– Vi ser en explosionsartad ökning under framför allt de senaste tio åren, säger Elin Engdahl, expert på miljögifter vid Naturskyddsföreningen.
Tillsammans med tio andra länder inom paraplyorganisationen PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) har Naturskyddsföreningen låtit undersöka halten av PFAS-ämnet TFA i 49 viner från olika europeiska länder.
TFA är en av minstingarna inom den stora gruppen konstgjorda PFAS-ämnen och har länge betraktats som mer eller mindre harmlös. Numera klassas den som giftig för vattenlevande organismer och djurstudier pekar på att TFA kan öka risken för bland annat fosterskador och leverskador.
– Vår undersökning visar på höga halter TFA i alla viner utom de allra äldsta. Före 1988 ser vi ingenting. Men efter 2020 hittar vi halter från 21 000 nanogram per liter ända upp till 320 000 nanogram. Det är skrämmande, säger Elin Engdahl.
Än så länge finns ingen gemensam EU-lagstiftning för TFA i dricksvatten och livsmedel. Men exempelvis Nederländerna har på eget bevåg infört ett hälsobaserat riktvärde för dricksvatten på 2 200 nanogram per liter.
– Det är så klart svårt att jämföra, eftersom man inte ska dricka vin som dricksvatten. Men man kan konstatera att vi ser väldigt höga och ökande värden, och vi vet att det är ett ämne med potentiellt skadliga egenskaper. Det oroar mig, säger Elin Engdahl.
När större PFAS-molekyler bryts ned till mindre bitar blir TFA kvar som en extremt långlivad restprodukt. En stor källa är de typer av köldmedium som används i exempelvis kylskåp, luftkonditioneringsanläggningar och luftvärmepumpar. En annan viktig källa är olika bekämpningsmedel som används inom jordbruk och skogsbruk.
Ioannis Liagkouridis, som är forskare och expert på PFAS vid Svenska miljöinstitutet IVL, menar att miljögruppernas undersökning ligger i linje med många andra studier om förekomsten av TFA i miljön.
– Detta stämmer väl överens med vad vi ser i andra undersökningar. TFA finns i dag över hela planeten. Vi har hittat höga koncentrationer i vatten, i jord, i växter och det finns även studier på blod hos människor.
Eftersom TFA inte kan brytas ned på naturlig väg ökar halterna i miljön hela tiden i takt med att utsläppen av PFAS fortsätter, förklarar han. Till skillnad från många andra långlivade miljögifter är TFA vattenlösligt och kan på så vis följa vattnets kretslopp och ansamlas i miljön, så att levande organismer exponeras i allt högre utsträckning.
– Vi har sett att många växter tar upp TFA med rötterna så att koncentrationen kan bli 10 000 gånger högre än i jorden, eller vattnet som man vattnar dem med. Det kan vara en förklaring till den höga koncentrationen i vinerna, säger Ioannis Liagkouridis.
Hur ska man förhålla sig till det här som vanlig medborgare och konsument?
– Tyvärr finns det ingen bra lösning för att få bort TFA från naturen när det väl kommit ut. Så det handlar om att sluta använda PFAS och hitta alternativ, säger Ioannis Liagkouridis.
Elin Engdahl instämmer.
– Det är nu vi avgör hur framtidens mat och vatten ska vara. Vi måste sätta press på våra beslutsfattare så att användningen av alla PFAS förbjuds, inklusive bekämpningsmedel som innehåller PFAS. Det finns ett EU-förslag som förhandlas just nu, men det håller på att urvattnas så att det bara täcker en liten del av all PFAS som används, säger hon.
Läs mer:
PFAS-föroreningar kan kosta Sverige flera miljarder kronor varje år
Jörn Spolander: Försvarsmakten överklagar PFAS-dom – trots att deras egen brunn är förorenad
PFAS mäts i förbränningsgaser – kan vara en del av lösningen