Med de senaste årens skenande energikostnader har tanken på kärnkraft fått ett kraftigt uppsving både i Sverige och globalt.
Riksdagen fattade nyligen beslut om omfattande statliga stöd, lån och garanterade elpriser för att möjliggöra ny kärnkraft. Målet är att bygga motsvarande två nya reaktorer till 2035 och minst tio till 2045.
– Ny kärnkraft är en trygghetsfråga. Trygghet för svenska jobb, för klimatomställningen, för hushållen, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) när det omstridda stödet klubbades igenom i maj.
Samtidigt förbereder sig flera kommuner för att kunna ta emot nästa generations kärnkraftsprojekt.
I skånska Hörby tecknades på onsdagen ett avtal om en kärnkraftssatsning i kommunen. Det handlar om teknikföretaget Blykalla, som utvecklar små modulära reaktorer (SMR) som kyls med flytande bly istället för med vatten.
Just nu för företaget, grundat av bland andra KTH-professorn Janne Wallenius, samtal med flera kommuner, främst i södra Sverige om lämpliga placeringar för anläggningarna.
– Vi har kontakt med 10-20 kommuner där vi försöker få till avtal för att kunna undersöka området rent fysiskt. I Hörby har vi sett att det är en plats som kan ha bra geografi, och så har vi kopplingen till Sydvästlänken (en elförbindelse mellan Hallsberg och skånska Hurva, red anm.), säger Martin Bengtsson, bolagsjurist på Blykalla.
Tidigare i veckan gav Hörbys kommunfullmäktige grönt ljus till en avsiktsförklaring. Den ger Blykalla rätt att i 18 månader undersöka möjligheten att uppföra sex små modulära kärnkraftsreaktorer utanför tätorten.
– Vi är införstådda med att det kommer att byggas SMR-reaktorer i skånska kommuner så varför inte i Hörby? Vi är en liten kommun, vi behöver tillväxten. Vi har ansvar för skola, vård och omsorg och behöver inflyttning. För oss är det en tillväxtfråga, säger Anders Hansson (SD) kommunstyrelsens ordförande.
Alla ser dock inte positivt på satsningen. C, KD och V reserverade sig mot beslutet. C har tidigare varnat för att Hörbyborna blir ”försökskaniner i ett riskfyllt experiment”, enligt Skånska Dagbladet. Tillsammans med KD kräver de en lokal folkomröstning, även om partierna på riksnivå är positiva till småskalig kärnkraft.
– Vill vi ha ett kärnkraftverk två kilometer från Hörby centrum? Centerpartiet säger nej. Och det gör vi inte av illvilja. Det är med eftertanke. Det här en fråga som saknar folkligt stöd. Hörbyborna vill inte ha ett kärnkraftverk som granne, sa centerpartisten Patrik Karlsson när kommunfullmäktige klubbade beslutet.
Förutom Hörby är Oskarshamn en av de platser där Blykalla har kommit längst. Här tog energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) första spadtaget till bygget av en elektrisk testreaktor i februari.
– Blykallas elektriska testreaktor är ett viktigt steg för att demonstrera och kommersialisera tekniken, men en ännu viktigare milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation, sa hon då.
Blykylda SMR-reaktorer har ännu inte använts i kommersiell drift. Kritiker menar att tekniken är oprövad i större skala och att det finns risker både ekonomiskt, miljö- och säkerhetsmässigt. Blykallas företrädare vänder sig mot kritiken.
– Vi håller egentligen inte med om att tekniken är oprövad. Jämfört med andra SMR-tillverkare anser vi oss vara den som har de mest mogna teknikerna, det finns oerhört rigorösa standarder för hur man provar det material som används, säger Andreas Törnblom, affärsutvecklare på Blykalla.
Målet för företagets del är att satsningen ska leda till billigare energi och större energioberoende. Om projektet i Hörby blir verklighet kan det enligt företaget också skapa hundratals nya jobb lokalt.
Enligt planerna skulle en anläggning i Hörby kunna stå klar under tidigt 2030-tal. Från regionalt håll ser man inte bara fördelar för tillväxten utan framför allt för södra Sveriges energiförsörjning.
Skåne, som ligger i elområde fyra har svagare energiförsörjning jämfört med många andra delar av Sverige, vilket lett till både högre elpriset och större sårbarhet än andra områden.
– Jag är glad att skånska kommuner nu tar kommandot i de här frågorna. All planerbar energi som kommer till elprisområde 4 är bra, säger Anna Jähnke (M) ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.