Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Flygplan med vita sydafrikaner på väg mot USA

maj 12, 2025

Expert: Allt handlar om att hålla Trump nöjd och glad

maj 11, 2025

Michael Winiarski: Kommer Putin våga anta Zelenskyjs utmaning?

maj 11, 2025

Mindre kärlek och mer ego i dagens Eurovisionlåtar

maj 11, 2025

Isak mållös – men på väg till Champions League

maj 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Isobel Hadley-Kamptz: Harvards vägran att lyda Trump visar på vägen framåt
Ledare

Isobel Hadley-Kamptz: Harvards vägran att lyda Trump visar på vägen framåt

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 17, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Harvard grundades 1636, hela 140 år innan USA. Det är världens rikaste utbildningsinstitution, med fonderade donationer på 500 miljarder kronor, och därtill ett av världens allra bästa universitet.

När nu Donald Trump och hans administration bedriver öppet krig mot USA:s högre utbildning är det alltså få som har lika stora möjligheter som Harvard att kämpa emot. Efter att nästan lika ärevördiga Columbia i slutet av mars lade sig platt för Trump i hopp om att slippa kapade anslag var det dock många som inte vågade hoppas.

Columbia har hittills inte fått något för sin underkastelse, Trump håller fortfarande inne stora delar av deras statliga finansiering. Men Harvard valde faktiskt att stå upp för sig själva och för den akademiska frihet som är grunden för all högre utbildning och forskning.

Inför presidentens krav om att universitetet bland annat skulle granska alla anställdas och studenters åsikter och säkerställa att varje fakultet innehöll en ”mångfald av perspektiv” svarade man enkelt: nej. Det Trump begär är olagligt. ”Ingen regering – oavsett vilket parti som sitter vid makten – kan bestämma vad privata universitet kan lära ut, vilka de kan anta och anställa eller vilka områden de kan studera och beforska,” som Harvards rektor uttryckte det.


Det pågår också ett omfattande arbete för att deportera utländska studenter och forskare enbart på grund av uttryckta åsikter som presidenten ogillar

Och vad betyder ens en mångfald av perspektiv i akademin? Ska de geologiska institutionerna ha lika många klimatförnekare som seriösa forskare? Ska läkarutbildningarna väga upp den medicinska vetenskapen med lika många vaccinskeptiker? Vart det senare leder syns redan tydligt i hur republikanskt styrda delstater förbjuder läkare att råda föräldrar att vaccinera sina barn och hur hälsominister Robert F Kennedy rekommenderar a-vitamin före vaccin mitt under en pågående mässlingsepidemi.

Trump har svarat med att stoppa 20 miljarder kronor till skolans forskning och hotat att dra in Harvards status som skattebefriad stiftelse. Samtidigt stoppas finansiering av klimatforskning på Princeton och ett stort antal universitet har fått kravlistor som liknar den som riktats mot Columbia och Harvard. Det pågår också ett omfattande arbete för att deportera utländska studenter och forskare enbart på grund av uttryckta åsikter som presidenten ogillar.

Administrationen påstår att man vill stoppa den antisemitism som märktes i de stora studentdemonstrationerna i höstas mot kriget i Gaza. Och den var på sina håll plågsamt tydlig. Men som Princetons rektor, som själv är jude, skrev i The Atlantic så måste även så förfärliga fenomen hanteras enligt de regler som finns. I nuläget har det inte ens gjorts någon utredning av problemet, och åtskilliga av de krav som Trump ställer har ingenting alls med antisemitism att göra.


Det ligger rentav inbyggt i själva processen att flytta hemifrån och börja plugga att man frigör sig och börjar se på den äldre generationen med nya, ibland överdrivet kritiska ögon

För, precis som man kan misstänka hos en administration där åtskilliga medarbetare själva uttryckt och spritt grov antisemitism så är omtanken om judiska studenter bara ett fikonlöv över Trumps egentliga ambitioner.

Han och hans krets hatar nämligen elituniversiteten. De ser akademin som en extrem vänsterbastion som får unga att vända sig bort från traditionella amerikanska värden.

