Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Här kan du få en hyreslägenhet

maj 13, 2025

Johan Croneman: Därför är jag besviken på SVT:s satsning om Sverige och kriget

maj 13, 2025

Tre Kronors oväntade målgörare: ”De har bara studsat in”

maj 13, 2025

Hanna Hellquist: Om inte Ines stannat till för att skita på Avenyn hade vi varit döda

maj 13, 2025

Ledare: Enigheten i Kiev måste vara startskottet på något större

maj 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Hemligt nätverk av klimatengagerade växer inom myndigheter: ”Många känner oro”
Klimatet

Hemligt nätverk av klimatengagerade växer inom myndigheter: ”Många känner oro”

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 17, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Nätverket har vuxit sakta, eftersom det är hemligt. Det går inte att ansöka om medlemskap, det finns ingen officiell kontaktperson.

De vågar inte vara öppna eftersom de upplever att de på olika sätt kan råka illa ut för sitt engagemang.

– Det är absurt när man tänker på det, säger en kvinna som arbetar på Stockholms stad.

– Att vi känner att vi måste gömma oss, för att vi kämpar för att våra barn och barnbarn ska ha en planet som säkert går att leva på. Men så är den allmänna stämningen just nu.

Nätverket bildades i slutet av 2023. Syftet är att ge stöd åt varandra för att fortsätta engagera sig för klimatet på tre olika nivåer. Dels att få sin myndighet eller arbetsplats att minska sina utsläpp. Dels att få myndigheten att lyfta klimatet gentemot omvärlden. Medlemmarna ger också varandra stöd i att engagera sig utanför jobbet – i manifestationer och organisationer.

I början var de bara omkring 20 personer. I dag har antalet medlemmar passerat 60 som jobbar på 18 olika myndigheter, regioner och kommuner. Det handlar om SMHI, Folkhälsomyndigheten, Trafikverket, Ivo, Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Läkemedelsverket, Karolinska institutet – för att nämna några.

DN har närvarat vid två möten på länk med nätverket, i april 2024 och i mars 2025, och har även träffat tre medlemmar fysiskt.

De är alla på olika sätt frustrerade över att deras arbetsgivare och övriga offentliga Sverige inte gör mer.

Flera av dem hänvisar till FN:s klimatpanel IPCC som konstaterar att världen kommer att lämna det temperaturspann som forskarna säkert vet kan upprätthålla mänsklig civilisation, om inte utsläppen av växthusgaser omedelbart minskar. Sverige är dessutom ett av länderna som enligt Parisavtalet har ansvar för att gå först.

– Jag arbetar på en myndighet som verkligen jobbar med miljö- och klimatfrågor. Alla hos oss vet hur illa det ser ut. Ändå tonar vi ned budskapet om hur allvarligt det är utåt. Det råder en ängslighet inför det politiska läget – vi viker oss innan någon ens krävt det, säger en av medlemmarna i nätverket.

DN har tidigare berättat om fallet Marie. Hon blev av med jobbet som handläggare på Energimyndigheten efter att det i media uppmärksammats att hon deltagit i manifestationer med Rebellmammorna, som ofta sjungar och stickar för att uppmärksamma klimatkrisen.

Flera i myndighetsnätverket beskriver att även de utsatts för repressalier på grund av sitt engagemang.

– Jag blev plötsligt omplacerad till en sämre tjänst. För mig var det tydligt varför. Jag hade strax innan ställt krav på att vi behöver lyfta klimatet högre utåt och att vi måste följa vår egen resepolicy och flyga mindre, säger en tjänsteman.

DN har kunnat verifiera att personen fått en annan tjänst, men inte skälen till det.

Många i nätverket deltar på fritiden i klimatdemonstrationer och i manifestationer med olika miljöorganisationer som Rebellmammorna. Vissa har deltagit med Extinction Rebellion och Återställ våtmarker i aktioner med civil olydnad, som att stoppa trafiken.

Några beskriver att de varit öppna med sin aktivism inför sina arbetsgivare.

