Mellan april 2023 och juli 2024 uppmättes rekordhöga temperaturer på havets yta globalt. Grundorsaken är den pågående globala uppvärmningen, men för att nå upp till de extrema rekordnivåerna krävs ytterligare faktorer. Ett vulkanutbrott i havet 2022, förändringar i fartygsbränsle och en period av förhöjd solaktivitet har pekats ut av forskare som bidragande anledningar. Men en ny studie från University of Reading, publicerad i Environmental Research Letters, visar att havsytans stigande uppvärmningstakt har en tydlig koppling till att jorden nu behåller mer energi från solen än vad den skickar tillbaka.
Genom att analysera satellitdata från de senaste fyra årtiondena kunde forskarna se att uppvärmningstakten av havsytan ökat med mer än fyra gånger på 40 år. Under 1980-talet låg uppvärmningen per årtionde kring 0,06 grader, men nu har uppvärmningen accelererat till 0,27 graders ökning per årtionde.
– Om havet var ett badkar så skulle varmvattenskranen rinna långsamt under 1980-talet, och värma vattnet med bara en bråkdel av en grad varje årtionde. Men nu rinner varmvattenskranen mycket snabbare och uppvärmningen har ökat takten, sa Chris Merchant, professor och huvudförfattare vid University of Reading and National Centre for Earth Observation, i samband med publiceringen av studien.
Under den senaste perioden har väderfenomenet El Niño, som är kopplat till ovanligt varmt ytvatten i Stilla havet, haft en uppvärmande effekt på planetens klimat. Trots att väderfenomenet haft en roll att spela i havets temperaturökning, visar studien att nästan hälften av accelerationen hör samman med jordens ökade energiobalans.
När energin från solen träffar istäckena vid jordens nord- och sydpol reflekteras den tillbaka ut i rymden igen. Men uppvärmningen har orsakat att isarna krymper snabbt. Istället träffar solenergin den mörka havsytan, där de inte reflekteras tillbaka i samma omfattning utan absorberas av havet.
Det har uppstått en energiobalans.
– På grund av klimatförändringen så absorberas mer värme än vad som släpps ut. Nittio procent av den här värmen har absorberats i haven, och hälften av den här havsvärmen har hamnat i Södra ishavet. Vi har haft en extrem minskning av havsis runt Antarktis från ungefär 2016. Så det här är en faktor som snabbar på den fortsatta uppvärmningen, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.
Men den här trenden kan inte hjälpa oss att förutspå vad som komma skall, enligt studien. Forskarna varnar för att uppvärmningstakten bara kommer att fortsätta accelerera, om inget drastiskt görs.
– Tyvärr så är det som de säger, att det kommer bli värre. Det beror på de här långsamma förändringarna som sker i haven. Har vi puttat in den här värmen i havets ytskikt, då finns det ingen möjlighet att få bort den. Det beror på att det är en långsam process och det kommer spridas ut i världshaven. Så vi har en väldigt stor inbyggd uppvärmning oavsett vad vi gör. Men det man kan göra är att bromsa hastigheten genom att minska utsläppen så snabbt som möjligt, vilket är mycket viktigt för möjligheten att kunna anpassa samhället och minska skadorna, säger Ola Kalén.
Fakta.El Niño
El Niño är ett havsfenomen som återkommer över Stilla havet med ett mellanrum på två till sju år.
El Niño är kopplat till ett annat väderfenomen, Southern Oscillation, som påverkar atmosfären. Tillsammans kallas de för ENSO (El Niño – Southern Oscillation).
Under El Niño påverkas och ändras vind-, regn- och temperaturmönster över jorden. Det kan orsaka torka i Indonesien och Australien, samt kraftiga regn och orkaner i Stilla havet, som annars är väldigt ovanligt i området.
Källa: SMHI
Läs mer:
Klimatet just nu
Forskare: Värmerekorden i haven är chockerande
Väderfenomenet El Niño har inletts – nya värmerekord väntas