Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, hårt pressad av Donald Trump, låter nu för första gången på drygt ett år sina medlare förhandla seriöst om villkoren för utväxling av palestinska fångar mot israelisk gisslan.
Ett av Hamas huvudkrav är att invånarna i norra Gazaremsan, en miljon människor, får återvända när vapenvilan trätt i kraft.
Enligt rykten i Jerusalem på måndagskvällen har Netanyahu böjt sig för detta villkor.
Stämmer det vore det en svår kalldusch för bosättarpartierna, vars ledare, finansminister Bezalel Smotrich och polisminister Itamar Ben Gvir, rasar mot planerna på en vapenvila. Smotrich sade på måndagen efter ett långt samtal med Netanyahu:
– Avtalet i Qatar är en katastrof. I stället för att öppna fängelserna och släppa hundratals palestinska terrorister så borde vi fortsätta kriget tills Hamas är helt och hållet besegrat.
Polisminister Itamar Ben Gvir är ännu mer militant än Smotrich på den punkten. I november 2023, då 105 israeler släpptes av Hamas i utbyte mot några hundra palestinier, så accepterade Smotrich detta, medan Ben Gvir röstade emot.
Den gången var de utväxlade palestinierna mest biltjuvar och andra som dömts till kortare straff. Men i dag kräver Hamas att tusentals personer, många av dem ”med blod på händerna”, släpps.
Smotrich och Ben Gvir påminner om att attacken mot Israel den 7 september 2023 planerades av Yahya Sinwar, Hamasledaren som jämte 1026 andra palestinier släpptes på Netanyahus order 2011, i utbyte mot en soldat.
Under hela kriget har extremnationalisterna hållit sin piska över Netanyahu. Ett par gånger har han blockerat avtal av rädsla för att mista deras stöd och behöva gå till val. Men nu pressas han lika omilt från motsatt håll.
Nyligen hotade Trump Hamas med att öppna ”helvetets portar” om inte gisslankrisen löstes ögonaböj. Hotelsen tog skruv, fast mer i Jerusalem än i Gaza.
Steve Witkoff, Donald Trumps Mellanösternsändebud, gjorde under samtal med Netanyahu under veckoslutet klart att den valde presidenten inte är på humör för några slingerbultar.
Netanyahu, som hittills svurit fortsätta kriget i Gaza till ”total seger”, har fått bråttom att skicka sina medlare till Doha.
Det som 70 procent av israelerna förgäves krävt av honom, att få hem gisslan, är Trump på väg att åstadkomma med att höja rösten.
Ett utväxlingsavtal i tre faser innebär ett längre eldupphör i Gaza. Det är inte klart hur Trump ställer sig till Gazas framtid efter en utväxling: kommer han att kräva ett slut på kriget och återuppbyggnad, som Saudiarabien och Arabemiraten vill?
Eller kommer han att acceptera israelisk kontroll av Gazaremsan, som de israeliska extremisterna vill?
Trumps ståndpunkt är tills vidare en gåta. Några av hans utnämningar, som den nye Jerusalemambassadören Mike Huckabee, är villkorslösa anhängare av Israels mest fanatiska bosättarfalang.
Men andra i Trumps närhet, som tv-personligheten Tucker Carlson, är närmast fientliga till Israel. Häromdagen gillade Trump på sociala medier ett extremt Netanyahufientligt yttrande av ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs.