Det kortfattade beskedet lades ut på Nado Italias hemsida den 26 februari. Där slås fast att den italienska antidopningsbyrån ”efter ytterligare analys och tolkning av fakta och regelverk kommit fram till att Aivi Luik inte begått något brott mot de italienska antidopningsreglerna”. Domen annulleras.
BK Häckens australiska försvarare dömdes i fjol till tre månaders avstängning. Orsaken var att en lagläkare i Luiks dåvarande italienska klubb schabblat med hennes medicinska dispensansökan. Trots att Luik aldrig testats positivt och att hon egentligen hade tillåtelse att använda det preparat Nado Italia fällde henne för, fick fotbollsspelaren stå där med skammen över att ha blivit utpekad som fuskare.
Inte bara det. På grund av oron över att den påstådda förseelsen, som inträffade vid en ligamatch i april 2022, riskerade att komma till allmänhetens kännedom beslöt sig Luik för att tacka nej till landslaget. Om dopningsaffären avslöjades under OS i Paris skulle det kunna få allvarliga konsekvenser för ”The Matildas”, resonerade hon.
På grund av avstängningen missade Luik också stora delar av Häckens framgångsrika äventyr i Champions League. Hon fick inte ens befinna sig på läktaren när hennes lag spelade.
Och även om hon känt stort stöd under sin kamp och nu är lättad över att ha blivit rentvådd lever de negativa rubrikerna om fotbollsspelaren som bröt mot dopningsreglerna kvar.
Hela affären har varit mentalt påfrestande och fått stora konsekvenser för Luik. Hon kan möjligtvis anklagas för att ha varit naiv och litat för mycket på en klubbledning, som av allt att döma är den verkliga boven i dramat.
Nado Italia är heller inte utan skuld. Om antidopningsorganisationen till slut kommit fram till att idrottaren är oskyldig, borde inte detta få konsekvenser, precis som det får när en idrottare begår misstag? Borde inte en oskyldig idrottare vara berättigad till kompensation?
Den 40-åriga veteranbacken är i slutet av sin karriär och glad över att allt inte inträffade när hon var 20. För en ung idrottare som blir stämplad som fuskare skulle det italienska schabblet ha kunnat vara karriärhotande.
På grund av höga kostnader tvekade Luik länge kring om hon skulle driva sitt fall vidare till Cas, idrottens skiljedomstol, Till slut lät hon sig övertygas av sin advokat, Alexis Schwab, men eftersom Nado Italia medgav sitt misstag behövde fallet aldrig prövas. Frågan är om antidopningsbyrån agerat på samma sätt om Luik inte hotat med Cas.
Häckenspelaren, som just nu går skadad, vill lägga den jobbiga perioden bakom sig. Samtidigt vet hon alla som ifrågasätter sina dopningsdomar inte är lika framgångsrika, eftersom de ofta saknar ekonomiska medel för sin kamp. Därför välkomnar hon initiativet från sin advokat när han vill sätta ihop en grupp jurister som hjälper anklagade idrottare. Initiativet föreslås få Aivi Luiks namn.
Långt ifrån alla kommer att bli friade. Idrottens dopningsregler är tuffa och måste så vara, men fallet Luik visar att inte heller antidopningsorganisationer är felfria. Nado Italias agerande är också oroande med tanke på att organisationen spelar en viktig roll i antidopningsarbetet före och under vinter-OS i Milano-Cortina.