Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Efter rysaren – Portugal vinner Nations League

juni 9, 2025

Makalös maratonfinal i Paris – Alcaraz mästare

juni 8, 2025

Lisa dos Santos skildrar våldsvågen direkt inifrån rättsväsendet

juni 8, 2025

Matutdelning i gång i Gaza – döda och skadade

juni 8, 2025

Nathan Shachar: Den som ger sig på Israels universitet ställer sig på samma sida som Netanyahu

juni 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
10°C
Mulet
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Vi drömde om kiosker med raggisar
Mat & Dryck

Jens Linder: Vi drömde om kiosker med raggisar

NyhetsrumBy Nyhetsrummars 22, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Raggmunk är en tidlös hit. Denna knapriga plätt av potatis, ägg, mjölk och mjöl är obrutet populär. Kanske beror det på dess tydliga egenskaper: rejäl fläskig sälta, generöst frasigt potatisriv och så den trygga och välbekanta smaken av pannkaka. Lättbegriplig och slagkraftig. Och utan några kryddor som distraherar.

Jag tänker att den, när den blev populär i början av 1900-talet, på sätt och vis var en föregångare till senare snabbmat: ett okonstlat koncept med dryga komponenter. Billig, lättlagad och lika fet och salt som burgare, fish and chips, friterad kyckling och annan storsäljande fast food. Och med samma möjlighet att variera med olika tillbehör.

Egentligen är det bara en sak som hindrat raggmunken från att bli snabbmat: den är svår att hålla i handen. Faktum är att en kockkollega och jag brukade fantisera om att starta en kedja med namnet Raggmunken, när vi stod vid stekborden och fixade hundratals rakor med fläsk.

Vi tänkte oss små kiosker som skulle sälja nystekta raggisar med olika tillbehör. Men det hela föll just på svårigheten att äta dem utan tallrik och bestick. Så det blev ingen världsomspännande kedja.


Ett okonstlat koncept med dryga komponenter

Men på sätt och vis är raggmunken ändå global. Besläktade rätter finns i många kök: judisk latkes, schweizisk rösti, tjeckisk bramborák, tysk kartoffelpuffer, belarusisk draniki, ukrainsk deruny, brittisk potato cake och irländsk boxty.

I Småland pratar man om råriven pannakaka, på Öland finns ugnsvarianten lufsa, i Värmland anrättas revpannkaka eller reskpannkaka, ibland innehållande skrädmjöl. Dessutom lagas ju än i dag potatisplättar och potatisbullar, som är tjockare och gjorda på mos.

Ser man till hela Sverige är raggmunken och dess syskonrätt rårakan – som inte innehåller mjöl – de mest populära varianterna. De lagas alltjämt flitigt på krogarna och i hemmen, och så lär det fortsätta inom en överskådlig framtid.

Läs mer: Raggmunken är en favorit som håller – fyra recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Tolv goda och prisvärda viner till sommarens fester

Mat & Dryck juni 5, 2025

Upptäck en ny smakvärld vid grillen

Mat & Dryck maj 31, 2025

”Husmanskost är inkarnationen av den svenska vanligheten”

Mat & Dryck maj 29, 2025

Hundra år av köttbullar

Mat & Dryck maj 29, 2025

Redaktörens Val

Makalös maratonfinal i Paris – Alcaraz mästare

juni 8, 2025

Lisa dos Santos skildrar våldsvågen direkt inifrån rättsväsendet

juni 8, 2025

Matutdelning i gång i Gaza – döda och skadade

juni 8, 2025

Nathan Shachar: Den som ger sig på Israels universitet ställer sig på samma sida som Netanyahu

juni 8, 2025

Ryska hånet mot Trump efter storbråket med Musk

juni 8, 2025

Senaste Nytt

Grovt näthat mot 353 OS-deltagare i Paris – nu införs AI-skanning också i vinter-OS: ”Ett samhällsproblem”

juni 8, 2025

Skitig, skuldsatt och skadeskjuten – så hamnade EU:s huvudstad på fallrepet

juni 8, 2025

Tom Hardy lyser starkast i stjärnspäckade maffiaserien ”Mobland”

juni 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?