USA:s president Donald Trump säger att de tre atomanläggningarna, som amerikansk militär bombade natten till söndag, är ”totalförstörda” och begravda under grus, sten och stål. USA:s spionchef Tusli Gabbard skriver på X att Iran skulle behöva bygga upp anläggningarna från grunden, och även Irans utrikesminister har sagt att anläggningarna är ”svårt skadade”.
Samtidigt syntes 16 lastbilar köa utanför anläggningen Fordow söder om Teheran innan USA:s attack och en expert på Irans kärnenergiprogram säger till The Telegraph att den iranska regimen lyckades flytta en stor del av sitt höganrikade uran till en hemlig plats innan USA hann bomba anläggningarna.
– Att uranet har flyttats är väldigt sannolikt. Det är det viktigaste man har kvar när anläggningarna är skadade, säger Fredrik Nielsen på FOI till DN och fortsätter:
– Så länge det här höganrikade uranet är på vift skulle det räcka med en liten anrikningsanläggning för att anrika det till vapenkvalitet.
Fredrik Nielsen anser att det är osannolikt att Iran redan har byggt en anläggning i berget Kuh-e Kolang, nära den välkända anläggningen i Natanz. Han menar att FN:s atomenergiorgan IAEA, som hade övervakning av Irans kärnenergiprogram fram till 2018, med största sannolikhet skulle ha känt till en sådan anläggning för anrikning om den funnits.
– Det är inte omöjligt att de har smusslat undan centrifuger där, men jag skulle säga att det är osannolikt. Det är svårt att helt gå under radarn.
Iran har dock ett bergrum i berget Kuh-e Kolang och satellitbilder visar att anläggningen har förstärkts och byggts ut under de senaste fyra åren. När generaldirektören för IAEA i april bad Iran förklara vad som pågick i berget blev svaret ”det har inte ni med att göra”.
Berget reser sig 1 608 meter över havet, och en underjordisk anläggning skulle kunna ligga så djupt som 100 meter under markytan. Det skulle i så fall innebära att USA:s ökända markpenetrerande bomber, de så kallade ”bunker busters”, inte kan borra sig tillräckligt djupt ned för att slå ut anläggningen. Däremot är det enklare att förstöra omkringliggande infrastruktur såsom ingångar, vägar och elnät, säger Fredrik Nielsen.
Ett mer påtagligt hot, än en fullt fungerande anläggning djupt inne i berggrunden, är att det anrikade uranet redan har flyttats – och att Iran lyckas hålla det undangömt för att bygga en mindre anläggning där uranet snabbt kan färdiganrikas. Eftersom lejonparten av arbetet redan är gjort kan det gå fort att färdigställa både anläggningen och uranet till den koncentrationsnivå som krävs för att bygga en bomb.
– De här tre anläggningarna som har förstörts är dimensionerade för att anrika uran hela vägen från naturligt uran till vapenkvalitet. I princip 99 procent av jobbet är redan gjort – det är bara sista biten kvar.
Läs mer:
Kan ha använt ”kisspåsar” och amfetamin vid maratonbombning
Expert: Troligt att Iran flyttat uranet till hemlig plats