Ett medlemsland kan åberopa artikel 4 i Natos regelverk om den egna säkerheten anses hotad. Det har bara inträffat sju gånger tidigare under försvarsalliansens historia och i första hand handlar det om samråd mellan medlemsstaterna.
– Den ena händelsen har avlöst den andra på Östersjön. De här olika hybridaktiviteterna kommer inte att sluta, och vi kan inte ha en situation där vi reagerar på händelse för händelse, utan det behöver tas ett helhetsgrepp, en övergripande strategi från Natos sida, säger Peter Hultqvist (S).
Den svenska regeringen bör enligt Hultqvist öppna för konsultationer med länderna runt Östersjön och få upp frågan i Nordatlantiska rådet.
– Bara det faktum att man börjar föra en diskussion om artikel 4 innebär att man sänder en signal om att vi ser väldigt allvarligt på den här situationen. De som står för den här typen av underminerande antagonistiska aktiviteter ska ha klart för sig att vi förstår vad som sker och är beredda att agera, säger han.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen noga följer utvecklingen och ”utesluter ingenting”.
”Med det sagt gäller också att ha lite is i magen”, skriver hon men tillägger:
”Sverige välkomnar gårdagens besked från Natos generalsekreterare Rutte om att Nato kommer öka sin närvaro i Östersjön.”
Enligt artikel 4 i Natos stadgar ska ”länderna konsultera tillsammans när helst någon av dem anser att dess territoriella integritet, politiska självständighet eller säkerhet för något av länderna är hotat”.
– Vi får räkna med ett relativt högt spänningsläge under en lång tid framöver. De här aktiviteterna som sker handlar om att sabotera vår dagliga verksamhet och skapa en situation av förvirring och oro. För att hantera dem krävs att vi har en djupare genomtänkt strategi än den som finns i dag, säger Peter Hultqvist.