Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Efter norska knallen – Spaletti sparkas

juni 8, 2025

Jessica: När solglasögon trendar behöver ingen botox

juni 8, 2025

Expert: Trump vill göra en stor sak av invandringsfrågan

juni 8, 2025

Vecka 23 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

juni 8, 2025

Greta Thunberg: ”Vi förbereder oss för en attack”

juni 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
18°C
Klar himmel
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jessica: AI-brownies kan ge besk bismak
Kultur

Jessica: AI-brownies kan ge besk bismak

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 13, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Vad ska vi med AI till? Inte baka brownies i alla fall.

Ny teknik har en tendens att få naturvetenskapliga forskare att gå i stollig spinn. Således har en forskare vid University of Illinois Urbana-Champaign bestämt sig för att testa om AI klarar av att kora den godaste brownien utan att rent fysiskt smaka den.

Om det fungerar slipper livsmedelsindustrin hyra in testsmakare för att testa nya produkter, argumenterar forskaren för att rättfärdiga sitt slarv med offentliga medel.

AI-roboten får därför 15 olika recept som alla ska avsmakas artificiellt. Grundreceptet består av 30 procent choklad, 15 procent mjöl, 20 procent smör och 10 procent ägg. Forskaren har därefter modifierat receptet på olika sätt, bytt ut andelar och lagt till ingredienser. Roboten har sedan betygssatt alla brownies och graderat recepten efter smak, textur och utseende.

Överraskande nog är roboten överväldigande positiv till recepten, som alla får mellan 8,5 och 9,5 poäng av 10 möjliga. Även de mer ögonbrynshöjande varianterna, där forskaren adderat atypiska ingredienser som fiskolja och mjölmask.

Enligt forskaren är det oväntat ystra utfallet inte helt oväntat, utan kan förklaras med det psykologiska fenomenet positiv hedonistisk asymmetri. Det innebär att människor, och därför även AI, tenderar att beskriva just mat i positiva ordalag. En brownie kan därför ses som god, utan att nödvändigtvis vara det.

Varför ändra ett vinnande recept, är frågan som vispar runt i min hjärna. Folk gillar uppenbarligen brownies som de är. Jag föreställer mig även att man rätt lätt kan hitta testsmakare över hela världen, som vill smaka brownies helt utan betalning. Möjligtvis med undantag från avarterna med fiskolja och mjölmask.

Nu har jag faktiskt ätit friterad mjölmask som snacks och kan intyga att de smakar rätt gott, så länge man inte vet vad man äter.

Forskaren menar att om man bara får bukt med det besvärande hedonistiska personlighetsdraget så skulle hans modell spara stora pengar åt livsmedelsbranschen. I stället för att fördjupa kakstudien borde forskaren lägga anslaget på ett något mer delikat problem av de oräkneliga som världen står inför. Som ger mersmak utan bismak.

Smaka kakan kan ju både far och mor, lilla syster, store bror.

Läs fler kåserier som när Jessica fastnar i biltvättens lömska borstvalsar.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Jessica: När solglasögon trendar behöver ingen botox

Kultur juni 8, 2025

Vecka 23 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

Kultur juni 8, 2025

Daniela Rathana: ”Att skriva låtar är ett vapen”

Kultur juni 8, 2025

Becky and the Birds rör publiken till tårar

Kultur juni 8, 2025

Berget återförtrollas av poesi och politik

Kultur juni 8, 2025

Anders Svensson: Det är inte fel på ”ejenklijen” – utan på stavningen

Kultur juni 8, 2025

Åsa Beckman: Kära Lykke, hör av dig när du tröttnat på att svärma runt kulturmännen

Kultur juni 8, 2025

Ida Östenberg: Därför tänker Trump och hans män så ofta på romarriket

Kultur juni 7, 2025

Hanna Fahl: Den motbjudande generationen röker, super och ligger sig till graven

Kultur juni 7, 2025

Redaktörens Val

Jessica: När solglasögon trendar behöver ingen botox

juni 8, 2025

Expert: Trump vill göra en stor sak av invandringsfrågan

juni 8, 2025

Vecka 23 i bilder – se världen genom DN-fotografernas ögon

juni 8, 2025

Greta Thunberg: ”Vi förbereder oss för en attack”

juni 8, 2025

Daniela Rathana: ”Att skriva låtar är ett vapen”

juni 8, 2025

Senaste Nytt

18-åriga supertalangen satte nytt världsrekord

juni 8, 2025

Rött ljus kan ändra innehållet i sillburken

juni 8, 2025

Becky and the Birds rör publiken till tårar

juni 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?