Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Vatikankännaren: Ett sensationellt val av påve

maj 8, 2025

Ruben Östlund: ”Jag tror att stjärnorna tycker att det är skitjobbigt att filma med mig”

maj 8, 2025

”Felringning” till SOS var pågående mord

maj 8, 2025

I frontstaden Kupjansk mullrar kriget, trots Kremls vapenvila

maj 8, 2025

EU:s hämndplan mot Trumptullarna: ”Väldigt omfattande”

maj 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Hans brott – försökte stoppa misshandel när drottningen passerade förbi
Världen

Hans brott – försökte stoppa misshandel när drottningen passerade förbi

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 18, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Vid senaste rättegången slet Get av sig skjortan. På bröstet hade han ristat in 112, numret på lagparagrafen som gör det olagligt att kritisera kungen i Thailand.

– Det har läkt nu. Polismyndigheten betalade för vård för att det inte skulle synas. Numera får alla fångar ta av sig kläderna så att inget liknande ska hända före rättegången.

Get berättar om händelsen i ett videosamtal. Det inträffade säger mycket om den lag som han är dömd för brott mot – majestätslagen. I Thailand med sina soldränkta stränder är straffet för att kritisera kungen bland de hårdaste i världen och används för att kuva politisk opposition samt hindra medierapportering om kungahuset.

26-åriga Get, som egentligen heter Sopon Surariddhidhamrong, är sedan länge kritiker till lagen och dömd till åtta års fängelse för fyra olika incidenter. En av dem var när han rusade ut från ett kafé för att hjälpa en kvinna som blev slagen av polisen. Det tolkades som att han ville störa drottningens kortege som skulle passera förbi några timmar senare.

Nu sitter han på Klong Prem-fängelset i centrala Bangkok. Det är inte första gången han är fängslad, men han tänker inte ge upp. Thailands lagar är förlegade och odemokratiska, anser han.

– Jag tycker att alla människor är jämlika och att alla ska kunna kritiseras.

Thailand är känt som ett vänligt semesterparadis – det ”leende landet”. Men här finns också en konservativ penningstark elit som försvarar ett uråldrigt system som ger kungahuset enorm makt, och förmögenhet. Och som inte får kritiseras.

Tillsammans med oss under samtalet sitter Hiyeen, Gets 27-åriga flickvän som också är aktivist och vill att lagen reformeras. Ett tag såg de ut att ha medvind i sin kamp. Under 2020 rasade stora protester i Thailand. Och för första gången någonsin vågade demonstranterna kritisera kunga­lagarna. Men sedan dess har pendeln svängt tillbaka och kritiken tystnat. Detta trots att folket tydligt visat att de vill ha en ändring. I senaste valet vann partiet Phak Kao Klai (Ny framtid) flest röster. Partiet hade gått till val med ett manifest som bland annat förespråkade en lättnad i de hårda majestätslagarna. Men konservativa krafter i den militärutsedda senaten hindrade partiet från att komma till makten, och förra året förbjöds partiet, efter en dom i författningsdomstolen. Förslaget att reformera majestätslagen liknades av domstolen vid ett försök till omstörtning av Thailands konstitutionella monarki.

– Taket i Thailand har sänkts. Fruktan är tillbaka och inga andra partier vågar propagera för att reformera demokratin, säger Sunai Phasuk på människorättsorganisationen Human rights watch.

Men Get har hopp. Att nästan alla unga och en överväldigande majoritet i storstäderna i förra valet röstade på ett parti som vill ha en förändring ser han som ett gott omen.

– Rörelsen är som en våg. Ibland har vi medgång och den är hög. Ibland är den låg, och då måste vi kämpa. Utan kamp får vi inte frihet.

DN träffade honom, Hiyeen och två andra aktivister på ett tak till ett av Bangkoks höghus i samband med valrörelsen 2023. Då var Get, som studerar medicin på universitetet, nyligen frisläppt efter en annan fängelsedom, för att ha kritiserat en tidigare kung. Med på mötet var också Natiporn Sanesangkhom, kallad Bung.

Även hon fängslades igen kort efter att DN träffat henne. Hennes brott: att ha arrangerat en opinions­undersökning om de kungliga kortegerna genom Bangkok som stänger av trafik och skapar kaos. Hon dog förra året efter att ha hungerstrejkat i flera månader.

Nu kämpar Get och Hiyeen för att hedra Bung, och för yttrandefriheten. Get tror att han skulle kunna släppas fri mot borgen men vägrar utnyttja den möjligheten på grund av att så många andra politiska fångar förvägras den.

– Det är värt att kämpa, för andra människors framtid. Jag vill inte att någon annan ska stå inför samma öde som jag.

Fängelselivet jämför han med tillvaron i George Orwells dystopiska roman ”1984”, där människor är övervakade dygnet runt.

– Poliser bevakar oss hela tiden. De övervakar oss när vi sover och när vi är vakna. När jag har besök lyssnar de på allt som sägs. Varje brev jag skriver eller får inspekterar de.

Ändå verkar han vara på ganska gott humör. Han har lärt känna andra politiska fångar och fått vänner.

– Vi diskuterar, äter, sover, och motionerar tillsammans. Vi pratar om rättigheter och om hur vi ska driva våra fall, om vilka advokater som är bra.

