Precis som under julen ökar försäljningen i matbutiker under påskveckan. Enligt statistik från SCB ökade försäljningen inom dagligvaruhandeln under påskveckan 2023 med tio procent jämfört med genomsnittet för de fyra föregående veckorna.
Och i år kan påskbordet bli upp till tio procent dyrare jämfört med i fjol. Vilket är klart mer än den allmänna inflationen, som enligt SCB varit knappt en procent under samma period. Det visar siffror från jämförelsesajterna Zmarta och Matpriskollen.
Genom att göra en prissammanställning på 22 klassiska varor många köper inför påskhelgen konstaterar Zmarta att deras påskmat 2025 kostar upp mot 800 kronor, 2024 kostade samma varor 730 kronor och 2020 låg priset på 580 kronor.
Matpriskollens jämförelse visar att snittpriset på deras inköp av påskmat har ökat med åtta procent jämfört med i fjol.
”Då vi handlar olika mängd av artiklarna kan man inte säga att påskbordet kostar åtta procent mer i år, men det blir snittet av de undersökta produkterna”, säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur i ett pressmeddelande.
Men det går att hålla nere kostnaderna om man väljer rätt varor.
I Zmartas påskkorg har djupfrysta skaldjur, ägg, knäckebröd och gravad lax blivit billigare sedan förra påsken. Även Matpriskollens rapport visar att ägg och gravad lax gått ner i pris tillsammans med produkter som vindruvor och majonnäs.
Årets dyrgripar på påskbordet är smör och kaffe som stigit med cirka 30 procent. Mejeriprodukter som grädde, mjölk, hårdost, gräddfil och crème fraiche har i medeltal stigit med cirka 17 procent.
Att fylla ett påskägg med godis kommer även det att vara dyrare än i fjol. Priset på blandgodis har stigit med cirka tre procent och en av de dyraste varorna i påskkorgen är chokladen som, precis som smöret och kaffet, stigit med cirka 30 procent.
”Inflationen är vad du äter till viss del. Väljer man att fylla påskkorgen med mycket kaffe, choklad och mejeriprodukter bidrar man till att pressa upp inflationen. Men genom att jämföra och välja varor som stått still eller till och med blivit billigare, kan man indirekt påverka sin egen ränta positivt”, säger Charlie Tideman, hushållsekonom på Zmarta, i ett pressmeddelande.
Orsaken till att just chokladen har ökat så mycket i pris är att kakaopriset har skjutit i höjden under den senaste tiden. Det förklarar Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.
– Det har varit torka som har bidragit till att tillgången har varit mycket sämre än tidigare, säger han.
Allt mindre pålitligt och förutsägbart klimat innebär enligt Jörgen Kennemar att tillgången på kakao är mer osäker. Men det här är inte heller en ny företeelse, betonar han. Bristen på kakao har funnits länge, men precis som anda råvaror släpar chokladpriserna efter.
– Det är en sårbarhet i jordbrukssektorn, med utmaningar i samband med klimatförändringar, torka och annat extremväder, säger han.
Möjligtvis kan de svenska priserna mildras när den svenska kronan stärks mot dollarn – den valuta som kakaopriserna ofta bestäms ifrån. Men högre priser på choklad – det får nog svenskarna vänja sig vid.
– Det får kanske bli att man äter en halv chokladkaka om dagen, i stället för en hel. Man får anpassa sig efter det höga priset, säger Jörgen Kennemar.
Sedan 2020 har priset på choklad i butik ökat med 65 procent, enligt Zmarta.
Läs mer:
Kaffet blir ännu dyrare – ”nivåer vi aldrig sett tidigare”
Matprisökningarna tar fart – kaffe och kakao rusar