Raggmunk är en tidlös hit. Denna knapriga plätt av potatis, ägg, mjölk och mjöl är obrutet populär. Kanske beror det på dess tydliga egenskaper: rejäl fläskig sälta, generöst frasigt potatisriv och så den trygga och välbekanta smaken av pannkaka. Lättbegriplig och slagkraftig. Och utan några kryddor som distraherar.
Jag tänker att den, när den blev populär i början av 1900-talet, på sätt och vis var en föregångare till senare snabbmat: ett okonstlat koncept med dryga komponenter. Billig, lättlagad och lika fet och salt som burgare, fish and chips, friterad kyckling och annan storsäljande fast food. Och med samma möjlighet att variera med olika tillbehör.
Egentligen är det bara en sak som hindrat raggmunken från att bli snabbmat: den är svår att hålla i handen. Faktum är att en kockkollega och jag brukade fantisera om att starta en kedja med namnet Raggmunken, när vi stod vid stekborden och fixade hundratals rakor med fläsk.
Vi tänkte oss små kiosker som skulle sälja nystekta raggisar med olika tillbehör. Men det hela föll just på svårigheten att äta dem utan tallrik och bestick. Så det blev ingen världsomspännande kedja.
Ett okonstlat koncept med dryga komponenter
Men på sätt och vis är raggmunken ändå global. Besläktade rätter finns i många kök: judisk latkes, schweizisk rösti, tjeckisk bramborák, tysk kartoffelpuffer, belarusisk draniki, ukrainsk deruny, brittisk potato cake och irländsk boxty.
I Småland pratar man om råriven pannakaka, på Öland finns ugnsvarianten lufsa, i Värmland anrättas revpannkaka eller reskpannkaka, ibland innehållande skrädmjöl. Dessutom lagas ju än i dag potatisplättar och potatisbullar, som är tjockare och gjorda på mos.
Ser man till hela Sverige är raggmunken och dess syskonrätt rårakan – som inte innehåller mjöl – de mest populära varianterna. De lagas alltjämt flitigt på krogarna och i hemmen, och så lär det fortsätta inom en överskådlig framtid.
Läs mer: Raggmunken är en favorit som håller – fyra recept
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!