Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Vatikankännaren: Ett sensationellt val av påve

maj 8, 2025

Ruben Östlund: ”Jag tror att stjärnorna tycker att det är skitjobbigt att filma med mig”

maj 8, 2025

”Felringning” till SOS var pågående mord

maj 8, 2025

I frontstaden Kupjansk mullrar kriget, trots Kremls vapenvila

maj 8, 2025

EU:s hämndplan mot Trumptullarna: ”Väldigt omfattande”

maj 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Höga halter av miljögiftet PFAS i vin – ”explosionsartad ökning”
Hälsa

Höga halter av miljögiftet PFAS i vin – ”explosionsartad ökning”

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 23, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

– Vi ser en explosionsartad ökning under framför allt de senaste tio åren, säger Elin Engdahl, expert på miljögifter vid Naturskyddsföreningen.

Tillsammans med tio andra länder inom paraplyorganisationen PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) har Naturskyddsföreningen låtit undersöka halten av PFAS-ämnet TFA i 49 viner från olika europeiska länder.

TFA är en av minstingarna inom den stora gruppen konstgjorda PFAS-ämnen och har länge betraktats som mer eller mindre harmlös. Numera klassas den som giftig för vattenlevande organismer och djurstudier pekar på att TFA kan öka risken för bland annat fosterskador och leverskador.

– Vår undersökning visar på höga halter TFA i alla viner utom de allra äldsta. Före 1988 ser vi ingenting. Men efter 2020 hittar vi halter från 21 000 nanogram per liter ända upp till 320 000 nanogram. Det är skrämmande, säger Elin Engdahl.

Än så länge finns ingen gemensam EU-lagstiftning för TFA i dricksvatten och livsmedel. Men exempelvis Nederländerna har på eget bevåg infört ett hälsobaserat riktvärde för dricksvatten på 2 200 nanogram per liter.

– Det är så klart svårt att jämföra, eftersom man inte ska dricka vin som dricksvatten. Men man kan konstatera att vi ser väldigt höga och ökande värden, och vi vet att det är ett ämne med potentiellt skadliga egenskaper. Det oroar mig, säger Elin Engdahl.

När större PFAS-molekyler bryts ned till mindre bitar blir TFA kvar som en extremt långlivad restprodukt. En stor källa är de typer av köldmedium som används i exempelvis kylskåp, luftkonditioneringsanläggningar och luftvärmepumpar. En annan viktig källa är olika bekämpningsmedel som används inom jordbruk och skogsbruk.

Ioannis Liagkouridis, som är forskare och expert på PFAS vid Svenska miljöinstitutet IVL, menar att miljögruppernas undersökning ligger i linje med många andra studier om förekomsten av TFA i miljön.

– Detta stämmer väl överens med vad vi ser i andra undersökningar. TFA finns i dag över hela planeten. Vi har hittat höga koncentrationer i vatten, i jord, i växter och det finns även studier på blod hos människor.

Eftersom TFA inte kan brytas ned på naturlig väg ökar halterna i miljön hela tiden i takt med att utsläppen av PFAS fortsätter, förklarar han. Till skillnad från många andra långlivade miljögifter är TFA vattenlösligt och kan på så vis följa vattnets kretslopp och ansamlas i miljön, så att levande organismer exponeras i allt högre utsträckning.

– Vi har sett att många växter tar upp TFA med rötterna så att koncentrationen kan bli 10 000 gånger högre än i jorden, eller vattnet som man vattnar dem med. Det kan vara en förklaring till den höga koncentrationen i vinerna, säger Ioannis Liagkouridis.

Hur ska man förhålla sig till det här som vanlig medborgare och konsument?

– Tyvärr finns det ingen bra lösning för att få bort TFA från naturen när det väl kommit ut. Så det handlar om att sluta använda PFAS och hitta alternativ, säger Ioannis Liagkouridis.

Elin Engdahl instämmer.

– Det är nu vi avgör hur framtidens mat och vatten ska vara. Vi måste sätta press på våra beslutsfattare så att användningen av alla PFAS förbjuds, inklusive bekämpningsmedel som innehåller PFAS. Det finns ett EU-förslag som förhandlas just nu, men det håller på att urvattnas så att det bara täcker en liten del av all PFAS som används, säger hon.

Fakta.Höga halter i svensk storsäljare

Så här gjordes undersökningen:

● Miljöorganisationer från 11 länder i Europa skickade in totalt 49 olika viner från europeiska vingårdar till det österrikiska testlaboratoriet Institut Dr. Wagner för analys.

