Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge tryckt på för att Ukraina ska få använda amerikanska och brittiska långdistansvapen mot militära mål inne i Ryssland. Men USA har hittills sagt nej eftersom att man inte vill riskera att trappa upp kriget på rysk mark.
Tre olika typer av långdistansrobotar pekas ut som särskilt värdefulla för Ukraina.
Atacms
Atacms står för Army Tactical Missile System och är en amerikansk ballistisk robot som kan nå mål upp till 300 kilometer bort. Ballistiska robotar går bara att styra när de skjuts iväg. De rör sig sedan i en kastbana mot målet, i mycket hög hastighet. På grund av sin bana bedöms de vara särskilt svåra att försvara sig mot.
Den amerikanska tankesmedjan ISW har identifierat hundratals militära mål i Ryssland som är inom räckvidden för Atacms, däribland 16 flygbaser. Dessa används bland annat till flygplan som avfyrar så kallade glidbomber, en typ av bomber som den senaste tiden har orsakat massiv förstörelse i Ukraina.
– Att slå mot flygbaserna skulle inte stoppa det ryska bombflyget, men göra det betydligt krångligare för Ryssland att använda, säger Johan Norberg, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Ett sönderskjutet flygplan kan ta flera månader att laga, om alls, säger han.
Andra tänkbara mål är ammunitions- och bränsledepåer som är bärande för den ryska försörjningskedjan till Ukraina. Det skulle i förlängningen kunna göra det svårare för Ryssland att ta kontroll över ukrainska områden som Donbass.
Atacms kan användas för att skjuta både mot så kallade punktmål och ytmål, det vill säga terräng. Atacms utvecklades på 1980-talet och i bruk cirka tio år senare.
Storm Shadow
Storm Shadow är en kryssningsrobot utvecklad i ett franskt- brittiskt samarbete. Kryssningsrobotar färdas i regel på låg höjd, i hög hastighet. Den stora skillnaden från ballistiska robotar är att de går att navigera under färdens gång. Just de här har en räckvidd upp emot 250 kilometer.
Storm Shadow är kraftiga robotar som är särskilt utvecklade för att tränga genom bunkrar och ammunitionsförråd.
– Det som har varit problemet med Storm Shadow-systemet är att det finns amerikanska komponenter i det, vilket gör att amerikanarna har rätt att godkänna hur de används och de har därför fallit under de amerikanska restriktionerna, säger Johan Norberg.
Jassm
Joint Air-to-Surface Standoff Missile, Jassm, är en amerikansktillverkad kryssningsrobot med räckvidd på som högst 300 kilometer.
USA har ännu inte fattat beslut om att leverera Jassm till Ukraina men en överenskommelse ska enligt Reuterskällor vara nära förestående. Enligt källorna väntas besked redan i höst.
– Som jag förstår det har USA några tusen sådana robotar i lager så det finns det en ordentlig mängd, säger Johan Norberg.
– Antalet robotar och att man har bra underrättelser är dock avgörande, säger han.
Jassm går i nuläget bara att använda tillsammans med amerikanska stridsflygplan, som F16-plan. Ukraina har hittills fått sex sådana flygplan som kan bära två Jassmrobotar vardera, skriver Reuters.
Jassm skulle möjliggöra för Ukraina att slå mot åtminstone 20 olika flygbaser på rysk mark, enligt tankesmedjan ISW. De senaste versionerna uppges kosta upp emot en miljon dollar styck.