Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Polis: Svenska gängtoppar styr också i Finland

juni 20, 2025

Över 40 palestinier dödade – Israel medger beskjutning

juni 20, 2025

”Jag ser ingen anledning att mina barn skulle skriva i krypterade chattar”

juni 20, 2025

Polisrazzia mot Spaniens socialistparti

juni 20, 2025

Världens längsta kvinna gör basket-succé i Kina

juni 20, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Här ligger en fisk begraven
Mat & Dryck

Jens Linder: Här ligger en fisk begraven

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 17, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Gravlaxen har en märklig historia. Genom årtusendena har den faktiskt funnits i två rejält olika skepnader. Och dagens läckerhet har mycket lite att göra med den ursprungliga, som var fermenterad på samma vis som surströmming.

De första gravningarna av det slaget skedde för hela 9 000 år sedan. Det visar unika arkeologiska fynd i Blekinge. Lämningarna där är världens äldsta dokumenterade fermentering.

Dåförtiden var det främst karp som användes av jägare och fiskare, som var säsongsboende längs kusten. Som termen ”gravad” skvallrar om, begravdes firrarna i jorden i säckar av sälskinn. Först tillsattes en liten mängd av det svåråtkomliga saltet, men det räckte för att sätta igång en fin fermentering. Efter några månader hade man en fullt ätlig och näringsrik produkt.


Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank

Med tiden fermenterades allt fler sorter: gädda, abborre, mört och olika laxfiskar. Själva ordet gravlax dyker dock inte upp i skrift förrän under 1300-talet, då i ett jämtländskt dokument om fiskrätter där man kan läsa om en Olafuer Graflaks – till yrket troligen förädlare av öring, som då även kallades lax.

Men under 1700-talet förändrades gravlaxen. Helt plötsligt skulle fisken sockersaltas och serveras på slott och herresäten, dock fortfarande under samma namn. Kanske berodde skiftet på att socker och salt blivit överkomliga varor för de rika. Möjligen också på att den nya versionen inte alls hade samma utmanade stank. Fattigfolk fortsatte dock att göra surfisk, mest i form av surströmming.

Länge var den nya gravlaxen hårt gravad, avsedd att hålla i veckor. Denna åts oftast i tjocka skivor, som vi nog skulle uppfatta som överdrivet salta. Så när gravlaxen blev en kylvara kunde man minska på sältan. Dagens version påminner mer om rå fisk och äts tunnskuren – en ännu mer förfinad läckerhet.

Läs mer: Påskens klassiker har flera tusen år på nacken – tips och recept på gravat

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Sommarens bästa grillviner

Mat & Dryck juni 18, 2025

Här är de nya svenska stjärnorna i Guide Michelin

Mat & Dryck juni 16, 2025

Grillmys i midsommartid

Mat & Dryck juni 14, 2025

Trädgårdsälskarens guide till den godaste potatisen

Mat & Dryck juni 12, 2025

Rätt säsong för glass – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck juni 12, 2025

12 goda svenska sommaröl

Mat & Dryck juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

Mat & Dryck juni 12, 2025

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

Redaktörens Val

Över 40 palestinier dödade – Israel medger beskjutning

juni 20, 2025

”Jag ser ingen anledning att mina barn skulle skriva i krypterade chattar”

juni 20, 2025

Polisrazzia mot Spaniens socialistparti

juni 20, 2025

Världens längsta kvinna gör basket-succé i Kina

juni 20, 2025

Efter kraschen: Flera partier öppna för tunnelbana i Göteborg

juni 20, 2025

Senaste Nytt

Säverman: Midsommarminnen

juni 20, 2025

Tiotusentals firar midsommar på Skansen

juni 20, 2025

Amanda Ginsburg sjunger sig in i den svenska midsommaren

juni 20, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?