– Jag har genom min forskning insett vilken existentiell kris vi är i, och kommit till insikten att man inte lyssnar på forskare så länge vi bara skriver artiklar i vetenskapliga tidskrifter och pratar på konferenser, säger en forskare vid SLU som ibland deltar i manifestationer.

– Det jag gör på min fritid är egentligen bara det som ingår i vår arbetsbeskrivning: forskningskommunikation men med lite andra metoder. Men jag är inte bara forskare, jag är också mamma. Jag ser det som mitt moraliska ansvar att agera.

En anställd vid SMHI berättar att han dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten, efter att ha hindrat trafiken i en aktion tillsammans med Extinction Rebellion.

– Det har gått bra, mina chefer har vetat om det men aldrig sagt något negativt om det, även om det märks att det är besvärligt för dem. Men jag har lovat att inte ägna mig åt olagliga saker på min fritid, säger han.

Vid ett av mötena med nätverket ställer DN frågan om medlemmarna kan förstå rädslan för att de som myndighetsanställda inte agerar opartiskt, eller för att det till och med kan vara en säkerhetsrisk, om de deltar i klimatmanifestationer.

– Att lyfta att vi ska agera mer efter vad vetenskapen säger borde inte någon kunna se som partiskt. Vad är man då partisk för? Barnens framtid? säger en tjänsteman från Folkhälsomyndigheten.

– Jag tror inte ens att någon på riktigt tror att vi skulle utgöra ett säkerhetshot. Utan att det handlar om att signalera politiskt för att skrämma till tystnad, säger en annan myndighetsanställd. Men det är otroligt allvarligt, den signalen. Alla vet att det inte är vi som är hotet – tvärtom.

I mars besökte FN-toppen Michel Forst Sverige och kritiserade det svenska agerandet mot klimataktivister, som han menar spelar en avgörande roll i omställningen

Flera i nätverket menar att det som FN-toppen kritiserar är anledningen till att nätverket behövs.

– Vi behöver mer än någonsin ge varandra stöd och mod att fortsätta vara engagerade, säger tjänstemannen från Folkhälsomyndigheten.

DN har ställt frågor till ledningarna vid alla de arbetsplatser som medlemmarna i nätverket jobbar på. Tolv har svarat. Samtliga uppger att alla anställda har rätt att uttrycka sina åsikter öppet. Vissa lyfter tveksamheter. HR-chefen i Region Stockholm, Zilla Jonsson skriver i ett mejl:

”Utifrån regionens uppdrag finns ett antal befattningar som är säkerhetsklassade. I dessa fall görs en individuell bedömning av vad som är möjligt och lämpligt när det gäller till exempel privata engagemang”.

Facket ST har valt att stämma staten, eftersom Energimyndigheten i fallet med Marie menat att förespråkande av civil olydnad inte är förenligt med ett säkerhetsklassat jobb. Enligt ST strider det mot grundlagen, eftersom det i så fall innebär att alla som ställer sig bakom Miljöpartiets och Vänsterpartiets partiprogram – som i vissa fall förespråkar civil olydnad – diskvalificeras från sådana tjänster.

Karina Åbom Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet, berättar att många Rebellmammor har hört av sig och bett om råd.

– De berättar att de får höra från kollegor och även chefer att det inte är lämpligt. Vi har meningsfrihet och den ska vi värna om och jag förutsätter att alla chefer inom regeringskansliet, myndigheternas myndighet, också förstår det. Om något tydligt fall dyker upp där en chef begår överträdelser i den här frågan så lovar jag att vi kommer att ta strid, precis som förbundet gjorde i fallet Marie.

Flera av de offentliga arbetsgivarna säger sig förstå och dela oron över klimatkrisen.

”Det finns god kännedom om klimatläget hos många av våra medarbetare”, skriver SMHI och fortsätter: ”Det engagemang och de åsikter som medarbetare har i privatlivet ska inte SMHI ha några synpunkter på. Samtidigt är det viktigt att bibehålla allmänhetens förtroende för att SMHI agerar opartisk.”

