Vad har hänt?
I mitten av januari konstaterades det att en mindre besättning vattenbufflar i närheten av Berlin i Tyskland hade drabbats av den mycket smittsamma sjukdomen mul- och klövsjuka. I mars konstaterades smittan på olika anläggningar med nötkreatur i norra Ungern och i Slovakien, nära gränsen till Österrike. Sjukdomsfallen har orsakat panik bland regionens djurbönder och resulterat i omfattande restriktioner länderna emellan.
Vad är mul- och klövsjuka?
Sjukdomen orsakas av ett picornavirus som kan drabba alla klövbärande djur, som ko, get, gris, älg och rådjur. Nötkreatur får feber och slutar att äta och producera mjölk. Inom ett dygn från symtomdebut utvecklas smärtsamma blåsor i munnens slemhinna och mellan klövarna, samt ibland på spenarna. Sjukdomen gör också att djuren bildar mycket saliv, vägrar att äta och blir halta. Hos gris är symtomen lite otydligare men består av feber, matvägran och att de börjar halta på grund av blåsor som uppkommer i klövarna. Sjukdomen är mycket smittsam och enligt statsepizootologen Karl Ståhl vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) räknas sjukdomen som en av de allra värsta som kan drabba tamdjur. Mul- och klövsjuka lyder under den så kallade epizootilagen. Om man misstänker att ett djur drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär.
Vad händer om ett land drabbas?
Om en besättning smittas avlivas samtliga djur. Därutöver införs olika typer av restriktioner, som transportförbud av samtliga djur som kan bära på smittan. Flera gränsövergångar mellan Slovakien och Österrike har nu stängt och andra länder, som Estland och Tjeckien, har börjar förbereda sig för smittan.
Vad är risken för att sjukdomen kommer till Sverige?
Sverige har inte haft något fall av mul- och klövsjuka sedan 1960. Enligt Karl Ståhl är risken att smittan nu kommer till Sverige förhöjd, men låg. För att detta ska ske, säger han till DN, krävs att en serie händelser inträffar som var och en bedöms ha låg sannolikhet. Som att en människa vistas i ett område där smittan finns, kommer i kontakt med smittämnet och tar med sig smittan hem till Sverige samt att viruset överlever resan och kommer i kontakt med ett klövdjur här. Att det inträffar är inte omöjligt, säger han, men risken är liten.
Handlar det om en ”biologisk attack”?
Anmärkningsvärt nog är smittan i Tyskland inte besläktad med fallen i Ungern och Slovakien. Det är två olika sorters virus. Det har fått Ungern att prata om en ”biologisk attack”, enligt Reuters. Europa har inte haft någon smitta på många år och nu finns det plötsligt två av varandra oberoende smitthändelser, vilket har gjort ungrarna misstänksamma. Enligt Karl Ståhl skulle de smittade vattenbufflarna i Tyskland kunna förklaras av att det finns ett snarlikt virus i Turkiet, samtidigt som många människor från Berlin vistades där runt nyår. En möjlighet är att någon fått med sig viruset hem från Turkiet, och sedan besökt ett populärt strövområde strax öster om Berlin där vattenbufflarna fanns.
Läs mer:
Bilar desinficeras vid gränsen för att stoppa smittan
Mul- och klövsjuka hittat i Ungern