● Bland proverna fanns tio äldre viner, från perioden 1974–2015. Övriga kom från perioden 2021–2024. Både ekologiska och konventionellt framställda viner testades.

● Fram till 1988 syntes inga spår av TFA. Därefter steg koncentrationen till i genomsnitt 21 000 nanogram TFA per liter fram till 2010, för att sedan öka allt kraftigare till i genomsnitt 122 000 nanogram/liter. De högsta koncentrationerna var över 300 000 nanogram/liter. Ingen tydlig skillnad syntes mellan ekologiska och konventionella viner, vilket tolkas som att TFA kom från vattnet och jorden.

● Systembolagets mest sålda rödvin på flaska år 2024, Grand sud Merlot, innehöll 220 000 nanogram TFA per liter, vilket vad den sjätte högsta noteringen.

Källa: PAN Europe

Fakta.Det här är TFA – och PFAS

● PFAS (perfluorerade och polyfluorerade substanser) är samlingsnamn för en stor grupp ämnen med mycket speciella egenskaper. De är helt konstgjorda och det finns i dag omkring 15 000 kända typer av PFAS-ämnen.

● PFAS är bland annat kraftigt vatten-, fett- och smutsavvisande och finns i exempelvis textilier, elektronik, flamskyddsmedel, brandskum och bekämpningsmedel.

● PFAS karakteriseras av en oerhört stark kemisk bindning mellan fluor och kol. Detta gör att molekylerna inte kan brytas ned helt och hållet på naturlig väg, vilket leder till att mängden PFAS hela tiden ökar i naturen och i levande organismer.

● PFAS är inte akut giftigt, men är hormonstörande och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer. Risken ökar i takt med att halten PFAS ökar i kroppen.

● TFA (trifluorättiksyra) är det minsta PFAS-ämnet. Det uppstår när andra PFAS-ämnen bryts ner. Hälsoeffekter är till stor del outforskade, men det finns indikationer på risk för fosterskador och leverskador hos däggdjur. Den mängd TFA vi får i oss via mat och dricksvatten i dag utgör enligt Livsmedelsverket ingen risk för hälsan.

Källa: Kemikalieinspektionen (KI), Livsmedelsverket, KTH

Läs mer:

PFAS-föroreningar kan kosta Sverige flera miljarder kronor varje år

Jörn Spolander: Försvarsmakten överklagar PFAS-dom – trots att deras egen brunn är förorenad

PFAS mäts i förbränningsgaser – kan vara en del av lösningen

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Anna Bratt: Det här vet vi om Ozempic och ögonsjukdomen

Hälsa maj 8, 2025

Kö för att få tävla i fitnessuccén Hyrox

Hälsa maj 8, 2025

Årets tio största vetenskapliga genombrott

Hälsa maj 8, 2025

DN Debatt. ”Barnens bästa julklapp är att de bor i Sverige”

Hälsa maj 8, 2025

Jesus födelse – eller barndomens återfödelse?

Hälsa maj 8, 2025

Så bra är helgträningen för din hjärna

Hälsa maj 8, 2025

DN Debatt Repliker. ”Hälsovården får inte ta slut när barn börjar skolan”

Hälsa maj 8, 2025

DN Debatt. ”Nya levnadsråden gör friska till patienter i onödan”

Hälsa maj 8, 2025

När partnern gubbat eller gummat till sig – så aktiveras en soffsittare

Hälsa maj 8, 2025

Redaktörens Val

Ruben Östlund: ”Jag tror att stjärnorna tycker att det är skitjobbigt att filma med mig”

maj 8, 2025

”Felringning” till SOS var pågående mord

maj 8, 2025

I frontstaden Kupjansk mullrar kriget, trots Kremls vapenvila

maj 8, 2025

EU:s hämndplan mot Trumptullarna: ”Väldigt omfattande”

maj 8, 2025

Ryggrader knäcks med smaskiga ljud när sagoväsen löper amok

maj 8, 2025

Senaste Nytt

Bodens kommunalråd åtalas för försök till våldtäkt

maj 8, 2025

Ingmar Nevéus: Prevost var kandidaten alla falanger kunde leva med

maj 8, 2025

Norska finansjättarnas hårda kritik mot svenska skogsbolagen: ”Låt skogen vara ifred”

maj 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?