Under pandemins första våg 2020 gick vårdbiträdet Stine Christophersen ut i Expressen och berättade om brister i smittskyddet på äldreboendet där hon arbetade.
– Vid ett tillfälle hade de boende dött så tätt att jag och en kollega rullade ut tre personer på rad när vi kom till jobbet. Det var verkligen som ett slagfält, sa hon.
Efter artikeln blev hon kallad till Attendos huvudkontor och fick en skriftlig varning för att hon uttalat sig kritiskt i media. Hon ansågs vara illojal.
Men stället för att tystna tog Stine Christophersen strid för sin lagliga rätt att prata med media.
För offentligt anställda finns meddelarskyddet i grundlagen. För privatanställda finns det i den relativt nya Lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Den lagen står över kravet på lojalitet som annars gäller i privata företag.
Både Tingsrätten och Hovrätten dömde cheferna på Attendo för brott mot lagen om meddelarfrihet.
På onsdagen fastställde Högsta domstolen hovrättens dom. Det var alltså fel av Attendo att straffa Stine Christophersen med en varning för att hon larmade om missförhållanden i Expressen.
Det är första gången Högsta domstolen prövar lagen och utslaget blir nu vägledande.
Två av domarna var skiljaktiga och ville fria Attendo-cheferna.
Fakta.Yttrandefrihet för anställda i vård, skola och omsorg
1. Som anställd inom offentlig verksamhet eller privat offentligt finansierad vård, skola eller omsorg har du rätt att uttala dig i media utan att riskera någon form av bestraffning.
2. Lämnar du uppgifter anonymt till media får inte arbetsgivaren försöka efterforska vem uppgifterna kommer från.
3. Du har rätt att yttra dig om allt, både positiva och negativa saker. Till och med under arbetstid om det inte hindrar arbetet. Du har också rätt att muntligt lämna sekretessbelagda uppgifter. Här finns undantag, exempelvis när det gäller personuppgifter och kvalificerad sekretess.
4. För offentligt anställda finns meddelarskyddet i grundlagen. För privatanställda finns det i Lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter, en lag som står över lojalitetsplikten som annars gäller i privata företag.
5. Ett brott mot lagen om meddelarskydd kan ge böter eller fängelse i högst ett år.
Källa: Journalistförbundets information om meddelarskydd på olika språk