Hunden Bosse har en annan inställning till jobbet än många andra.
– Han börjar skälla i bilen när vi närmar oss, han blir så glad över att åka till jobbet, säger hans matte Elisabeth Johansson.
Bosse, eller Bo Elvis Karlsson som är hans fullständiga namn, har varit med på jobbet i mer än sex år. Tillsammans med matte arbetar han på ett av Kiruna kommuns LSS-boenden, vilket SVT Nyheter Norrbotten har berättat om tidigare.
Men i sommar kan det vara fler än Elisabeth Johansson som tar med sig hunden till jobbet. Kommunen låter i år sommarpersonal ta med sig hunden till vissa arbetsplatser. Tanken är att det ska göra verksamheterna mer attraktiva för vikarier.
Det råder, liksom på många andra håll i landet, brist på sommarvikarier i Kiruna. Det märks extra tydligt i hemtjänsten och i de mer glesbefolkade delarna av kommunen.
Elisabeth Johansson gillar det annorlunda initiativet men betonar vikten av att det är rätt sorts hund.
– Den får inte vara för busig utan måste kunna vara i bakgrunden så att man kan ha fokus på jobbet. Bosse ligger och sover mest hela dagen när han är med. Det här är hans andra hem.
Vad har du fått för reaktioner på att Bosse är här?
– Bara positiva. Någon frågar om det finns allergiker men vi har inte det här. Han fäller inte hår.
Kiruna kommun erbjuder även vikarier en bonus på 1 500 kronor per arbetad vecka under semestermånaderna. De kan också få ”gruvscheman”, det vill säga att jobba i sju dagar och att vara ledig i sju dagar. Det görs även försök att locka pensionärer att arbeta sommartid.
– De senaste åren har vi haft svårt att få vikarier. Den här sommaren sticker inte ut på så sätt, säger Annelie Granmyr, avdelningschef för särskilda boenden och fortsätter:
– Här i Malmfälten har vi en stor gruvindustri som vi ska konkurrera med när det gäller personal, och det tror jag är en del av svårigheten.
Det är inte bara Kiruna som har svårt att locka sommarvikarier. Bekymret finns i stora delar av norra Sverige och det är i regel äldreomsorgen som drabbas hårdast. Det visar en enkät som DN har skickat ut till samtliga kommuner i de fyra nordligaste regionerna. Personalbristen tacklas med olika erbjudanden.
I Piteå kan exempelvis den som arbetar tolv veckor i de yttre delarna av kommunen få 20 000 kronor extra. I Dorotea kan den som flyttar sin semester få 10 000 kronor extra, medan man i Sorsele erbjuder pensionärer som går in och jobbar 1,5 gånger timlönen.
DN har tidigare berättat att vårdanställda i flera regioner kan få 25 000 kronor för att skjuta fram en semestervecka.
Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård är bekant med bonussystemen och konstaterar att dylika erbjudanden finns över hela landet.
– Det är akuta lösningar och allt verkar komma som en överraskning varje sommar. Det läggs pengar på att lösa akuta situationer i stället för att tänka långsiktigt.
Hon vill se höjda löner, bättre arbetsmiljö och scheman som ”får livet att gå ihop” – och det måste få kosta pengar, menar hon.
– Välfärden är underprioriterad och underfinansierad. Det är klart att det är en kostnad om man vill ha en bättre välfärd, men det lönar sig i längden.
Att kommunerna i Malmfälten ofta återkommer till att det är svårt att rekrytera personal till välfärden när gruvan lockar med höga löner, tycker Malin Ragnegård borde vara en ögonöppnare:
– Om inte arbetsgivarna kan matcha lönenivåerna med gruvan så borde de fundera på vad som gör att arbetet i vården kan locka. Exempelvis bättre arbetstider och villkor, säger hon.
På LSS-boendet i Kiruna har personalgruppen varit i princip densamma sedan boendet öppnade för tio år sedan, berättar Elisabeth Johansson.
– Jag är glad varje dag när jag ska gå till jobbet. Det är fritt, vi kan sätta schemat själv och det är givande och roligt, säger hon och tillägger:
– Sedan får jag ha med mig Bosse, det hade jag inte kunnat om jag körde truck på LKAB.
Bosse trippar genom korridoren på boendet för att möta Sanna, som bor här. Hon kommer hem från jobbet och Bosse går vant in i hennes lägenhet. Han vet precis vad som väntar när Sanna öppnar en av kökslådorna.
Hon tar fram en hundgodispåse.
– Bosse, sitt, säger hon.
Han lyder snabbt och får sin belöning.
Läs mer:
17 000 sommarjobb kvar att söka
Fällorna att undvika om du jobbar utomlands i sommar