”Jesus is love” står det på flaggan som 22-åriga Johanna Sztasak håller i handen. Hon deltar inte i Pride, utan i en kristen musikfestival som hålls samtidigt med den stora paraden för hbtqi-rättigheter.
Men trots att Johanna Sztasak ser samkönat sex som en synd enligt Bibeln, så funderar hon och 24-åriga kompisen Dorka Klausz på att tåga i Pride nästa år.
– Jag är emot regeringen. Alla borde ha rätt att demonstrera. Och det är inte som jag tror att jag är bättre än homosexuella eller så. Jag syndar också, säger Johanna Sztasak.
Vi står på torget Kálvin Tér, där Pridetåget snart drar förbi. Ungerska myndigheter har monterat upp nya övervakningskameror för att med ansiktsigenkänningsteknik kunna hitta och straffa Pridedeltagare. Böter för att gå i tåget kan bli motsvarande runt 5 000 kronor.
– De skrämmer mig, kamerorna. Det finns en otäck atmosfär av rädsla här i Ungern. Prideförbudet är regeringens försök ta nästa steg, säger Johanna Sztasak.
Eszter Polgári, som leder en ungersk hbtqi-organisation, säger att det förbjudna Pride nästan har blivit mer en politisk demokratiprotest än en marsch enbart för hbtq-rättigheter.
– Att sätta upp kameror för ansiktsigenkänning och bötfälla folk, det är ju närmast kinesisk diktaturstil, säger Eszter Polgári.
Vissa ungrare kan skrämmas av kamerorna, böterna och risken att registreras som dissident eller gayaktivist av myndigheterna. Men arrangörerna – inklusive Budapests grönliberala borgmästare Gergely Karácsony – har försökt lugna deltagarna.
Arrangörerna har också uttryckligen bett utländska allierade att komma till Budapest för att tåga i Pride.
– Det är nog en större andel utlänningar här i år än förra året, säger den ungerska politikern Rebeka Szabo, som tillhör samma grönliberala parti som Budapests borgmästare.
Många utlänningar i Pride är nog just vad Ungerns auktoritäre premiärminister Viktor Orbán hoppas på. Orbán vill framställa homosexualitet och hbtqi-rörelsen som något perverst som kommer utifrån och besudlar den sunda ungerska nationen.
En bisarr beskrivning, påpekar Rebeka Szabo. Den ungerska gayrörelsen är stor och mångfacetterad, och i huvudstaden har man firat Pride varje år sedan 1997. Förra året tågade 35 000 i Pride.
– Vanligt folk i Budapest stödjer oss, även om de inte går i Pride, säger Rebeka Szabo.
Men eftersom det auktoritära Orbánstyret kontrollerar nästan alla medier så kommer många ungrare – särskilt de utanför huvudstaden – att få en skev bild. Arrangörerna räknar med att Pride kommer att skildras som en pervers orgie som pådyvlats Ungern utifrån, gärna från EU-högkvarteret i Bryssel.
Att ett 70-tal europaparlamentariker – däribland svenska Alice Bah Kuhnke (MP), Emma Wiesner (C) och Evin Incir (S) – samt EU-kommissionären Hadja Lahbib rest till Budapest för att gå i Pridetåget spelar rakt in i det narrativ om ”det ickeungerska Pride” som Viktor Orbáns vill sätta.
Att propagandan funkar vet 22-åringen Johanna Sztasak, hon med Jesusflaggan. Hennes äldre släktingar köper regeringens budskap rakt av.
– Det är en sorts hjärntvätt, säger kompisen Dorka Klausz.
Men andra ungrare är förbannade på den ökande repressionen. Det är den ilskan som får två kristna unga kvinnor som tycker att homosexualitet är fel att överväga att gå i en regnbågsmarsch.
– Vi slåss för våra mänskliga rättigheter här, säger Johanna Sztasak.
Läs mer:
Bah Kuhnke: Svagt av Sverige att inte gå i Budapests Prideparad