Sommarlov med sovmorgnar och långa dagar utan planer. En ledighet som kan innebära risker.
Samtidigt som allt yngre barn anlitas för att begå brott har rekrytering i chattappar och spel blivit vanligt förekommande, och nu uppmanar polisen föräldrar att vara vaksamma.
Att Malin Morän jobbat i Malmöstadsdelen Rosengård tio år blir tydligt under en promenad kring Rosengård centrum. Hon hinner inte gå många steg innan någon vill hälsa.
– Malin, läget?
– Hallå Malin! Hur är det med dig?
Hon stannar och pratar med en man som undrar om hans körkort från Libanon är giltigt. Det är det inte, eftersom han bott i Sverige i mer än ett år, förklarar Malin Morän innan vi går vidare.
Strax vinkar en ung man som går förbi med benet i gips. ”Fotboll”, ropar han med ett leende.
Områdespoliser som känner de boende är ett viktigt verktyg för att stävja gängrekrytering, menar hon. Tidigare plockades de ofta bort under sommaren för att ersätta ledigheter som behövde fyllas. Men under de senaste åren har myndigheten försökt behålla områdespoliserna under sommarlovet då många barn är sårbara för gängen.
Hon upplever att de digitala plattformarna har blivit ännu en kontaktyta, snarare än att rekryteringen har flyttat över dit från gatan.
– Nu finns båda delarna. Jag tror att de som blir rekryterade i den fysiska miljön blir även kontaktade i den digitala miljön, säger hon.
Malin Morän ser att vissa barn är mer utsatta för riskerna.
– Ofta är det personer som har vissa riskfaktorer i sitt liv, som att det finns kriminalitet eller droger i hemmet eller i närheten, våld i hemmet. Npf-diagnoser är väldigt vanligt, att man inte får den hjälp man behöver och börjar självmedicinera med droger.
Under sommarlovets inledande veckor pågår en sociala medier-kampanj där polisen varnar föräldrar och barn för risken att rekryteras till kriminalitet.
Malin Morän uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma över varningstecken och prata öppet med barnen, redan från mellanstadieåldern, om risker som kan finnas med den digitala världen.
– Det är viktigt att lära barnen att om du får en dålig magkänsla så avbryter du eller går därifrån, oavsett om det är i den digitala eller den fysiska världen, säger hon.
Kritiska röster har höjts mot att polisen i sin kampanj varnat för specifika krypterade appar. Även om Malin Morän kan förstå vissa av invändningarna anser hon att det inte finns några skäl att barn ska använda apparna.
– Som förälder ser jag ingen anledning att mina barn skulle skriva meddelanden till sina kompisar i krypterade chattar. Som förälder bör man prata med sitt barn och fråga varför de känner att de har ett behov av att ha en krypterad chatt.
Det händer att hon kontaktas av oroliga föräldrar. Ibland direkt och ibland genom någon av aktörer i civilsamhället som polisen har en tät samverkan med.
– Vi har haft en del ärenden där föräldrar ringt polisen för att de varit oroliga för sina barn där vi har kunnat gå in och agera och stoppa att någon har blivit skjuten eller skjutit någon, säger Malin Morän.
Rådet till den som är orolig är att vända sig till socialtjänsten eller polisen. Om det känns som ett svårt steg så går det att börja med att ringa anonymt för att be om råd.
– Jag förstår att det inte är lätt att ringa polisen eller socialtjänsten om sitt eget barn. Men man behöver ställa det mot rädslan att barnet blir indragen i att antingen skjuta någon eller kanske själv bli skjuten, säger hon.
Två unga män kör på elsparkcykel kör ifatt för att berätta att de känt Malin Morän sedan de var barn och tycker att hon är en bra polis – inte som andra.
– Hon är rättvis, säger den ena innan de önskar en fin sommar och kör vidare.
Utanför restaurangerna på Rosengårds centrum kretsar måsar i hopp om matrester. Inne på biblioteket förbereds för ett författarsamtal och på parkeringen lastar storhandlande familjer in sina matkassar i bilen.
Malin Morän hälsar på ytterligare några bekanta och säger att kontakten med föräldrarna i området är lika viktig som den med barnen.
– Vi har ju samma mål: att barnen inte ska bli kriminella utan leva under trygga förhållanden för att kunna växa upp och följa sina drömmar.
Läs mer:
Så lockas barn in i gängkriminalitet genom sociala medier
Så vill Malmöpoliserna stoppa nyrekryteringen till gängen: ”Fler poliser räcker inte”