Bild 1 av 3

Hiyeen är nedstämd efter besöket på fängelset. Folk försöker ta livet av sig där inne, säger hon.

Bild 2 av 3

På väg in till fängelset har Hiyeen en anmälan om att få äta lunch med sin intagna pojkvän Get i två timmar. Det brukar hon få göra en gång i månaden. Hon ska också ansöka om att Get får ett större besök, av sju människor.

Bild 3 av 3

Vi följer med Hiyeen, vars fullständiga namn är Pitchaya Ket-udon, till fängelset där porträttet på kung Maha Vajiralongkorn naturligtvis hänger synligt. Hon får besöka Get fem gånger i veckan och prata med honom 20 minuter per gång. Fläktar surrar i taket, besökare väntar på enkla bänkar och DN:s utsända blir beordrade att vara tysta. Endast thailändska är tillåtet inne på fängelsets område, vakterna måste förstå vad som sägs. Samtalet mellan Get och Hiyeen sker genom en glasvägg via telefon. Sedan de var barn har de fått lära sig att kungen är helig och att monarken inte får kritiseras. Man får inte göra karikatyrer, korsa över hans ansikte, skämta om hans husdjur.

När de 20 minuterna har gått är Hiyeen nedslagen.

– Det är inte ett liv där inne, det är ett helvete. Folk försöker ta livet av sig och jag försöker förhindra det, säger hon innan hon går i väg till en vakt med ansökan om att få träffa sin pojkvän över en två timmar lång lunch.

Det brukar hon få göra en gång i månaden.

Majestätslagen är godtycklig och vem som helst kan anmäla vem som helst för brott. Det har lett till att den används i familjefejder. Släktingar sätter dit varandra när de blir osams. Det kan handla om par som skiljer sig och då drar upp något inlägg på Facebook om kungen som gjordes för länge sedan. Anmälningarna tas nästan alltid på allvar och utreds eftersom polisen inte vill framstå som illojal mot kungen.

Utvecklingen går åt fel håll, menar Sunai Phasuk på Human Rights Watch. Nära 300 personer har dömts för brott mot majestätslagarna sedan protesterna 2020.

– Folk vågar inte prata så fritt som de gjorde för några år sedan. Inga löften om reformer har infriats. Inte om amnesti, inte om konstitutionell reform – inget har hänt. Allt har blivit sämre i Thailand efter valet 2023.

Läs mer: Unga riskerar allt när de tar strid mot kungahuset

Fakta.Upp till 15 års fängelse

Thailands majestätslag, 112, gör det olagligt att förtala, förolämpa eller hota kungen och drottningen, deras tronföljare eller Thailands regent.

En dom i högsta domstolen 2013 slog dessutom fast att lagen även omfattar tidigare monarker.

Den som bryter mot lagen döms till 3–15 års fängelse.

Sedan protesterna 2020 till 30 september 2024 dömdes 274 personer för brott mot majestätslagarna, enligt Thai lawyers for human rights.

26-årige Get är dömd till åtta års fängelse för fyra olika incidenter:

1. Han satt på ett kafé och rusade ut för att hjälpa en kvinna som slagen av polis. Det tolkades som att han störde han den kortege med drottningen som skulle passera förbi några timmar senare.

2. Han höll ett tal om Thailands första kung Rama I och blev anklagad för att förolämpa kungen.

3. Han kritiserade att prinsessan Sirivannavari Nariatana Rajakanya fått vaccin före andra under covid-19.

4. Under demonstrationer i samband med APEC-mötet i Bangkok efterlyste han rättvisa.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Vatikankännaren: Ett sensationellt val av påve

Världen maj 8, 2025

I frontstaden Kupjansk mullrar kriget, trots Kremls vapenvila

Världen maj 8, 2025

Ingmar Nevéus: Prevost var kandidaten alla falanger kunde leva med

Världen maj 8, 2025

Nathan Shachar: Trots gripandet av Medin och Imamoglu – EU bryter inte med Turkiet

Världen maj 8, 2025

Erik de la Reguera: Keir Starmers tassande får sin belöning

Världen maj 8, 2025

Fortsatt eskalering – omvärlden manar till omedelbar nedtrappning

Världen maj 8, 2025

”Jag var 24 år när jag förstod vad Tyskland hade gjort”

Världen maj 8, 2025

Hälsoinfluerare Trumps nya livmedikus

Världen maj 8, 2025

Anna-Lena Laurén: Ryssland har utnyttjat tyskarnas dåliga samvete för andra världskriget – nu är det slut

Världen maj 8, 2025

Redaktörens Val

Ruben Östlund: ”Jag tror att stjärnorna tycker att det är skitjobbigt att filma med mig”

maj 8, 2025

”Felringning” till SOS var pågående mord

maj 8, 2025

I frontstaden Kupjansk mullrar kriget, trots Kremls vapenvila

maj 8, 2025

EU:s hämndplan mot Trumptullarna: ”Väldigt omfattande”

maj 8, 2025

Ryggrader knäcks med smaskiga ljud när sagoväsen löper amok

maj 8, 2025

Senaste Nytt

Bodens kommunalråd åtalas för försök till våldtäkt

maj 8, 2025

Ingmar Nevéus: Prevost var kandidaten alla falanger kunde leva med

maj 8, 2025

Norska finansjättarnas hårda kritik mot svenska skogsbolagen: ”Låt skogen vara ifred”

maj 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?