Israels attacker mot Iran sker främst i landets sydvästra delar på lördagen då kraftiga explosioner, enligt Reuters, hörts i exempelvis provinsen Khuzestan som gränsar mot Irak och Persiska viken. I Teheran ska man ha dödat ytterligare en kärnforskare, Isar Tabatabai-Qamsheh, och hans fru i en lägenhet och i Qom längre söderut dödades Saeed Izadi, ledaren för det iranska revolutionsgardets Palestinaavdelning.
I Iran har minst 430 personer dödats och 3 500 skadats sedan Israel inledde sina attacker förra fredagen, enligt statliga Nour News som hänvisar till hälsodepartementet – många kärnforskare och toppmilitärer, men en stor majoritet civila. I Israel har 24 civila dödats.
Kärntekniska anläggningar i Iran
*Anläggningen genomgår för närvarande en omdesign för att uppfylla JCPOA:s och IAEA:s krav Källa: Nuclear Threat Initiative, Internationella atomenergiorganet
Parallellt med händelseutvecklingen på fältet diskuteras återupptagen diplomati för att förhandla fram ett avtal med garantier om att Iran inte ska anrika uran för kärnvapen. Men utrikesminister Abbas Araghchi säger på lördagen att han inte kan gå in i förhandlingar med USA när vårt folk utsätts för bombningar med stöd av just USA.
Från Vita huset väntar omvärlden också på besked om Donald Trump tänker ge sig in i konflikten genom att direkt bomba mål som är del av Irans atomprogram. Det gäller i första hand anläggningen Fordow som bara skulle kunna slås ut med bombplan av typen B-2 som är det enda som kan bära bomben GBU-57A/B MOP som i sin tur är den enda som kan tränga ner så djupt i marken som krävs för att kunna slå ut den.
Fox News rapporterar att sex amerikanska bombflygplan av typen B-2 tycks vara på väg mot det amerikanska autonoma territoriet Guam i Stilla havet där USA har sin flygbas Andersen. Det skulle kunna tolkas som tecken på en förestående amerikansk attack mot Iran, men saken har inte kommenterats av Pentagon.
Ett annat förebådande tecken skulle vara de 52 amerikanska militärflygplan som Sky News de senaste dagarna noterat vara på färd österut i Medelhavet. Inget av dessa är stridsplan, men nyhetsbolaget påpekar att sådana vanligtvis undviker att avslöja sina positioner.