Såhär svarar myndigheterna och lärosätena:

Jämställdhetsmyndigheten:
”Vi förstår att många är oroliga för utvecklingen gällande klimatet. Som myndighet ser vi det som viktigt att både arbeta med miljö- och klimatfrågorna i våra verksamheter och ta vårt eget klimatansvar. Om ett ideellt engagemang inte bryter mot några lagar så är det inte ett problem”.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI:
”Det är fullt förståeligt att det finns en oro för klimatet bland SMHI:s medarbetare. Det är en global kris som påverkar oss i dag, och kommande generationer under århundraden framåt och det finns god kännedom om klimatläget hos många av våra medarbetare”.

”Det engagemang och de åsikter som medarbetare har i privatlivet ska inte SMHI ha några synpunkter på. Samtidigt är det viktigt att bibehålla allmänhetens förtroende för att SMHI agerar opartisk. För statsanställda är det därför viktigt att skilja på när man agerar som privatperson respektive som tjänsteman. Det är också viktigt att kunna ha en dialog med arbetsgivaren om vilka typer att bisysslor som skulle kunna vara förtroendeskadliga för myndigheten.”

Trafikverket:
”Alla statsanställda, precis som varje medborgare, har rätt till yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet, religionsfrihet och meddelarfrihet Vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt, i det innefattas både miljö, arbetsmiljö och klimataspekter. Oro ska alltid tas på allvar. Om en medarbetare uttrycker oro, för vilken fråga det än är, så hanteras detta i första hand mellan medarbetare och chef där dialog är A och O. Om det behövs vidare stöd i form av exempelvis samtal eller dialog, så har vi bra förutsättningar för att ge det internt och externt. Vår verksamhet styr genom vårt regeringsuppdrag”.

Folkhälsomyndigheten:
”Klimatförändringen utgör en betydande risk för människors hälsa, både direkt och indirekt, visar till exempel vår rapport ”Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige”. Ett exempel på Fohms arbete här är kunskapsstödet ”Barn och unga upplever klimatoro”. Den oro över att förlora jobbet som beskrivs finns i nätverket avböjer vi att kommentera. Vilka organisationer våra medarbetare väljer att vara medlemmar i på sin fritid har vi normalt sett inte några synpunkter på”.

Havs- och vattenmyndigheten:
”Myndigheten har generellt sett inga synpunkter på medarbetares fritidsaktiviteter, förutom att bisysslor i vissa fall kan behöva bedömas av chef. När medarbetare är i tjänst förväntas de respektera vissa värden och arbeta i enlighet med den statliga värdegrunden samtidigt som man omfattas av fri åsiktsbildning. På sin fritid har våra medarbetare samma rätt som alla andra i Sverige att engagera sig i föreningar och organisationer eller liknande”.

Boverket:
”Vi vill att öppenhet och respekt ska prägla vår organisation. Vi har en löpande dialog mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och arbetsmiljöombud och det är inte en fråga som har kommit upp där. Det är inte problematiskt att engagera sig i Rebellmammorna eller Extinction Rebellion så länge man följer de lagar och regler som finns. Grunden för vårt arbete i staten utgår från principer om bland annat demokrati, objektivitet och fri åsiktsbildning.”

Inspektionen för vård och omsorg, IVO:
”Ivo har inga synpunkter på medarbetares engagemang på fritiden. Däremot följer IVO de statliga riktlinjerna vad gäller bisyssla, där det tydligt framgår att det inte är tillåtet att ha bisyssla som menligt påverkar arbetet eller förtroendet för den enskilde medarbetaren som anställd på Ivo”.

Region Stockholm:
”Vår utgångspunkt är att alla medarbetare har sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sig både privat och på jobbet. Alla medarbetare har sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sig både privat och på jobbet. Utifrån Region Stockholms uppdrag finns ett antal befattningar som är säkerhetsklassade. I dessa fall görs en individuell bedömning av vad som är möjligt och lämpligt när det gäller till exempel privata engagemang”.

Karolinska institutet, KI:
Statsanställda har en långtgående yttrandefrihet i relation till arbetsgivaren. För KI som arbetsgivare är det viktigt att medarbetare kan framföra kritik och ställa frågor kring arbetsförhållanden och verksamheten i övrigt. Generellt är engagemang inom exempelvis miljö och klimat något som får anses höra hemma på området för medarbetarens privatliv och är således inte en angelägenhet för arbetsgivaren.”