I viss utsträckning är det sant. Det ligger rentav inbyggt i själva processen att flytta hemifrån och börja plugga att man frigör sig och börjar se på den äldre generationen med nya, ibland överdrivet kritiska ögon. Dessutom finns det onekligen en del vänstergökar på amerikanska universitet.

Men här finns också det som är den högre utbildningens själva kärnuppgift: att förmedla kunskap. Utbildningsdepartementet hävdade exempelvis nyligen att många skolor ”indoktrinerat sina studenter med den falska föreställningen att USA är byggt på systematisk och strukturell rasism”. Och slaveriet var förvisso institutionell snarare än strukturell rasism, liksom delstatspolitiken som så sent som på 60-talet aktivt förnekade svarta att utbilda sig och lika aktivt försökte förhindra dem från att rösta. Men man måste ha en väldigt säregen historiesyn om man ser det som en ”falsk föreställning”. Problemet är dock att stora delar av det vita USA, Trumps kärnväljare, tror att det är så. Då blir det förstås jobbigt om barnen lär sig om de skamfläckar som nationen fortfarande inte bearbetat.

Än viktigare för Trump är kanske att universiteten är starka fristående institutioner som politiken traditionellt inte haft direkt makt över. För en demokrati är sådana livsviktiga, just för att garantera både pluralism och stabilitet. Ett fritt samhälle består av olika sfärer, med olika inneboende logik. Den maktdelning som den amerikanska konstitutionen föreskriver har brutit samman med rötan i det republikanska partiet, men även ickepolitiska institutioner kan motverka ett auktoritärt styre. Det vill Trump sätta stopp för.

Det är därför som Harvards vägran att lyda är så viktig. Redan märks hur andra utbildningsinstitutioner nu vågar stå rakare i ryggen och forskare från hela USA applåderar. Man kan hoppas att modet också smittar av sig på de juristbyråer som nu grundlagsvidrigt attackeras av presidenten för att de företrätt personer och processer som han ogillar. Om inte jurister klarar av att stå upp för lagen, vem ska då göra det?

Läs mer:

Lisa Magnusson: Kritikerna verkar helt ha missat poängen med minnesmärket efter terrordådet

Isobel Hadley-Kamptz: Nu blir det färre amerikanska Nobelpris

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Isobel Hadley-Kamptz: Senaste AI-trenden är tänkt att trösta – men är fortfarande nekromanti

Ledare maj 11, 2025

Lisa Magnusson: Är dialogpolisen det svenskaste vi har?

Ledare maj 11, 2025

Susanne Nyström: Tips till dig som vill sluta diskriminera invandrare

Ledare maj 11, 2025

Max Hjelm: Unga har aldrig varit med om en finanskris – lägger allt de har i fonder

Ledare maj 11, 2025

Elias Rosell: Europa finansierar bomber mot Ukraina – hög tid att göra sig av med rysk energi

Ledare maj 10, 2025

Parisa Liljestrand: ”Kritiken mot mig består av fria fantasier och undermålig drömtydning”

Ledare maj 10, 2025

Gina Gustavsson: Techeliten vacklar – kanske gjorde pestråttorna människorna en tjänst?

Ledare maj 10, 2025

Max Hjelm: Nytorgsmannen återigen misstänkt – han som inte skulle varit fri

Ledare maj 9, 2025

Ledare: Patetiskt att Ryssland använder segerdagen för att brunsmeta Ukraina

Ledare maj 8, 2025

Redaktörens Val

Expert: Allt handlar om att hålla Trump nöjd och glad

maj 11, 2025

Michael Winiarski: Kommer Putin våga anta Zelenskyjs utmaning?

maj 11, 2025

Mindre kärlek och mer ego i dagens Eurovisionlåtar

maj 11, 2025

Isak mållös – men på väg till Champions League

maj 11, 2025

Niklas Orrenius: Bisarrt för ukrainarna att läsa om vapenvila när bomberna faller

maj 11, 2025

Senaste Nytt

Så har låttexterna i Eurovision song contest förändrats sedan 1956

maj 11, 2025

Mardrömmen: Kulusevski utbytt skadad

maj 11, 2025

Björn af Kleen: Betyder guldet i Ovala rummet att Trump tänker stanna för alltid?

maj 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?