Vilka saker kollar arbetsgivare upp om dig om du söker ett vanligt industrijobb? Enligt en undersökning från tidningen Dagens arbete kan det handla om ett femtiotal olika parametrar, som: civilstånd, privatekonomi, rättsliga ärenden som åtal eller domar, fordonsinnehav, vilka man bott ihop med, flyttmönster, eventuella sjukdomar, vikt och politiska åsikter.
För att ta reda på det här låtsades tidningen företräda en arbetsgivare inom industrin som ville börja med bakgrundskontroller och kontaktade företag som erbjuder den tjänsten. Där rekommenderades en såhär omfattande kontroll också för enklare jobb utan större ansvar. ”Som arbetsgivare vill man ha a-människor”, enligt ett av företagen. Om någon hade flyttat ofta var det ett varningstecken på att det var en strulig person som man inte ville ha som anställd, sade ett undersökningsföretag, som uppenbarligen inte kände till dagens bostadsmarknad.
Att undersöka sådant som sjukdomar och politiska åsikter är egentligen olagligt, men arbetsgivare gör det ändå.
Att undersöka sådant som sjukdomar och politiska åsikter är egentligen olagligt, men arbetsgivare gör det ändå. Undersökningsföretagen går igenom vad folk skrivit på sociala medier och arbetsgivare kräver hälsoundersökning inför anställning med kontroll av både vikt och blodtryck och eventuella sjukdomar. Dagens Arbete skriver om en kvinna som vid en sådan undersökning berättade att hon ibland mådde dåligt och hade ångest. Hon fick inte jobba kvar. En annan kvinna hade diabetes och dömdes ut som för ”osund” för anställning.
På 20 år har det blivit nästan sju gånger vanligare att arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret inför anställning. Bortsett från vid vissa jobb inom bland annat skola och barnomsorg finns ingen laglig grund, men den som söker jobb har inte gärna något annat val än att gå med på det.
Ska människor behöva ha ett fläckfritt förflutet för att alls ha en chans till jobb?
Det är naturligt att arbetsgivare vill kontrollera att de anställer rätt person. I vissa jobb, som sådana där man hanterar känslig information, är det rentav självklart. Men den här övervakningen och kontrollen har allvarliga konsekvenser. Ska människor behöva ha ett fläckfritt förflutet för att alls ha en chans till jobb? Ska alla med övervikt eller psykisk ohälsa trängas ut från arbetsmarknaden?
Vi talar ibland om storebrorsamhället, när staten övervakar och kontrollerar oss. Då finns dock lagar och kontrollinstanser som är tänkta att övervaka själva övervakningen. I lillebrorsamhället, när det är enskilda, företag eller människor, som står för spaning och kontroll, är vi än mer utlämnade. På det här sättet bygger vi ett samhälle där bara ”a-människor” får plats.
Läs mer:
Susanne Nyström: Vem kom på att alla läkare skulle förbjudas?
Lisa Magnusson: Vill du bli miljonär? Se till att vara rik!