Bilderbok/Allåldersbok
Linda Bondestam
”Chop chop – en tapper jordbos berättelse”
Förlaget, från 3 år
”Väldigt sjuttiotal”, så sammanfattade Expressens barnbokskritiker Gunilla Brodrej Linda Bondestams nya bok ”Chop chop – en tapper jordbos berättelse”, i samband med att den nominerades till Augustpriset häromveckan. Och visst det ligger det någonting i det där otroligt koncisa omdömet. På gott och ont, ska sägas.
”Chop chop” är en blåtonad robotsaga och en allvarsam framtidsdystopi i ett, och därtill mer en allåldersbok än en regelrätt bilderbok för tre- till sexåringar. Den utspelar sig i en värld, inte alltför olik vår egen. En där det mesta kan köpas med ett par klick och där dagens mode snabbt blir gårdagens, allt medan paketen i vilket allehanda prylar levereras hopar sig i drivor, rentav berg.
I mitten av alltsammans står den urgulliga roboten Chop chop, som har tindrande ögon som påminner mycket om två, små jordklot, och dess slitsamma vardag i människornas tjänst. ”Chop chop kan verkligen leverera. När som helst. Vad som helst. Vem som helst!”, skriver Linda Bondestam i sin tänkvärda framtidsskildring, som daterats till 2032.
Inledningsvis är det ganska roligt – för samtiden kan ju te sig rätt bisarr, men fnisset fastnar snabbt i halsen. Med en charmigt skev, luftig blandteknik och en estetik som ganska ofta för tankarna till Gunilla Bergströms tidiga böcker om Alfons Åberg skapar Bondestam en uppfordrande allegori över ett samhälle byggt på att allting ska gå fort, ja, helst till och med fortare än vad det gjorde i går.
”Chop chop – en tapper jordbos berättelse”, som nu även är nominerad till Finlandiapriset, är den finlandssvenska författarens fjärde helt egna bilderbok och därtill ett högoktanigt kammarspel mellan människa och maskin. Liksom en skildring av vartåt det barkar i en värld som ter sig allt mer fartblind.
Är boken för barn? Tveksamt.
Med en ofta blå kolorit och vassa linjer mejslar Bondestam fram en berättelse som tar mänskligheten allt närmare sin egen undergång. Och när den väl kommer, tillåts de måleriska inslagen kliva in, ta över. Är boken för barn? Tveksamt.
Snarare tycks den vända sig till oss som är stora. Vi som håller barnens framtid i våra händer.
Läs mer av Alexandra Sundqvist och mer om barnböcker