Malmö universitet:
”Vi delar uppfattningen att hållbar utveckling, klimat- och miljöutmaningar och omställning är mycket angelägna frågor och välkomnar en kritisk debatt samt menar att universiteten har ett ansvar att bidra i dessa frågor genom utbildning, forskning och samverkan. För våra medarbetare råder föreningsfrihet, precis som för alla andra medborgare. Därutöver värnar vi om akademisk frihet på universitetet, det vill säga varje forskares rätt att fritt välja sina forskningsämnen, metoder och publicering av forskningsresultat”.

Stockholms universitet:
”Medarbetare vid Stockholms universitet har en grundlagsskyddad, självklar rätt att delta i det demokratiska samtalet och uttrycka sina åsikter.

Stockholms universitet driver framstående forskning och utbildning inom klimat, hållbarhet och miljö, vilket kan bidra till utvecklingen av ett mer hållbart och resurseffektivt samhälle”.

Sveriges landbruksuniversitet, SLU:
”SLU ska vara och arbetar för att vara, en arbetsplats som präglas av öppenhet, saklighet och respekt för allas lika värde. Det är viktigt att våra medarbetare känner sig trygga i att uttrycka åsikter inom ramen för gällande lagar och regelverk, och att det finns utrymme för engagemang i viktiga samhällsfrågor. En god arbetsmiljö fri från diskriminering, repressalier och otrygghet är en grundförutsättning för vår verksamhet. Alla medborgare har enligt grundlagen rätt att organisera sig och uttrycka åsikter – detta gäller naturligtvis även statligt anställda. SLU värnar om dessa rättigheter och lägger sig inte i vad medarbetare gör på sin fritid, så länge det inte påverkar arbetet eller myndighetens verksamhet”.

Gymnastik och idrottshögskolan, GIH:
GIH ser det inte som problematiskt om anställda manifesterar för klimatet. ”Klimatfrågan får rimligen betraktas som en av de centrala politiska frågorna i dagens samhälle. Det är därmed inte märkligt att den engagerar många och ger upphov till frågor inför framtiden.”

Läs mer:

FN-chef kritiserar Sveriges agerande mot klimataktivister: ”Djupt oroad”

I huvudet på en klimataktivist – så ser framtidsvisionen ut

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Husägare kan tvingas betala för skydd mot översvämningar

Klimatet maj 12, 2025

Svenska kraftnät: ”Vi tar situationen på stort allvar”

Klimatet maj 12, 2025

Skuggutredning kan sänka kyrkans nya skogsplan

Klimatet maj 10, 2025

Elias Rosell: Gnället på AI börjar bli tröttsamt – varför blundar så många för framstegen?

Klimatet maj 10, 2025

Monira Al Qadiri: ”Oljan kommer att förgöra oss”

Klimatet maj 9, 2025

Norska finansjättarnas hårda kritik mot svenska skogsbolagen: ”Låt skogen vara ifred”

Klimatet maj 8, 2025

Peter Alestig: Trumps politik kan leda till att fler svenska barn blir sjuka i sommar

Klimatet maj 7, 2025

Bengt Ohlsson: Jag återvinner kaviartubens kork för att det gäller livet

Klimatet maj 7, 2025

Vårtecknen tidigare än någonsin

Klimatet maj 5, 2025

Redaktörens Val

Johan Croneman: Därför är jag besviken på SVT:s satsning om Sverige och kriget

maj 13, 2025

Tre Kronors oväntade målgörare: ”De har bara studsat in”

maj 13, 2025

Hanna Hellquist: Om inte Ines stannat till för att skita på Avenyn hade vi varit döda

maj 13, 2025

Ledare: Enigheten i Kiev måste vara startskottet på något större

maj 13, 2025

Boxningsförbundet petar sin ordförande

maj 12, 2025

Senaste Nytt

”Det coolaste jag varit med om” – Hammarby redo för SM-final igen

maj 12, 2025

Fejkade stridsvagnar skickas till Ukraina – ska lura ryssarna

maj 12, 2025

Sävehof satte stopp för Skaras guldfest

maj 12, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?