer från de som jobbar med sakfrågan, desto mindre kompetens finns det.

Det är synd, säger Göran Rickmer.

– För att det finns extremt mycket kompetens inom myndigheten för hur man ska, till exempel, bedriva publika evenemang. Jag tycker att det är synd att de poliserna inte utnyttjas i debatten – och det är inte poliser som alla gånger håller med mig.

– Men vi har jättebra diskussioner, för att de har en bra kunskapsbas att stå på, till skillnad från många andra som tar på sig rätten att prata i den här frågan, på en lite högre nivå. De är populister, de förenklar, vill leka någon lokal sheriff eller vad det är för någonting.

I allt detta går att konstatera att Göran Rickmer för många blivit en symbol för Hammarby. Kanske också för supporterrörelsen i mer generella termer.

Själv säger han att han inte brukar reflektera över det där så mycket.

– Jag tycker att det finns så många människor som gör så pass mycket för klubben hela tiden. Jag har alltid haft parollen att ingen är större än klubben.

– Alla är i slutändan utbytbara. Sedan fattar jag väl att jag förhoppningsvis har gjort någonting bra.

I höstas stod han plötsligt framför Hammarbys kortsida i Uppsala, efter en bortamatch mot IK Sirius.

– Det kommer inte att hända så många gånger till. Det kan jag säga!

Du gillar inte att stå i centrum?

– Nej. Jag är inte den typen av människa.

Rickmer berättar om något han fick sagt till sig för många herrans år sedan.

– Glöm inte bort att det du gör i dag skapar morgondagens supportrar. Jag kan tycka att det är en ganska mäktig känsla.

– Jag brukar ta upp det med våra spelare, både äldre och yngre.

Tidigare under våren sprang Rickmer på en spelare från Hammarbys mytomspunna 82-lag.

– Jag sade till honom: Du förstår att det är tack vare dig jag är hammarbyare? Då blev han väl rätt tyst, sade att han inte hade reflekterat över det på det sättet.

På söndagen spelar Hammarby årets tredje allsvenska match. Derby mot Djurgården väntar, precis som i höstens brutna match med ”Bajen” som hemmalag och arrangör.

Förberedelserna är gjorda, läktarna ska fyllas igen. Kim Hellberg ska plocka ut rätt spelare i elvan.

Kanske kommer Nahir Besaras känsliga fot ännu en gång få arenan att explodera. Kanske fortsätter den frejdiga ytterbacken Hampus Skoglund att forsa fram längs sin kant.

Kanske blir det inga mål. Kanske blir det besvikelse.

Göran Rickmer berättar att han ibland kan drabbas av en känsla under en match.

– Det är bra tryck på läktaren, jag ser den där mångfalden. Jag tänker: Fan, vi har ändå gjort någonting rätt.

– Men det är så galet att jag själv skulle stå där och tro: Jag är en av dem som gjort det. Det går liksom inte. Det är för stort.

Fakta.Hammarbys allsvenska inledning

30 mars: IFK Göteborg: 4–0.

6 april: Brommapojkarna 2–0.

13 april: Djurgården (hemma).

18 april: Mjällby (borta).

23 april: Malmö FF (hemma).

Fakta.Delar ur polisens utvärdering av ordningsläget inom elitfotbollen 2024

• ”Exkluderingsstrategin har tillsynes fått tydligare effekt och har börjat ge resultat på ordningsläget i positiv riktning, då våldet minskat markant under 2024.”

• ”En stabil trend föreligger gällande ordningsläget i stort inom elitfotbollen. Antalet matcher som uppvisade ett normalt ordningsläge till några få störningar ökade något under 2024. Antalet matcher som uppvisar ett allvarligt ordningsläge har minskat från 22 under 2023 till 16 under 2024.”

• ”Efter en markant positiv förbättring av ordningsläget under det första halvåret 2024, så försämrades ordningsläget efter sommaruppehållet.”

• ”Pyroteknikanvändningen är på det stora hela fortsatt omfattande och jämförbar i omfattning med 2023. I jämförelse med samtliga idrotts-, kultur- eller nöjessektorer av samhället, så är detta något som avviker kraftigt i jämförelse.”

Läs mer:

18 fotbollsröster: Så ska 2025 bli ett lyckat år på de allsvenska läktarna

Hammarby tar polisens derbybeslut till rätten: ”Blir någon form av riktvärde”

Så gick det till när polisen bröt Stockholmsderbyt: ”De hade en egen tolkning”

Hur skrivs historien om den allsvenska säsongen 2024?

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Tre Kronors oväntade målgörare: ”De har bara studsat in”

Sport maj 13, 2025

Boxningsförbundet petar sin ordförande

Sport maj 12, 2025

”Det coolaste jag varit med om” – Hammarby redo för SM-final igen

Sport maj 12, 2025

Sävehof satte stopp för Skaras guldfest

Sport maj 12, 2025

92 svenska vinnarskallar gjorde upp inför vinter-OS: ”Det var kanske lite fusk”

Sport maj 12, 2025

Schweiz VM-chock: nollade USA

Sport maj 12, 2025

Lucas Raymond: ”Speciellt att möta Finland på hemmaplan”

Sport maj 12, 2025

Konflikten löst – coachas av sin broder i VM

Sport maj 12, 2025

Truls Möregårdh slog handen blodig i drönarolycka

Sport maj 12, 2025

Redaktörens Val

Pensionärer i möten med bankerna: ”Bedrägerierna skenade iväg”

maj 13, 2025

Hanna Fahl: Fem låtar att hålla koll på i kvällens semifinal

maj 13, 2025

Varning: Risk för vattenbrist i sommar

maj 13, 2025

Självutnämnd ”kung” gripen i gryningsräder

maj 13, 2025

USA:s finansminister: Tullavtal med EU dröjer

maj 13, 2025

Senaste Nytt

Första nomineringen av Edholm till L-ledare

maj 13, 2025

Pressen ökar på Putin att möta Zelenskyj

maj 13, 2025

Hundraårsjubileum för konstnären Ian Hamilton Finlay

maj 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?