Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Northvolts produktion stoppas

maj 22, 2025

Björn Wiman: Nästa gång kommer politikerna med motorsågen

maj 22, 2025

Hon blir ny landshövding i Stockholms län

maj 22, 2025

Det säger partierna om Gaza: ”Regeringen gör allt man kan”

maj 22, 2025

De sätter upp opera på ett lastbilsflak: ”Behöver inte vara smalt eller bara för de få”

maj 22, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Här ligger en fisk begraven
Mat & Dryck

Jens Linder: Här ligger en fisk begraven

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 17, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Gravlaxen har en märklig historia. Genom årtusendena har den faktiskt funnits i två rejält olika skepnader. Och dagens läckerhet har mycket lite att göra med den ursprungliga, som var fermenterad på samma vis som surströmming.

De första gravningarna av det slaget skedde för hela 9 000 år sedan. Det visar unika arkeologiska fynd i Blekinge. Lämningarna där är världens äldsta dokumenterade fermentering.

Dåförtiden var det främst karp som användes av jägare och fiskare, som var säsongsboende längs kusten. Som termen ”gravad” skvallrar om, begravdes firrarna i jorden i säckar av sälskinn. Först tillsattes en liten mängd av det svåråtkomliga saltet, men det räckte för att sätta igång en fin fermentering. Efter några månader hade man en fullt ätlig och näringsrik produkt.


Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank

Med tiden fermenterades allt fler sorter: gädda, abborre, mört och olika laxfiskar. Själva ordet gravlax dyker dock inte upp i skrift förrän under 1300-talet, då i ett jämtländskt dokument om fiskrätter där man kan läsa om en Olafuer Graflaks – till yrket troligen förädlare av öring, som då även kallades lax.

Men under 1700-talet förändrades gravlaxen. Helt plötsligt skulle fisken sockersaltas och serveras på slott och herresäten, dock fortfarande under samma namn. Kanske berodde skiftet på att socker och salt blivit överkomliga varor för de rika. Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank. Fattigfolk fortsatte dock att göra surfisk, mest i form av surströmming.

Länge var den nya gravlaxen hårt gravad, avsedd att hålla i veckor. Denna åts oftast i tjocka skivor, som vi nog skulle uppfatta som överdrivet salta. Så när gravlaxen blev en kylvara kunde man minska på sältan. Dagens version påminner mer om rå fisk och äts tunnskuren – en ännu mer förfinad läckerhet.

Läs mer: Påskens klassiker har flera tusen år på nacken – tips och recept på gravat

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Mat för en liten peng – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck maj 22, 2025

Goda grytor som värmer i mörkret

Mat & Dryck maj 22, 2025

Tolv fullpoängare bland ölnyheterna

Mat & Dryck maj 22, 2025

Gårdsförsäljning ledde till norsk ciderboom

Mat & Dryck maj 22, 2025

Ciderskolan: Cider kan vara flera olika saker

Mat & Dryck maj 22, 2025

Chatta med Hanna Olvenmark om hur du fixar ett bra och billigt kalas

Mat & Dryck maj 15, 2025

Här handlar skolmaten om mer än att bara laga lunch

Mat & Dryck maj 15, 2025

Alf Tumble: Känslan av kejsarens nya kläder har aldrig varit större

Mat & Dryck maj 15, 2025

Veckans superkombo: Bordeauxblends och ryggbiff med pommes

Mat & Dryck maj 15, 2025

Redaktörens Val

Björn Wiman: Nästa gång kommer politikerna med motorsågen

maj 22, 2025

Hon blir ny landshövding i Stockholms län

maj 22, 2025

Det säger partierna om Gaza: ”Regeringen gör allt man kan”

maj 22, 2025

De sätter upp opera på ett lastbilsflak: ”Behöver inte vara smalt eller bara för de få”

maj 22, 2025

William Nylander på is när Tre Kronor laddade för VM-kvartsfinal

maj 22, 2025

Senaste Nytt

Väljartapp för S – ”spelat en mer undanskymd roll”

maj 22, 2025

Marianne Björklund: Ris är inget att skämta om i Japan – fråga jordbruksministern

maj 22, 2025

Mer solenergi väntas ge ovanligt låga elpriser i sommar

maj 22, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?